300日浪遊到南極,直到世界盡頭(IV)

1001 回覆
1026 Like 44 Dislike
凶啲職員話自己好撚有錢,買起咗南極都得條友最後點,有無比單人房佢同埋仲有無搞事
見樓主去完南極就開始迷失自我
""如果有一日,香港人流亡全世界,而又竟然冇忘記自己嘅地方,又捨得將啲錢用嚟周圍起博物館講自己嘅歷史。咁到時遊客就唔係嚟睇呢個,而係睇香港人被迫害史

當然呢一樣野係唔會發生""

所以我之前咪話樓主好燈
佢post 1啲感言講嘅負面嘢8成都中
樓主果下個心會唔會 好似有小小等番香港咁?
最後應該比佢嬴咗,比咗間兩人房佢一個人住,因為有兩張飛賣唔出。搞事就冇了,只係全程冇見過佢同人講嘢,連食飯都係一個人摺埋自己食。
只因歷史總係太相似
又冇想返香港,可能反而係習慣咗旅行,唔想佢完。習慣咗起身就搵車搭,去到一個地方有冇嘢睇都好似唔再重要,可以坐完幾個鐘車就book間房瞓,瞓醒又去下一度。中間冇觀光,甚至冇同人講過嘢,求其搵間士多解決晒生活需要就算。有啲唔知為咩嘅感覺。
好怕有依種感覺,番香港又想出發
睇完巴打啲post我都好掛住南極
我之前就係做你船上面既expedition staff 揸船同上島scouting。船公司book左我11月返去,不過我諗又要延期

J咗
巴打當初點入行?
就好似啲短途五日旅行臨返香港前一日咁
點求婚?
爬得山多,之後有人介紹。
每年南北極走兩轉,返工日子隨你喜歡,鍾意返兩個月又得,半年亦得。
要做啲咩?
我負責set行山路線,管camping同kayaking,得閒揸下艇咁,喺南極揸艇其實好危險,要撞走啲冰,加上突然遇到風暴,如果得一個人係艇到會成個艇吹翻。有時幫下科學家去冰川採冰,帶佢哋去site做研究。

much wow, 連登仔咩都識
咁你唔喺南北極返工嘅時候有另一份工?
仲有歐洲日本尼泊爾雪山團
係香港放假就freelance影相
想睇秘魯
香港人去秘魯係正既,多新奇野同多野玩,淨係利馬都夠玩幾日
https://youtu.be/x4eOOHed5Js

睇住d節目feel下環境同文化先啦
咁巴打呢一年咪好苦悶囉
bill gor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞