其實加拿大好唔好住?

1001 回覆
207 Like 33 Dislike
想知如果想係Toronto開tech startup會唔會有咩govt funding/SME support咁?又或者會唔會有好多regulations?目標係開finance related startup

同8個中同準備兩年後過黎大展拳腳
政治我都唔撚講啦 臭港連投白票都犯支安法

工時世界第一 油價世界第一 樓價世界第一

唔講政治都咁多世界第一 臭港真係無得輸
去搵間大學 咪有齊所有收生資料
大多數大學都話要CGPA3.0 架喇
冇嘅可以睇吓偏遠 大西洋啲省份
或者讀college post grad cert or even diploma仲practical
呢邊冇人會challenge 你讀完大學讀college
好多人都咁做 做職業培訓或者轉行
大學food court必有Edo Thai express
陪伴左我幾年
夠㕸,自己又唔"了能", 總之可以離開香港呢個鬼地方
搵工難唔難? 自己做開平面設計
諗住學簽幾年加埋配偶工簽, 幫小朋友報埋幼稚園
做人唔係淨係為自己,下一代當地出世根本就係當地人有親戚有朋友完全冇融入問題,香港人以前都係上一代冇人冇物大陸走難落黎,下一代香港出世個個都興幸好彩老豆老母叻叻走咗黎香港,睇番留咗喺大陸冇走嘅親戚文革連條命都革埋

唔洗恐嚇香港人嘞,香港人不吃這一套!
確定嚟加拿大嘅話 唔洗考
香港牌考咗唔夠兩年完全冇用
(除咗你自己會識揸之外)
正是
我明.. 但我選的就是政黨, 唔係個議員.. 可能我只係普通打工仔, 唔係好需要搵議員

我認識我嗰區的教育委員, join咗佢個WhatsApp group, 佢好有心好回覆家長問題, 尤其現在有online learning option 搞到好亂
Ontario 唔得要考一次筆試同路試,不過有得fast track
睇住邊,溫哥華唔太凍,上個冬天只落過幾日雪
點解隔離係差佬唔好買
嘩咁撚平?
我95年喺慶龍中心food court嘅午餐都係呢個價!
屌要幾撚有錢先會整
嗰d友通常好麻煩,你整屋佢哋實嘈
一個差佬,一個律師,唔好同佢哋做鄰居又唔好租自己間屋俾佢哋
忍唔住笑撚咗
返8:00 / 8:30呀嘛
我以前個鬼佬同事
返7:00放3:00都係咁啦
比所有人make informed decision 都好重要
我都識人呢邊自稱黃 跟住叫要回流香港
賴呢邊悶呀 識唔到女 識唔到朋友
根本係佢自己對人有問題 番到香港咪都係一9樣

加拿大係會悶啲同冇咁方便
街度冇啦啦歧視真係比較少有 我冇遇過
但我識香港人搭TTC有試過 其實呢啲人多數痴線佬 唔洗理佢哋 一陣佢發癲仲麻煩

Career glass ceiling for第一代移民都可能有
但你下一代做咗CBC 應該會多謝你
呢邊做人選擇真係多好多
唔會得香港咁公式囉 淨係呢樣對個小朋友發展已經好唔同啦
如果你香港賣咗層樓,有能力用百六至二百萬加紙左右響markham買獨立屋,七至八萬買架Lexus SUV,再有幾十萬用部份投資同生活慢慢搣,其實會幾舒服!但前提你唔介意簡單生活。
間間都唔同requirement
不過Ielts就一定要考咗先㗎啦
搭skytrain
好方便
一個鐘內一定去到vancouver downtown
如過skytrain沿線就最多半個鐘
認真問
加拿大多唔多公廁 通常都乾淨?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞