直到世界盡頭(II)

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2018-07-07 11:48:15
2018-07-07 19:34:24
2018-07-07 20:58:50
嚟到伊斯坦堡,印象中都係吽吽哣哣,未瞓醒咁。

第一步都係搵個地鐵站,去Hostel check-in補眠。



今時今日嘅土耳其文已經用晒拉丁字母嚟表示,除咗加入咗諸如ç呢啲平時英文冇嘅字母,整體上都唔難辨識。慢慢對一對就好易搵到要去嘅地方



好多恐襲都喺地鐵站發生,落到地底我地不敢鬆懈,不停兩頭望睇清楚有冇可疑嘅人出沒。企喺售票機前面準備買飛嘅時候,就有個成面鬚嘅男人走埋嚟。

鬍鬚男
:係咪唔識買飛?
:係囉部機都唔知寫乜鳩。你可以幫我嗎?
:我就係嚟幫你嘅,跟我嚟啦!
:跟你去邊
:come on james

鬍鬚男帶咗我地去不遠處,嗰度地吓有個袋,佢慢慢打開拉鏈⋯⋯我心中暗驚,唔係收埋咗炸彈吓話

佢將入面一袋嘢拎咗出嚟,係一堆地鐵車飛嚟。佢話你地同我買,我平過部機兩毫子。原來因為佢地一次過買多幾程有啲優惠,條蛋散就一次過買好撚多飛,然後轉售比我呢啲散客。正諗住貪小便宜之際,諗諗吓見冇一個當地人會咁買法,為咗一蚊幾毫買埋啲不明來歷嘅飛好似搏唔過。最後都係冇理到佢。

就係咁,伊斯坦堡比我嘅第一印象,係好似大陸咁小心為上
2018-07-07 22:49:02
到咗Hostel都一於少理,瞓返夠本。瞓醒後就周圍行吓搵嘢食。



過咗橋去到一個碼頭,好似尖咀碼頭咁,成街都係唔知鴿定海鷗。



離遠問到香嘅烤魚味



食完印象中懵吓懵吓又諗住返去瞓,喺返去嘅時候都係諗住搭返地鐵,而個地鐵站就喺條橋嘅上一層。



行咗上去樓梯之後,就係車站,但今次搵唔到上次用過嗰啲售票機。問職員先知要行返落去再經另一條梯上先買到飛,正擔心緊女神可能會嗌攰之際,幾個當地人就拍一拍我膊頭,叫我跟住佢入閘 佢輕輕鬆鬆鄧梓峰咁將佢張八達通連嘟三次,就帶埋我地入去,仲唔肯收返我錢

對於我嘅連聲多謝,叔叔只係瀟灑咁拋低一句:

Welcome to Istanbul
2018-07-07 23:01:53
上次喺卡帕多奇亞遇到嘅順風車男,令我覺得土耳其都係幾熱情嘅國家。而伊斯坦堡嘅地鐵叔叔相比起嚟我認為係更加難得。雖然買一張飛係好小事,但諗深一層其實對大城市生活嚟講,係唔容易。當我地住喺車水馬龍嘅社區,好多事早就見怪不怪,咩膚色嘅遊客其實都見唔少,見吓見吓,好容易會變得麻木。喺香港,我地成日都會見到外國遊客嚟呢度玩,人地可能都會因為搭車搵嘢食呢啲小事而唔知點做,但唔好話伸出援手,更多時候係連人地有需要幫手我都唔會察覺到。

因為,外國人太普遍,根本就唔會去留意。

但係論國際遊客嘅數量,伊斯坦堡絕對係超出香港好多,畢竟整個歐美如果想窺探伊斯蘭世界嘅話,土耳其必定係佢地嘅首選;亞洲遊客,淨係一個中國,求其派幾架旅遊車都可以炸爆佢地個城市。作為遊客喺大城市被忽略,本來就係最自然不過嘅事。

但呢度,係唔一樣
2018-07-07 23:42:08
但係好景不常,第二日我地只係喺街上面鳩行,女神睇吓衫,我就睇吓佢睇衫。過咗一日我已經對呢個城市放低咗戒心,雖然話就話有恐怖襲擊,但其實之前喺聖彼得堡都一樣有危險,好多歐洲大城市更加係重災區,但呢度至少少啲小偷。點知一時放鬆咗落嚟就中伏了



頹頹嘅舊區,地下都係爛的。



間中會有啲乏人問津嘅小食攤檔,唔知呢邊有冇小販管理隊



有時會路過啲餐廳見到啲人食水煙,都會想睇吓有冇機會試。但見到人地坐低嗰啲都係不覊嘅浪子,我又矮又毒仲要連講句英文都窒吓窒吓咁,就好驚唔識食夾硬坐低會好柒

最後都係淆底冇試到

試水煙唔成,比路邊一個賣雪糕嘅哥哥叫咗過去。原來係傳說中嘅土耳其雪糕。講真佢係冇乜特別,喺香港同大陸都見過唔少,就係有條友拎住條棍夾住支雪糕筒喺度左cup右cup玩雜耍咁。會行咗埋去嘅原因只係行過口痕,而呢度嘅物價一路都好正常,令我地不虞有詐。見佢係咁撩我地傾偈又影晒selfie咁,諗住十幾廿蚊支我地都照殺,甚至買夠兩支都可以,點知我地咬咗第一啖之後佢同我地講50蚊(港幣)一支 但佢嘅質素係M記雪糕筒再難食幾倍



而家睇返佢個樣都好撚奸

怪就只好怪自己傻仔冇問清楚價錢
2018-07-08 00:16:50
喺伊斯坦堡,最深刻嘅可能係佢地嘅甜品。開到一街都係嘅甜品手信舖就有好多款唔同樣嘅Turkish Delight,但全部都好撚甜,甜到我覺得每一款都係一樣味。所以如果有時間,我認為不妨搵一間甜品舖坐低,會食到同手信舖唔同嘅嘢



甜品係女神嘅最愛,我雖然唔算好熱愛,但見到佢有好多款色揀,都覺得開心。甜就唔駛講,所有東歐中東嘢都係有咁濃味得咁濃味,甜嘅極甜,鹹嘅極鹹。但除此之外,佢地嘅整法都好特別,比如上面張圖後邊嗰碟原來係用雞絲整,叫嗰時以為係布甸點知一咬係雞肉 口感亦都好特別。係幾有驚喜嘅一餐。



最後一日喺土耳其,冇乜特定嘅目的地,只係喺啲大街小巷都穿來插去。



亦冇乜遇到特別嘅人和事。

坦白講,成個旅程入面,喺飛去拉丁美洲之前嗰三四個月,最難忘嘅都係開頭內蒙古嗰個濕鳩團,同埋蒙古戈壁嗰啲絕世風景,伊朗都可算係中間嘅一個高潮。但其餘嘅部份,可以話係相對低潮,乏善可陳。如果返工有所謂嘅扮工,咁旅行都或者都有扮旅行。就係你以為我過得好精彩,但其實我都只係鳩FingFing,唔知如何是好。由愛沙尼亞睇Old Town開始,一路走來,去過大大小小嘅景點,唔係唔好,但總係欠缺咗好震撼嘅時刻。不過旅行本來就冇可能日日精彩如初,有時今日嘅平淡,就係為咗襯托明日嘅激動振奮。

終於終於,喺旅程嘅第五十日,我地由伊斯坦堡嘅機場,出發去到德黑蘭。當時我地仍未知道,究竟傳聞之中嘅伊朗落地簽證,到底難唔難搞
2018-07-08 11:50:42
2018-07-08 19:25:00
終於伊朗喇
2018-07-08 21:25:16
2018-07-08 22:31:29
2018-07-08 22:40:04
我地係坐Pegasus Airline由伊斯坦堡飛去德黑蘭。上機之前,我地用特區護照Check-In自然遇到阻滯

地勤人員攞住我地本護照,睇嚟都係前世未見過咁嘅款,揭嚟揭去又搵隔離櫃位同事幫眼,最後都要打比老細問咗一輪。其間只係識聽佢講Hong Kong China之類嘅單字,我地都見怪不怪。終於佢開口問咗我地一條問題:你地去伊朗駛唔駛簽證?

唔駛!

我反射動作咁講咗呢個大話,佢就出咗兩張Boarding Pass比我地了 事實上,特區護照去伊朗係要簽證,只係據講可以落地簽,但如果我再慢慢解釋,睇個勢搞到起飛都未搞掂 屎急馬行田,非常時期唯有用斬釘截鐵嘅語氣嚟擊敗對方。

講起伊朗簽證,我記得當時睇個官方網站,寫到明除咗某十幾個敵對國家之外,其他全部可以喺特定機場辦落地簽證。所以當時我先認定揸特區護照係符合資格,信心十足咁落機先算。但啱啱上返官網,發現佢嘅版面已經唔同晒,亦冇咗當時寫明可以就咁Visa On Arrival嘅資訊。除而代之嘅係要預早兩日上網填定申請表:

http://e_visa.mfa.ir/en/visa-arrival/

諗住去嘅巴絲打記得查清楚最新嘅安排,慎防中伏

必須一推嘅係以下呢個仆街網站

https://www.iranianvisa.com/index.htm

只要喺google搵iran visa之類嘅關鍵字,好有機會頭幾個結果就係搵到呢個垃圾網。佢話係幫人申請伊朗落地簽證嘅,填晒資料交埋錢去到機場就可以拎到Visa。由於伊朗出入境嗰個官網都冇乜官網味道嘅關係,呢間Agent反而可以以假亂真,令到我初頭以為佢先係辦簽證嘅正式途徑。但起底後發現,好多遊客交完錢都發覺中伏,人地根本識佢老鼠

似乎唔係正式錄用嘅網站。有冇人分享成功例子幫佢平反

真真假假,如果時間充足,直接去領事館搞定先就萬無一失



就係咁,我懷住戰競嘅心情,喺德黑蘭留低我嘅腳毛,昂首邁步向住Visa進發
2018-07-09 22:57:49
2018-07-09 23:04:42
2018-07-09 23:41:37
嚟到扮簽證嘅窗口,全架飛機要搞簽證嘅就好似只得我地,所以都唔駛排隊。衝到窗口前,伊朗哥哥有啲愛理不理咁,似乎嫌我阻住佢睇AV。



就係入面嗰個白衫阿哥。

佢比咗張表我地填,零零舍舍有一行要寫埋你老豆個名,初步感受到呢片土地嘅父權之重。填完啲基本嘢,喺隔離櫃面交低100歐羅,唔駛幾個字就拎返本貼咗伊朗簽證嘅護照。

等待嘅時候,有個男仔用廣東話埋嚟搭嗲,但就唔係我地熟悉嘅口音。一問之下知道係廣州嚟旅行嘅男仔。由於我地分別要去唔同嘅住宿點,所以我地相約一齊搵出離開機場嘅方法之後,就會分道揚鑣。

人在伊朗,係用唔到提款卡的,聽過好多以前嚟過嘅朋友都建議喺機場一次過兌換晒將會用嘅駛費,因為呢度嘅匯率係最好,亦唔擔心間舖頭換假錢,所以我地都決定喺度一次過搞掂。佢地有個奇怪嘅規矩,就係每人只可以換唔記得100定300歐羅,總之係有個上限。但我都未開始諗咁點算之際,就已經有準備離境嘅遊客拎住用淨嘅伊朗幣想換返美金。嚟唱錢嘅人非常之多,基本上就算間找換店閂門都唔駛擔心

但講到成個機場最唔方便嘅地方,一定係交通。詢問處嘅資料係佢地並冇任何公共交通接駁機場,要離開一定要坐的士。戒心十足嘅我地問多幾個當地人,有啲人話應該有巴士,但又講唔出去邊度搭,因為佢地個個都揸車,根本WFC。問咗好耐都不得要領,唯有連同廣州男3人共乘一部的士,衝出機場。



天未光嘅德黑蘭。





冇幾耐就塞車。坐到市區,盛惠20美金
2018-07-10 00:07:06
喺德黑蘭我地成功搵到沙發主,代表我地又成功慳到幾晚宿費 但呢幾日喺德黑蘭嘅住宿體驗,就遠超嗰一千幾百蚊。

接待我地嘅係一間工程公司嘅老闆同佢老婆,唔知幾多歲,但佢啲仔女都全部廿幾到卅幾,推算返佢都六十有多。老闆叫Masoud,佢話佢老婆係加拿大人,係佢以前留學讀engine識咗之後跟佢返伊朗嘅,但我就覺得佢老婆都好伊朗樣。重點都唔係呢啲,而係佢真係好撚有錢。屋企座落喺德黑蘭嘅半山區。德黑蘭嘅英文係Tehran,波斯文嘅意思就係山腳下,即係話呢個係一個依山而建嘅城市。如果有山靠住係風水好,咁喺正城市盡頭嘅呢個半山區風水就應該好上加好。一望出去睇住地上嘅嘍民真係有一覧眾山小嘅感覺。



亞洲城市都係密密麻麻,就算地段再貴都毫無美感可言

講返屋入面,除咗有無數間房預備佢地啲仔女一次過返晒嚟之外,客廳同飯廳都好叉大,加埋廚房同兩個廁所,三四千呎一定走唔甩。仲要有個全幢樓共用嘅泳池,但加加埋埋都係得嗰十戶八戶,可以話任何時候去都係我地獨霸



唔好意思光明正大咁影



係咁二自我介紹完,Masoud就將佢屋企揪大匙比咗我地,叫我地呢幾日當正自己屋企就得,隨便自出自入,希望我地喺德黑蘭玩得開心 大佬佢間屋求其一塊波斯地氈都值錢過我條命,嗰下真係受寵若驚,覺得條鎖匙有千斤重。知道我地坐通宵機嚟,佢仲叫我地瞓個晏覺先至出街,千祈唔駛覺得唔好意思。

喺呢一刻我真係相信,原來伊朗人好客唔係都市傳說。
2018-07-10 10:24:02
2018-07-10 14:50:10
好客到咁
2018-07-11 18:02:55
2018-07-11 22:07:53
我地到達德黑蘭嘅時候係六月尾,撞正伊朗嘅齋戒月。齋戒月係伊斯蘭教嘅習俗,因為呢個宗教基本上一定政教合一,所以宗教活動亦等於舉國遵守嘅規條。齋戒月係根據伊斯蘭曆嚟決定的,一般嚟講都係六七月嗰啲時間。喺呢段期間,日出至日落間嘅時份係唔准食嘢同飲水,扑嘢都唔得,犯咗戒就會比真主阿拉罰你一世做毒撚

但如果本身係毒撚就罰你唔到

上次提到我地住嘅地方係喺一座山上面,屋企背面閒閒地都係啲三千幾米嘅高峰,對於平時都鐘意行山但行嚟行去得嗰四五百米嘅我嚟講真係好吸引。喺呢次旅行之前,我去過最高海拔嘅地方只係台灣嘅阿里山,好似連三千都未到,見到咁近有得破吓人生紀錄,就除褲狗衝了



咁就犯下一個重大嘅錯誤

德黑蘭係沙漠性氣候,六月底正值夏天,熱到成四十度,喺低濕度下就等同被乾蒸。而最大獲嘅,係女人喺伊朗一定要包到實晒,連女神都唔例外。睇住佢由頭包到落腳,再由腳包返上頭,就覺得呢個文化喺幾咁戇鳩 話就話遮實晒係可以防紫外線,但我相信伊朗啲女人全部都生熱痱。

雖然我可以着短袖衫短褲,但望到身邊嘅人咁樣受難都唔想繼續再行,好快就返歸避暑,聽Masoud講瞓個靚覺算數。嗰晚講開,先知Masoud老婆日日都會去後山晨運,就算齋戒月都風雨不改。佢係虔誠嘅教徒,真係會滴水不沾咁上山,落返山之後都會等到日落先飲 佢仲問我地聽朝要唔要join game
2018-07-11 22:55:48
日落之後,為咗慶祝齋戒暫時結束,伊朗人會平時食多少少,仲有有好多大大小小嘅Gathering放縱一下。Masoud就話今晚佢地會有家庭聚會,問我地一唔一齊。

有機會參加咁當地嘅活動,作為深度旅遊撚嘅我當然唔放過



德黑蘭嘅夜晚非常繁忙,相信佢地嘅道路規劃較差,塞車塞撚到仆街。回程時嘅情況更加惡劣,原來當地人鐘意夜晚揸車上山睇夜景,住喺半山區嘅Masoud就自然受到影響,但佢又冇對呢個情況流露任何不滿,反而好歡迎大家一齊上嚟熱鬧一啲

以為只係十個八個人嘅屋企人食餐飯,點知佢地包起咗間餐廳,點知坐咗幾十人



同我地傾偈嘅都係啲廿幾歲嘅人,全部都係Masoud啲親戚,個個都讀Engine,而且都浸過鹹水 即使係拎住伊朗護照,但因為有錢,要申請去美國讀書都其實唔難。同佢地傾偈亦完全唔覺得伊朗封閉,反而冇出國讀過書嘅我先似係由第三世界出嚟嘅鄉下仔 只能夠話,無論喺邊個城市出世,有錢人同窮人嘅差距都係非常之大

原來伊朗曾經係中東數一數二最開放嘅地方,喺七十年代末伊斯蘭革命發生之前,伊朗女仔一樣係着裙出街唔駛包頭,今日嘅法例只不過係出現咗四十年。雖然佢地表面上都會遵守呢啲服飾上嘅規定,但暗地裡其實都反叛,至少有好多年輕一代條頭巾係包得好求其,一副WFC嘅樣。但都比唔上後來喺街頭見到有人派耶穌嘅傳單咁震撼

走嘅時候,呢一家嘅伊朗人不論男女都會錫面擁抱嚟講拜拜,唔好話保守,民風直情可以話係開放過香港好多
2018-07-12 07:12:30
2018-07-12 10:02:46
2018-07-12 14:26:22
2018-07-12 15:41:35
加油樓主,好好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞