其實加拿大好唔好住?

1001 回覆
207 Like 33 Dislike
奶茶同海南雞飯我個人鍾意新旺角嘅藍海,佢個咖喱好食
我星期六去新旺角試下!
去到個邊會都係好多大陸人...
其實Steeles and Kennedy 附近foot court有間叫粵港既外賣,有幾個飯賣$3.99 , 都ok 既
多倫多
地方大,各自各精彩,老實講影響唔大。公司都好多大陸人,佢哋有自己小圈子,中意咪Hi,唔中意就當佢透明
都係既 不過都真係走唔甩
不過返工要做到高級其實都係白人
由hwy7 /McCowan 塞落去想死!
打完大佬之後邊度都唔怕凍死
多倫多大陸人係多,但係香港人仲多,比例上我覺得係香港人多d,起碼Markham Richmond Hill仲係
温哥華就再多大陸人d,香港人一係讀書等回流一係老到就瓜,中間年齡少d
如果你真係要見唔到大陸人我諗你要去北極
個人覺得越remote嘅警察越nice
反而surprise既係加拿大嘅boarder control真係好撚閪 反而美國嘅nice好多
犀利,我去過一次我真係頂唔到
仲記得無風速-40度,抖氣都要好大力,連電話都唔work
住得十幾年,你應該呢個世界邊度都住到
我公司樣樣有啲,其實南亞仲多過大陸!我自己就少少化咗,最好唔使成日OT
稅率差唔多
福利好啲
安全d
冇咁歧視亞洲人
大學唔會要求亞洲人高分d先收
加拿大border對加拿大人梗西啦,佢哋只care你哋買嘢記住打稅
美國border睇心情,可以玩得好賤
城市警察大壓力嘛,正常嚟講仆街好多
我早幾日喺一個美國細城市睇屋,見到有間屋好平又擺咗上listing好耐(而家d屋通常幾日就賣咗),個agent話,呢間隔離係sheriff嚟,盡量咪買呢d
窮撚餐廳=唐人food court
30幾蚊加紙四和菜.有飯有湯有甜品
我唔想煮就去幫趁
好想去加拿大
我近幾年,就算pandemic 之前都已經好少過去,因為買嘢唔係特別平
Panda Express
通常中餐越南餐同中東野都大份同平
好悶的
退休就幾好
Pho家下最少十蚊碗,我大食一碗唔夠飽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞