300日浪遊到南極,直到世界盡頭(IV)

1001 回覆
1026 Like 44 Dislike
一定會有嘅我記得有啲我都有寫出嚟,有次激動啲喺雅典分開咗行。你可以追返Post
笑死
巴打買飛既文係邊一部份 定我KEEP左
買船飛?係咪講#93
11月1日,上船日。

係時候暫別Ushuaia入去碼頭,都有個簡單嘅出境程序,算係離開咗阿根廷,進入唔屬於全球任何國家嘅地方。其實喺二十世紀初,好多國家都爭相喺南極大陸霸地盤,其中英國、阿根廷同智利仲有好多聲稱擁有嘅領土係互相重疊嘅。因為怕會擦槍走火,先傾咗個南極公約出嚟,自此之後大家就唔准再爭。

下晝又變返陰天,但已經無阻我哋上船

呢架就係我哋嘅坐駕M/V Ushuaia。架船一共可以裝90人,去南極嚟講100人以下屬於細船,100-200人嘅算大船,而裝200人以上嗰啲就唔比人落船嘅,可以唔計至於點解用100人嚟做分界?原來根據規矩,去到南極大陸之後每次只可以登陸100人,即係話大船就每次要分兩批人落船,細船就冇呢個煩惱。

上到去之後,先知道仲有廿幾人因為Book咗Aerolinear Argentina嗰班罷工機而仲未嚟到 平時一定逾時不候,但今次因為人數太多,佔咗成架船三分之一,加上唔少都係買咗貴房嘅有錢客嚟,所以船長話會破例等埋佢哋。呢班仲未嚟嘅人全部都係30號去到機場先知中伏,結果要搭1號嘅機最後一刻趕到。呢刻覺得當時有Check E-mail知道冇咗班機嘅自己係幾咁英明。我完全明白你哋驚上唔到船嘅感受

等人嘅時候我哋就攞咗房先。旅行咗咁耐,呢次住宿真係最豪華啦

USD500嘅獨立廁所

因為係細船,冇乜設施,走廊亦都幾窄。有一個唔係好慣嘅地方,就係因為安全理由,所有房都冇門鎖,要確保有咩危難嘅時候隨時可以走到。 唔慣還唔慣,我哋都係非常放心。反正我哋實係條船最窮嗰個,要偷嘢都冇人會揀我哋間房

唔知有冇人會因為班機而嚟唔到呢
我會mark point form,旅行完再詳細寫
又得,總之要搵辦法令自己記得
係 thank
由一追起

每日嘅日程都會喺壁報版度貼出嚟。想知嗰日會去邊,就自己出嚟望吓。第一日主要都係做吓簡介,而架船就會沿住Ushuaia以南嘅Beagle Channel駛出南美洲。

等吓等吓,最後一批乘客終於上到船,有人喺上船嘅一刻忍唔住喊咗出嚟

齊咗人就開始介紹嘅環節。成架船最終有88個乘客,同Max嘅90人比少咗兩個,聽講就唔關班飛機事,應該真係有兩張飛賣唔出。齊人冇幾耐,我哋就聽到有人喺船上面鬧交,有條友一個人上船,分好房之後發現要同唔識嘅人Share之後就發晒癲,話冇可能比咗咁多錢都唔係Private Room,堅持職員係搞錯咗。仲凶啲職員話自己好撚有錢,買起咗南極都得,叫啲職員唔好得罪佢事實係買嘅時候寫得清清楚楚,根本唔係發惡就得。不過如果架架船都有呢啲大帝,一開工就十幾日冇得收工,打呢返工都咪話壓力唔大。

Source:官網 https://antarpply.com/en/ratesandavailability
其實真係有單人房,不過條友似乎就買錯咗了啱啱上去官網睇,今年年尾同出年嘅飛都有得賣,唔知到時武漢肺炎咩環境但點解仲係賣到要入Waiting List嘅呢,除咗阿根廷人仲有咩人去得到

我哋嗰張就係Standard Twin Plus嚟。

Source:官網 https://antarpply.com/en/the-ushuaia/deck-plan-and-cabins
原來呢架船原本係科研用嘅,所以設備上唔會太豪華,基本上除咗有個公共空間用嚟做吓介紹宣布吓嘢,同埋有個飯廳,就乜都冇了。而且因為規模細,比起大船都會更加搖擺。 船員叫大家做定心理準備,同時派晒暈浪藥比大家,叫大家無論幾有自信都食咗先講,免得後悔。我哋聽咗好多預告,知道聽日開始會進入德雷克海峽(Pasaje de Drake),係以好撚大浪著名,自然唔敢輕敵

講講吓,終於正式出發

之後都係試吓啲裝備,睇吓啲雪靴啱唔啱Size,同埋教吓大家着救生衣,遇到緊急情況喺邊度集合嗰啲應變事項。

左邊呢個細路夠晒威,十歲就坐上咗去南極嘅船上船係有年齡限制,冇記錯至少都要十歲,即係佢一夠秤就去南極,佢老豆老母一定好有錢講起啲乘客,如果用國藉嚟分,88人入面有一半都係美國人嚟,澳洲紐西蘭都有十幾廿個,英法德分別各有幾個。亞洲人好少,十歲細路一家三口係馬來西亞裔嘅澳州人,有對菲律賓出世嘅夫婦都係澳洲籍。真正亞洲國籍嘅隨咗我哋兩個香港人,就冇了。而中國人竟然一個都冇聽人講,啲中國人通常都報大嘅郵輪,同埋好多時一大團噉報。唔怪之得完全見唔到

如果用年紀嚟分,88人入面主要係退休人士,佔咗大半。第二大嘅群組就係我哋呢種年紀,都係返咗幾年工有少少儲蓄就出嚟去長途旅行,唔係買Last Minute飛就係買三人房最平嗰啲嘅飛。三四十歲嘅人唔多,睇嚟真係好少有上班族可以請到咁長假過嚟呢度玩

同船上嘅人寒暄咗一輪,更覺自己今次旅程真係好難得。真係要好好珍惜當下每一刻。

同一時間,亦知道呢刻有唔少人同我哋一樣,都係喺世上流緊浪,享受緊生活

冇幾耐之後就到咗晚飯時間。上船前我哋只係知道要睇雪睇冰睇企鵝,冇特別諗食嘢嘅問題。但好快我哋就發現,原來船上嘅每日三餐,都係我哋好期待嘅時刻。

每日嘅晚餐都係Full Set,有晒頭盤主菜甜品,餐餐唔同,味道亦都非常之好。畢竟喺呢一日之前,每餐我哋都係諗住點樣可以食平啲,間中先會好似之前喺利馬食壽司噉放肆一次。呢十日簡直係旅程中食得最好嘅日子 如果你係素食者,或者某啲宗教人士,總之有咩特別要求,餐單都會為你而改。當自己大爺就得

不過船員都特別提醒我哋,聽日進入咗德雷克海峽之後,就會暫停供應湯類嘅嘢,因為會瀉晒落哋。又提大家好多人暈船浪就會冇晒胃口,記得好好享受呢一餐到底啱啱喺秘魯先病完,又比啲機票行李輪姦完嘅我哋會唔會頂唔順呢
第一次追po 好正
終於出發
最後條友點解決?
最慘係原本編咗同佢同房嗰個男人比佢屌,勁無辜,無啦啦比人鬧鳩完佢都唔想同條仆街同房。但位就係得咁多,結果搵晒啲單丁報團嘅男人出嚟調咗一輪就算了 始終都要對多十日,大家都尷尷尬尬費事講太多
終於寫到南極
上船頭兩日都係橫越阿根廷同南極洲之間嗰一千公里嘅海峽。雖然冇得落船,但船公司都安排好咗節目,比有興趣嘅人自由參加。兩日嘅日程都係一樣,朝早八點自己埋位食自助早餐,食完抖一陣十點會有堂上,內容包括地理、動物、環境等等,上完堂冇幾耐十二點就食午餐,食完睇吓紀錄片,睇完有四點半下午茶,五點再上堂,最後七點食夜晚。兩日都係食瞓上堂嘅養豬生活

但正如前一日船員嘅提示,穿越德雷克海峽嘅時候好大浪,啲浪嘅高度可以去到幾米,架船時時刻刻都係左搖右擺,好似坐緊一架搖足兩日嘅海盜船。好彩我哋兩個食咗暈船藥,又旅行咗咁耐,搭長途車當食生菜,爛船都有三根釘,算係冇乜影響記得前一晚船醫強烈建議大家食定藥嘅時候,有班阿婆話自己從來唔會暈浪,唔需要食,結果就兩日冇見過佢哋

但就算行到出嚟,喺船上面都要扶穩,見過有阿婆呯一聲撻咗落地

第一堂嘅Lecture就係講企鵝種類唔知係咪人老咗集中力就下跌,好多人就算嚟到都係瞓覺我哋有時都飯氣攻心,但既然都喺架船到,我哋都盡量出席。我諗我都有八九成出席率

有時就睇吓紀錄片。

有啲時候會直接閂咗度門唔比出去,以防有意外。當去到冇咁大浪稍為安全嘅地方,就會開放返甲板部分,比大家抖吓氣,出去影吓相吹吓風。呢兩日外面嘅溫度介乎-5至5度之間,但風好大,體感溫度就更加低。一般出去幾分鐘都夠皮。

亦都唔介意開放埋個駕駛室比大家參觀。如果有動物出沒,船長就會用廣播話比大家聽,等大家睇吓捕唔捕捉到 但通常都係彈出水面一兩吓就消失咗

多謝支持
好彩去到
寫咗四年終於寫到
我喺樓主開第一個post嗰陣因為南極兩個字吸引咗入去睇
點知等撚咗樓主4年先有得睇南極
寫咗4年
我用4日 Live咗
期待新文
終於到戲肉
第三日嘅下午,架船開始駛入布蘭斯菲爾德海峽(Bransfield Strait)。

即係呢度,代表我哋就快可以見到南極洲嘅大陸

嚟到呢度,架船已經過咗最大浪嘅德雷克海峽,冇再搖得太勁。要嘔嘅人都已經將所有黃膽水都嘔晒出嚟,係時候重新做人。

食個甜品就開始今日嘅briefing,呢次係強制參加嘅,因為會提及聽日登陸南極嘅注意事項。

大堂亦都由朝早得小貓三四隻重新迫爆,證明真係好多人暈得太勁出唔到嚟。 有人嘔到七彩,直情連飯都出唔到嚟食,真係唔知佢哋點樣捱過呢兩日

聽日到咗南極大陸之後架船就會停低,如果天氣良好,會安排我哋坐艇仔出去登陸為左保持呢片最後淨土唔受污染,離開架船之前要消毒,要確保冇一啲種子之類嘅生物帶去南極上面。出到去之後亦有啲規則要遵守,例如見到企鵝要同佢哋保持五米距離,一定唔可以掂到佢哋等等。

越嚟越接近南極,開始見到冰山

之後就喺航向南極嘅夕陽。

喺船上面睇日落,係每日嘅賞心樂事。有人話見度個夕陽發出綠光我哋就睇唔到。係真係有呢個現象,定係旅程太夢幻而出現嘅幻覺?

我淨係知我要衝向船頭,好好欣賞呢片汪洋。嗰一刻我喺度諗,我會唔會係地球上最接近南極嘅人?
終於明白啲作家嘔心瀝血寫書嘅感受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞