300日浪遊到南極,直到世界盡頭(IV)

1001 回覆
1026 Like 44 Dislike
搭咗程內陸機好快就到咗Cartagena。降落嘅時候係凌晨。半夜喺哥倫比亞嘅街頭感覺都唔係太好。好彩機場隔離就係民居,行兩三個字已經到咗住宿。個Host叫我哋夜晚記得鎖晒啲鐵閘同門,千祈唔好鬆懈

嚟到Cartagena好似返咗歐洲啲旅遊城市噉,又係有個Old Town,四圍都係Cafe、紀念品舖嗰啲遊客嘢。

天氣麻麻,整個哥倫比亞北部都成日落雨。

Cartagena都係文青打卡嘅好地方,我會話佢係古巴Trinidad嘅現代版。

遊客以外都有居民。

要唔要哥哥教你做功課

南美洲嘅教堂亦都幾值得睇。講波哥大嘅時候漏咗呢個:

Santuario Nuestra Señora de El Carmen,外面望落幾有特色,可惜去嘅時候就冇開到,唔知入面有冇特別。成個旅程最靚嘅教堂,除咗梵蒂崗之外,另外有兩座留下好深印象嘅都喺南美洲,連我呢啲冇信教嘅人都覺得唔可以錯過
lm
嚟到哥倫比亞北部,冇理由淨係留喺城市咁浪費。坐巴士向東去到Santa Marta,再轉車就到咗Tayrona National Park。走入國家公園之前,就喺附近嘅住宿落腳。

都唔記得幾耐冇住過呢啲後生仔女為主嘅Hostel。隨住旅程越嚟越長,可能我哋身心都攰,亦可能純粹冇咗嗰種想不斷識人傾偈嘅衝動,我哋都傾向留多啲空間比自己,book返啲安靜隱閉嘅Airbnb。不過喺呢度搵唔到高評分嘅住宿,反而喺Hostelworld見到呢間好多正評,睇相又幾有味道,就試試佢。

呢間就係我哋嘅房

完全融入咗大自然。房個屋頂好撚穩,就算落大雨都唔驚。空氣好流通,只會涼,唔會熱。

望出去就係噉樣

一嚟到我哋已經好鐘意呢度。真係要講缺點嘅話,就係始終喺山林入面,好多蟲蟲係走唔甩。沖緊涼都會有啲鹹蟲飛入嚟睇你夜晚見到有好大隻嘅甲蟲喺地板到爬,但唔理佢哋就可以瞓得好好

Hostel個老板長期喺Common Area度,好鐘意同啲入住嘅遊客傾偈。因為太僻嘅關係,基本上嚟得呢度嘅都係長途客,短極都起碼玩一個月。不過就算大家都係係長途旅人,當我哋話比人聽由蒙古一路玩過嚟玩咗五個月,都仍然足以令大家羨慕。但點勁都唔夠個老闆勁。Hostel老闆係法國人,幾多歲就不詳,斷估係三字尾四字頭。大學主修建築,有次旅行嚟到哥倫比亞覺得呢度好正,就決定親手起一間Hostel出嚟,喺度定居,一做就做咗好多年雖然佢就話其實唔難,但佢都有分享一定要同呢度啲黑幫打交道得閒交吓保護費噉

我呢啲出嚟玩,洗晒啲錢之後始終都要返去做奴隸嘅人,對呢啲係路途上搵到想做嘅嘢仲赴諸實行嘅夢想家真係好敬佩。好多人出嚟遠行,多多少少都係帶住迷惘,覺得原本嘅生活有啲問題,希望藉住一次旅程可以改變自己,或者至少想搵到一啲嘢。但好多時去到最後,會發現時代嘅巨輪太大,唔係咁容易就改變到轉到嘅方向。尋尋覓覓,反而越嚟越迷失。

有一個英國嘅女仔好似同我諗緊同一樣嘢,言談間知道我同佢大學係讀同一科,同做一行。我就做咗幾年嘢,而佢就都啱啱完咗Intern,覺得工作太悶而出嚟旅行。佢同我講:如果我哋係為咗改變先至走出嚟,就唔好望返轉頭,你返到香港同我返到英國之後,一定唔可以再做返原本嘅嘢。Remember it.

我就失敗咗啦,唔知佢有冇做得到呢?
追緊post 唔好爛尾
洗心革面,日日都有出
樓主唔好爛尾啊
留名
lm

由城市遁入山林,連生活習慣都好容易改變,會不知不覺想早啲起身,索吓大自然靈氣。

嚟到南美洲,距離嘅定義唔同咗。諗住貪平唔搭車行去國家公園,一行就閒閒地行粒幾鐘先去到入口入咗去都係繼續行山。冇幾耐就有幾個哥倫比亞人同我哋一齊行。

行咗幾粒鐘先見到個沙灘。

就係佢哋,猛咁話好靚好靚。

好靚咩?睇過?當時我都冇好驚艷嘅感覺。返嚟睇返相,更覺普通。西貢靚過佢喎

麥徑二段睇晒四灣嗰個景完全屌打

行吓吓會有啲好似係住呢頭嘅人喺度賣椰青。

土著嘅服飾都難掩佢哋摩登嘅一面,smart phone條電話線都飛埋出嚟順帶一提,喺南美洲,以我所見最多人用嘅係華為 Samsung都多過iPhone,因為iPhone加埋稅之後真係買嗰個都戇鳩(而我好快就做咗嗰個戇鳩了)。

Tayrona未至於唔靚,但咁遠貢入嚟性格比偏低。本身為咗嚟呢度先住Hostel,結果間人正景靚嘅住縮反而成為咗呢一段嘅主菜。旅行就係估佢唔到先至好玩
lm
問多咗幾個當地人之後,都係打消咗去委內瑞拉嘅念頭所有人嘅答案都係Don't go there。叫我哋最多去到邊境影吓支旗仔就算。

聽聞四年前嘅委內瑞拉都已經好多人冇啖好食,要將啲變壞嘅腐肉同正常肉撈埋一齊。因為通脹太誇張,啲Condom去到成千蚊港紙一盒。總之一見遊客隨時為咗你背囊嘅嘢就一槍射瓜你

既然係哥倫比亞嘅人都噉講,都唔到我唔信了。唔向東就向南,過兩日坐Avianca去南部嘅Cali。呢間航空公司啲內陸機抵坐過巴士,可惜嘅係佢捱唔過武漢肺炎,上年已經宣布破咗產

喺北部嘅最後兩日,坐吓呢度啲電單車。

揀咗個有啲似Tayrona附近啲Hostel嘅地方,叫Bonda。

雖然爛路,但單手揸車冇難度

我就單手坐車你就威啦車我女神

又係啲山中Hostel

嚟到呢啲Hostel冇得唔幫襯佢嘅三餐,附近根本冇嘢比你買嚟煮。

下世投胎做貓制唔制?

一場嚟到,行吓Hostel後面座山。

呢度比我嘅感覺同Tayrona National Park好相似。你話佢好靚,又真係唔算。但你話佢唔靚咩?又唔可以噉講。

睇埋專登擺喺山頂嘅呢個牌,我有少少明拉脫維亞個英國佬話好鐘意呢個國家係乜嘢意思。

You are not at the top of the world.

You are not. 無論係咩地方嘅山頂,不外乎都係寫住個山頂嘅名,咩高度,或者Best View Point之類。等登整個牌同你講呢度唔係最高,真係第一次見。或者係想提醒我哋要保持謙卑。

冇錯呢度唔係世界最高。唔係最靚,唔係最好。但呢刻先發現,呢度原來一個其他人都冇,得我同女神,相信之後嚟嘅每一個遊客,都唔會點見到其他人。因為太遠,因為唔出名。或者正因為唔係最靚,先可以保持到低調。成日去到啲景點就會怨好多人,噉呢度咪正正係我一路搵緊嘅地方?

即使欠缺咗世界級嘅地標,但呢種寧靜舒服,似乎係另一種美。好慶幸係兩個人一齊嚟呢度。我哋坐低吹吓風,傾吓呢五個月嚟嘅搞笑嘢,又傾吓未來。呢份心情至今日都未曾改變。

我諗我都開始幾鐘意呢度
因為氣候關係,哥倫比亞有兩樣名物,咖啡同朱古力。飲咖啡同食朱古力就多,整真係未試過。喺北部嘅最後一站就睇吓人哋點食朱古力。

首先摘落嚟鋸開粒朱古力果

開咗個果拎啲豆連埋啲果肉發酵

再暴曬返啲朱古力豆十日八日

摵咗個殼

揀走啲爛豆

攪爛變朱古力漿

加甜

搓成想要嘅形狀就食得

食咗幾粒之後老闆娘話啲朱古力漿仲有另一個用途,就係可以當Mask敷,包你塊面又白又滑。

個樣好似有陰謀。

似又黑又滑多啲,啱我

敷完個Mask,夠鐘要走。

日頭真係冇得輸。我正式宣佈哥倫比亞北係Hostel嘅天堂。

回過神來已經留咗喺哥北17日,係時候再度出發
個post唔係遊記咁簡單,巴啲字有啲深度
又追到live,而且好多篇
巴打繼續努力,呢次要寫到尾

DAY163,由Santa Marta飛去Cali,再經Popayan南下,去到下一個國家。

歡迎嚟到厄瓜多爾共和國

過關好順利。而厄瓜多爾嘅官方貨幣係美金,所以入境後連錢都唔使唱,非常方便其實厄瓜多爾都曾經有自己嘅貨幣,但因為金融問題瘋狂貶值,去到最後階段更加試過一星期貶值兩成。政府喺2000年唯有宣布全民轉用美金嚟穩定局面,如果唔係隨時變咗委內瑞拉。

第一站會去Otavalo ,聽講呢個有個規模頗大嘅市集。

嚟緊喺厄瓜多爾都係搭呢間公司嘅巴士。

陰功做乜咁瘦

姐姐餵你食嘢

話說之前去到哥北之後女神就好返晒,冇再頭痛同嘔。Otavalo都係山之城。海拔2550米,同波哥大差唔多,又係時候再次適應返高海拔了。希望今次唔使再拮Pat Pat

一落車我就狗衝去咗剪頭髮個頭厚到成個蓋噉頂唔順

上次剪頭髮已經係四個幾月前喺聖彼德堡個俄妹幫我剪今次係厄瓜多爾仔仔

4蚊美金。揀邊個髮型好

原來佢哋成班師傅都唔係厄瓜多爾人嚟,而係冇耐之前喺委內瑞拉逃難過嚟。我話我哋本身諗住去委內瑞拉睇吓,但比啲哥倫比亞人叫我唔好,其實你哋嗰邊而家咩環境?佢哋淨係講咗句:嗰度唔係一個比你去玩嘅地方。呢個世界的確唔係所有地方都可以旅遊,噉我見完你哋就當去咗啦

啱啱入境嘅時候天好藍,轉眼已經好厚雲。

塗鴉都係隨處可見。

入夜之後市面反而更加熱鬧。係夜市,夜市呀!

喺哥倫比亞慣咗唔出夜街,但嚟到Otavalo,一個只得幾萬人住嘅細城市,大家都話唔使擔心,可以放心搵食。有夜市嘅地方就係好地方

南美肉腸

亦係呢晚,返到房之後就閃過一個念頭。不如我都記低呢個旅程嘅事?就係噉,嗰晚就開咗我第一個Post,開始寫我直到世界盡頭嘅故事。

估唔到一寫就寫咗四年。

每逢星期六,Otavalo就會有大型嘅Saturday Market。Otavalo嘅原住民人口比例好高,因為佢哋個個星期都會喺度攞賣一啲自己織嘅地道嘢,慢慢就受咗遊客歡迎。除咗一啲手工嘅羊毛紡織品、地毯、民族服裝,亦都有啲首飾、珠寶、香料同嘢食。總之就乜嘢都有。

但成也遊客,敗也遊客。慢慢就好多都變咗附近嘅工廠量產。

都有啲街市嘅部份。

仲有得叫雞

行完市集又睇吓其他。

2017年大家玩緊咩Game?

睇吓市集呢啲就冇咩大道理,唔特別講。比較在意嘅係自從入咗厄瓜多爾,中餐館感覺多咗,連啲手機舖都見到有中國人開。當時仲未有藍絲嘅概念,見到中國人基本上都唔抗拒,反而代表有好嘢食嘅機會增加,同埋溝通會易咗。但呢啲海外華人其實好容易做咗小粉紅喺香港就識得唔食藍店,但如果而家再去呢啲地方,又應該用咩心態去面對呢?
追到live
加油
2017點會冇藍絲概念
2017我仲食緊吉野家冇藍店概念
有D 波路喎 , 唔怪得樓豬為左佢用3百日去南極啦
Support 信住樓主唔會爛尾先
利申由post1追到依家
撳錯不推文 幫你推返
更新左好多篇,樓主好上進
加油寫埋佢呀
新po留名希望可以樓主會堅持寫完佢
我係睇完麥徑全走po先入坑
睇左幾日追到live 蒙古同古巴入左我個to go list入面
我自己上年都係去完long trip返香港
去完雖然都冇得出咩大道理
但都覺得真係唔好局限自己 同人生真係好多意外
希望儲夠彈藥再出發
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞