如果布宜諾斯艾利斯呢個「南美巴黎」咁靚,我諗「南美瑞士」都唔會令人失望。喺南美洲嘅東南部,有一個國家叫做烏拉圭,有着南美洲嘅瑞士嘅稱號。我哋喺歐洲嘅時候,都好幸運有機會喺瑞士過一日,但總係覺得唔夠。聽到烏拉圭有個咁勁嘅朵,就自然唔可以錯過。
就喺我哋決定去烏拉圭嘅呢一日,發生咗一件不幸嘅事。一直陪住我哋走咗咁多個月嘅MacBook線隨住每日執背囊捲嚟捲去,終於扭斷咗
部電腦從此叉唔到電,亦大幅減慢咗當時呢個Post嘅連載速度
如果唔係當日一斷,可能呢部遊記早就完成咗
我哋同Esteban講將會去烏拉圭玩一個禮拜,佢都有少少失望,因為佢又收少幾日房租
但知道我哋之後會返嚟繼續住佢嗰度,就好開心,仲話可以隨便擺啲行李喺度,最緊要比定錢就得
經過咗呢幾日嘅相處,我哋都好放心。反正遲早都要比,如果早幾日比係幫到你,又真係冇所謂。講真邊有人想謀你財但又會比埋條鎖匙你住佢屋企
我哋出發嘅時候,Esteban仲未起身,敲咗兩次房門都聽唔到,唯有開門睇吓叫唔叫我得醒佢。點知一開就見到佢褲都冇着喺度裸睡
連Jer Jer仔都一覧無遺,嚇到我即刻閂返門當睇唔到(冇圖)。呢一幕成為我旅程中深刻嘅回憶。諗住臨走前好好哋交收,最終唯有擺低鎖匙喺枱面就走了。
由布宜諾斯艾利斯去烏拉圭非常之方便,只要坐個零鐘嘅渡輪,就去到烏拉圭嘅小鎮Colonia del Sacramento,就好似香港去澳門噉。呢個地方我都搵唔到正式少少嘅香港譯名,台灣有人用音譯科洛尼亞,有人譯做薩拉門多移民鎮。
成個小鎮係一個UNESCO嘅世界遺產,聞名於佢將葡萄牙同西班牙嘅殖民色彩都保留咗落嚟。十七世紀嘅時候,葡萄牙人喺呢度起要塞,隔海對望西班牙佔領嘅阿根廷。經歷咗西班牙同葡萄牙兩大帝國嘅爭奪,到後來由葡萄牙獨立出嚟嘅巴西又加入戰團,短短二百年間就經歷咗超過十次主權移交。
呢啲藍藍白白嘅瓷磚(Azulejo)就係葡萄牙人留低嘅憑證。
今日嘅Colonia del Sacramento已經成為咗遊客聖地,到處都係啲小餐廳同咖啡室,配埋常年嘅好天氣確係一個幾悠閑嘅地方。因為太過方便嘅關係,呢度最主要嘅遊客群自然就係阿根廷人,就算係外國遊客,亦都絕大部份係重點去阿根廷玩順便去埋呢邊到此一遊。烏拉圭為咗吸引多啲人嚟旅遊,就立咗條例,免咗所有外國人簽信用卡嘅增值稅,講緊係22%,不論食飯定住宿,連普通餐廳或者麥當勞都有得減
收據上嗰個Descuento Ley 17934,就係根據17934呢條法例免嘅稅0.22/1.22=0.18,免22%稅等於全單82折。但一定要碌海外信用卡先有。我哋都係食咗幾餐先發現有呢樣嘢,有一兩次仲戇鳩鳩比咗現金蝕咗
不過烏拉圭算係南美洲物價最貴嘅地方,就算有咗免稅,都仍然好貴。2018年嘅時候我感覺比阿根廷更加高,冇得再好似係秘魯玻利維亞嗰陣噉唔睇價錢消費。阿根廷嘅經濟狀況惡劣出晒名,年通脹郁吓都四五十個Percent,有啲喺阿根廷長玩嘅遊記甚至有提過入境同出境嗰時條街嘅物價已經好唔同。我哋去阿根廷嘅時候港幣兌Peso係1:2.2,但今日已經變咗1:12
可能就係呢個原因令佢哋覺得儲錢嗰個都戇鳩
相比起嚟烏拉圭已經算係好穩定。
可惜呢個免稅政策據講已經暫停咗,不過烏拉圭披索呢幾年亦都大幅貶值,唔知而家再去會變成點呢?