300日浪遊到南極,直到世界盡頭(IV)

1001 回覆
1025 Like 44 Dislike
多謝樓主share烏拉圭歷史政治,好有趣
又就嚟一個星期啦
試下唔好又爛尾
9日啦
樓主快啲番黎出post
繼續追緊 唔好比佢停
個Esteban 幾搞笑
樓主唔爭氣
請受我一拜
多謝支持
寫𡁵,真係唔會爛尾㗎
就出
難以忘懷佢裸睡嘅英姿
第二朝起身,呢度嘅員工同啲幫手已經喺度餵緊馬、放緊狗,我哋呢啲過客就無無聊聊噉喺度享受一個悠閒嘅上午。

其實佢哋都幾流行請啲人打工換宿,可惜我哋嘅計劃只係留喺度一晚,喺烏拉圭玩幾日就走,即使覺得呢度好靚,都唯有感歎差噉啲緣份。Check Out之後出返去嗰個偏僻到會比人搭訕嘅車站,坐咗陣車,就去到首都蒙底維多(Montevideo)。

上一篇提過,走咗佬去巴拉圭仍然被封為英雄嘅Artigas。

關於呢個名嘅起源,都有好多個講法,但不外乎都係出於葡葡牙語嘅字根,Monte係山,Vide係見到,總之就係當時啲人揸船揸到嚟呢度第一眼就見到有山。而我對呢個城市,坦白講印象唔算好深。佢冇咩令人好難忘嘅景點地標,冇咩特別嘅嘢食,就連我嚟到呢度嘅第一餐,都係貪平而食住Burger King喺度等我哋Couchsurfing個Host。

唔好話加三蚊凍飲,嗰時真係連兩個人分一杯可樂都唔捨得飲

不過蒙特維多都有兩件事至少今日都仲記得。

第一樣就係最近睇Netflix嘅今際之國,不禁諗起呢度嘅Figari博物館。不嬲都幾鐘意睇呢種大屠殺式嘅生還劇情,只係冇諗到有時真係會喺現實迫你咁痴線。呢個博物館係講一場烏拉圭嘅空難。喺1972年,有一隊烏拉圭嘅攬球隊為咗比賽飛去智利嘅聖地牙哥,點不知飛機喺阿根廷同智利之間嘅山脈度遇上氣流撞咗山,最後墜落咗喺雪山上面,所有人就流落喺零下四十度嘅高山上面叫天不應,叫地不聞。

原本呢架機上面有40個乘客同5個機組人員,喺墜機一刻就已經死咗5個,另有7人失蹤。第二日好快又因為太凍,又死多5個。呢班球員有啲仲係學生,仲讀緊書。博物館入面一個一個噉介紹佢哋,講佢哋之後每一日嘅行動同心理變化,點樣分配機上面僅有嘅食物同物資,點樣決定食人,點樣分頭出去探險搵辦法離開。

或者因為呢件係真人真事,同埋館入面對於好多細節都描述得好清楚,睇嘅時候就似去到雪山上面同佢哋一齊經歷一樣。我睇博物館好少可以逐隻字去閱讀,但呢個冇乜貴重文物嘅展覽,反而令我停唔到落嚟。當然佢哋唔係好似劇集噉互相撕殺,但當中點樣放棄去救自己嘅隊友,點樣背負包袱食人,點樣聽到收音機知道搜救已經停止咗,嗰種生死嘅份量可以話有過之而無不及。見到大家喺死亡邊緣掙扎,就會去反思生存嘅意義。如果自己下一班機就遇上呢啲事,我又有冇咁強嘅意志力,喺絕望嘅環境捱七十幾日生存落去呢?呢件空難後來都有改編成電影,但都係好多年前嘅事了。
有野睇
個博物館令我諗起天與地劇情
家明
學老師話齋,跳嘅時候最重要係你嘅靈魂。只要你嘅靈魂在,先可以做到隨心起舞,對方先能夠從你嘅舞步感應到你嘅靈魂,達到二人合一嘅境界。雖然我跳到不倫不類,但按照呢個定義,我哋呢個旅程,早就係一場專屬於我哋二人,跳咗二百幾日嘅馬拉松探戈。早就跳到連鞋都爛埋

有意思有意思, 就係鐘意樓主寫呢d
觀音土咁款
唔洗返工喎,係咪要update 個post呢

btw唔好諗住爛尾,個個都睇住你
打風都唔更新
千奴巴係咪諗住寫到連登熄登嗰日
推下樓主出現先
慢唔緊要 唔好棄
返工冇嘢做狂追post
幾時更新
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞