300日浪遊到南極,直到世界盡頭(IV)

1001 回覆
1026 Like 44 Dislike
我終於追到Live喇
追到Live係時候瞓教
插句咀,生仔太困身了,放棄唔到自由去旅行
唉,係好難取捨
但係我覺得香港人嘅血脈係需要傳承落去
留名

但仔女政見未必會同自己一樣
始終佢地對朋友對同學多過對我地做父母嘅
一陣個仔女爱国爱党嘅我真係爆血管
好難想像返航既心情
咁嗰個係佢地嘅選擇
但係我盡咗責任延續咗香港人嘅血脈
自問對得住天地良心
好想去旅行
終於完左南極啦
催下文先
等左幾日了,出po未

返到烏斯懷亞,由每日帝皇級享受,變返住Hostel啲Dorm要聽住隔離床啲鼻鼾聲入睡,又要同其他人Share廚所廁所真係有啲唔適應但有一樣好快適應嘅嘢,就係由冇得上網變返周圍都係Wi-Fi,之後嗰日幾乎全日都係Hostel上網做低頭族

人嘅緣份有時真係好奇妙,碌碌吓Facebook嘅時候,見到一個香港人嘅旅行Page有個男仔同Masoud合照仲擺埋上網。邊個係Masoud?大家唔記得係好正常,就係兩年前喺第二個Post提及過,伊朗嗰位收留我哋嘅有錢叔叔詳情可以睇返嗰個Post嘅#366

傳送門:直到世界盡頭(II)
https://lihkg.com/thread/535194/page/15

嗰個香港男仔好犀利,廿幾歲就由香港踩單車去歐洲,冇記錯係經中亞一路去到波蘭,仲要帶埋航拍機同電腦去執相,佢啲片同相真係靚到冇得頂佢好似都喺連登開過Post,不過冇我咁堅毅,好快就爛咗尾鳥

總之嗰時見到佢個Post就膽粗粗Inbox咗佢,同佢講我見過Masoud,我真係見過直到佢嗰晚返到屋企,我哋就FaceTime同Masoud傾咗陣偈。內容都係問候吓對方近況嘅普通嘢,不過一個香港人喺阿根廷同一個伊朗人FaceTime呢件事感覺好神奇。同Masoud傾完就同呢個男仔傾咗一陣,之前都暗暗希望可以喺旅途上或者返到香港見到面,不過好似都冇呢個機會點都好,如果你咁啱睇到呢度,希望你幾年之後冇比社會磨滅,仍然係當日好有諗法嘅熱血少年

揀埋張Postcard寄比Masoud,我哋就離開烏斯懷亞,展開後南極嘅旅程。記得出發之前,睇過另一個我幾鐘意嘅旅遊Page講佢哋心目中嘅南美洲有四大天王,去旅行嘅時候就好似將啲大佬逐個逐個KO。佢哋嘅四個大佬係莫蘭奴冰川、伊瓜蘇瀑布、馬丘比丘同天空之鏡。我哋嚟咗南美洲都三個幾月,竟然一個都未曾踏足過。雖然我知道景點嘅嘢人人審美唔同,但一場嚟到我都好想跟住攻略打晒呢啲大佬

要去莫蘭奴冰川(Perito Moreno Glacier),就要先由烏斯懷亞坐半日車向北去到El Calafate,亦代表住我哋重新返到南美嘅巴士地獄。雖然話阿根廷啲巴士算係出名舒服,但坐十個鐘就係坐十個鐘,而且呢種舒服代價就係好撚貴。

Ushuaia同El Calafate都係阿根廷嘅地方,但呢程車要過兩次境,中途有一段路要入一入智利。南美洲都有個類似歐洲神根區嘅玩法叫Mercosur,所以當地人基本上唔太理呢啲關口,但我哋揸住特區護照就次次都比人左查右查穿過呢幾百公里乜嘢都冇嘅平原之後,就去到El Calafate。
我都好想
其實真係好有機會亦都唔想下一代要背負上一代嘅包袱
生又好唔生又好,只能尊重每個人各自嘅選擇
繼續其餘嘅旅程
呢幾日有啲忙,盡量
佢好似都喺連登開過Post,不過冇我咁堅毅,好快就爛咗尾鳥

人地都係爛一次尾,樓主爛三次
agger
人人都有自由去決定
我純粹覺得如果每個人都咁諗
將來唔止香港,所有俾佢滲透嘅地方都會跟住淪陷
共產黨就真係會統治全世界
想問下你#238講嘅旅遊page係邊個?
一路都有呢個諗法去窮遊探索下呢個世界
愈睇愈你d遊記 愈令我想去
呢2年更了解到 可以去旅行都唔係必然
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞