300日浪遊到南極,直到世界盡頭(IV)

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2021-04-15 19:14:49
一定會有嘅我記得有啲我都有寫出嚟,有次激動啲喺雅典分開咗行。你可以追返Post
2021-04-15 19:33:03
笑死
2021-04-15 19:33:33
巴打買飛既文係邊一部份 定我KEEP左
2021-04-15 19:36:12
買船飛?係咪講#93
2021-04-15 20:42:12
11月1日,上船日。


係時候暫別Ushuaia入去碼頭,都有個簡單嘅出境程序,算係離開咗阿根廷,進入唔屬於全球任何國家嘅地方。其實喺二十世紀初,好多國家都爭相喺南極大陸霸地盤,其中英國、阿根廷同智利仲有好多聲稱擁有嘅領土係互相重疊嘅。因為怕會擦槍走火,先傾咗個南極公約出嚟,自此之後大家就唔准再爭。


下晝又變返陰天,但已經無阻我哋上船



呢架就係我哋嘅坐駕M/V Ushuaia。架船一共可以裝90人,去南極嚟講100人以下屬於細船,100-200人嘅算大船,而裝200人以上嗰啲就唔比人落船嘅,可以唔計至於點解用100人嚟做分界?原來根據規矩,去到南極大陸之後每次只可以登陸100人,即係話大船就每次要分兩批人落船,細船就冇呢個煩惱。



上到去之後,先知道仲有廿幾人因為Book咗Aerolinear Argentina嗰班罷工機而仲未嚟到 平時一定逾時不候,但今次因為人數太多,佔咗成架船三分之一,加上唔少都係買咗貴房嘅有錢客嚟,所以船長話會破例等埋佢哋。呢班仲未嚟嘅人全部都係30號去到機場先知中伏,結果要搭1號嘅機最後一刻趕到。呢刻覺得當時有Check E-mail知道冇咗班機嘅自己係幾咁英明。我完全明白你哋驚上唔到船嘅感受


等人嘅時候我哋就攞咗房先。旅行咗咁耐,呢次住宿真係最豪華啦


USD500嘅獨立廁所


因為係細船,冇乜設施,走廊亦都幾窄。有一個唔係好慣嘅地方,就係因為安全理由,所有房都冇門鎖,要確保有咩危難嘅時候隨時可以走到。 唔慣還唔慣,我哋都係非常放心。反正我哋實係條船最窮嗰個,要偷嘢都冇人會揀我哋間房


唔知有冇人會因為班機而嚟唔到呢
2021-04-15 21:09:00
我會mark point form,旅行完再詳細寫
2021-04-15 21:31:56
又得,總之要搵辦法令自己記得
2021-04-15 21:32:10
係 thank
2021-04-15 22:37:52
由一追起
2021-04-15 22:46:07

每日嘅日程都會喺壁報版度貼出嚟。想知嗰日會去邊,就自己出嚟望吓。第一日主要都係做吓簡介,而架船就會沿住Ushuaia以南嘅Beagle Channel駛出南美洲。



等吓等吓,最後一批乘客終於上到船,有人喺上船嘅一刻忍唔住喊咗出嚟

齊咗人就開始介紹嘅環節。成架船最終有88個乘客,同Max嘅90人比少咗兩個,聽講就唔關班飛機事,應該真係有兩張飛賣唔出。齊人冇幾耐,我哋就聽到有人喺船上面鬧交,有條友一個人上船,分好房之後發現要同唔識嘅人Share之後就發晒癲,話冇可能比咗咁多錢都唔係Private Room,堅持職員係搞錯咗。仲凶啲職員話自己好撚有錢,買起咗南極都得,叫啲職員唔好得罪佢事實係買嘅時候寫得清清楚楚,根本唔係發惡就得。不過如果架架船都有呢啲大帝,一開工就十幾日冇得收工,打呢返工都咪話壓力唔大。


Source:官網 https://antarpply.com/en/ratesandavailability
其實真係有單人房,不過條友似乎就買錯咗了啱啱上去官網睇,今年年尾同出年嘅飛都有得賣,唔知到時武漢肺炎咩環境但點解仲係賣到要入Waiting List嘅呢,除咗阿根廷人仲有咩人去得到

我哋嗰張就係Standard Twin Plus嚟。


Source:官網 https://antarpply.com/en/the-ushuaia/deck-plan-and-cabins
原來呢架船原本係科研用嘅,所以設備上唔會太豪華,基本上除咗有個公共空間用嚟做吓介紹宣布吓嘢,同埋有個飯廳,就乜都冇了。而且因為規模細,比起大船都會更加搖擺。 船員叫大家做定心理準備,同時派晒暈浪藥比大家,叫大家無論幾有自信都食咗先講,免得後悔。我哋聽咗好多預告,知道聽日開始會進入德雷克海峽(Pasaje de Drake),係以好撚大浪著名,自然唔敢輕敵


講講吓,終於正式出發
2021-04-15 23:30:36

之後都係試吓啲裝備,睇吓啲雪靴啱唔啱Size,同埋教吓大家着救生衣,遇到緊急情況喺邊度集合嗰啲應變事項。


左邊呢個細路夠晒威,十歲就坐上咗去南極嘅船上船係有年齡限制,冇記錯至少都要十歲,即係佢一夠秤就去南極,佢老豆老母一定好有錢講起啲乘客,如果用國藉嚟分,88人入面有一半都係美國人嚟,澳洲紐西蘭都有十幾廿個,英法德分別各有幾個。亞洲人好少,十歲細路一家三口係馬來西亞裔嘅澳州人,有對菲律賓出世嘅夫婦都係澳洲籍。真正亞洲國籍嘅隨咗我哋兩個香港人,就冇了。而中國人竟然一個都冇聽人講,啲中國人通常都報大嘅郵輪,同埋好多時一大團噉報。唔怪之得完全見唔到


如果用年紀嚟分,88人入面主要係退休人士,佔咗大半。第二大嘅群組就係我哋呢種年紀,都係返咗幾年工有少少儲蓄就出嚟去長途旅行,唔係買Last Minute飛就係買三人房最平嗰啲嘅飛。三四十歲嘅人唔多,睇嚟真係好少有上班族可以請到咁長假過嚟呢度玩


同船上嘅人寒暄咗一輪,更覺自己今次旅程真係好難得。真係要好好珍惜當下每一刻。


同一時間,亦知道呢刻有唔少人同我哋一樣,都係喺世上流緊浪,享受緊生活


冇幾耐之後就到咗晚飯時間。上船前我哋只係知道要睇雪睇冰睇企鵝,冇特別諗食嘢嘅問題。但好快我哋就發現,原來船上嘅每日三餐,都係我哋好期待嘅時刻。


每日嘅晚餐都係Full Set,有晒頭盤主菜甜品,餐餐唔同,味道亦都非常之好。畢竟喺呢一日之前,每餐我哋都係諗住點樣可以食平啲,間中先會好似之前喺利馬食壽司噉放肆一次。呢十日簡直係旅程中食得最好嘅日子 如果你係素食者,或者某啲宗教人士,總之有咩特別要求,餐單都會為你而改。當自己大爺就得


不過船員都特別提醒我哋,聽日進入咗德雷克海峽之後,就會暫停供應湯類嘅嘢,因為會瀉晒落哋。又提大家好多人暈船浪就會冇晒胃口,記得好好享受呢一餐到底啱啱喺秘魯先病完,又比啲機票行李輪姦完嘅我哋會唔會頂唔順呢
2021-04-16 00:04:03
第一次追po 好正
2021-04-16 02:28:59
終於出發
2021-04-16 07:34:07
最後條友點解決?
2021-04-16 13:03:19
最慘係原本編咗同佢同房嗰個男人比佢屌,勁無辜,無啦啦比人鬧鳩完佢都唔想同條仆街同房。但位就係得咁多,結果搵晒啲單丁報團嘅男人出嚟調咗一輪就算了 始終都要對多十日,大家都尷尷尬尬費事講太多
2021-04-16 18:30:36
終於寫到南極
2021-04-16 18:37:33
上船頭兩日都係橫越阿根廷同南極洲之間嗰一千公里嘅海峽。雖然冇得落船,但船公司都安排好咗節目,比有興趣嘅人自由參加。兩日嘅日程都係一樣,朝早八點自己埋位食自助早餐,食完抖一陣十點會有堂上,內容包括地理、動物、環境等等,上完堂冇幾耐十二點就食午餐,食完睇吓紀錄片,睇完有四點半下午茶,五點再上堂,最後七點食夜晚。兩日都係食瞓上堂嘅養豬生活


但正如前一日船員嘅提示,穿越德雷克海峽嘅時候好大浪,啲浪嘅高度可以去到幾米,架船時時刻刻都係左搖右擺,好似坐緊一架搖足兩日嘅海盜船。好彩我哋兩個食咗暈船藥,又旅行咗咁耐,搭長途車當食生菜,爛船都有三根釘,算係冇乜影響記得前一晚船醫強烈建議大家食定藥嘅時候,有班阿婆話自己從來唔會暈浪,唔需要食,結果就兩日冇見過佢哋


但就算行到出嚟,喺船上面都要扶穩,見過有阿婆呯一聲撻咗落地



第一堂嘅Lecture就係講企鵝種類唔知係咪人老咗集中力就下跌,好多人就算嚟到都係瞓覺我哋有時都飯氣攻心,但既然都喺架船到,我哋都盡量出席。我諗我都有八九成出席率


有時就睇吓紀錄片。


有啲時候會直接閂咗度門唔比出去,以防有意外。當去到冇咁大浪稍為安全嘅地方,就會開放返甲板部分,比大家抖吓氣,出去影吓相吹吓風。呢兩日外面嘅溫度介乎-5至5度之間,但風好大,體感溫度就更加低。一般出去幾分鐘都夠皮。


亦都唔介意開放埋個駕駛室比大家參觀。如果有動物出沒,船長就會用廣播話比大家聽,等大家睇吓捕唔捕捉到 但通常都係彈出水面一兩吓就消失咗

2021-04-16 18:40:11
多謝支持
2021-04-16 18:40:56
好彩去到
2021-04-16 18:41:18
寫咗四年終於寫到
2021-04-16 18:43:08
我喺樓主開第一個post嗰陣因為南極兩個字吸引咗入去睇
點知等撚咗樓主4年先有得睇南極
2021-04-16 19:15:40
寫咗4年
我用4日 Live咗
期待新文
2021-04-16 21:40:45
終於到戲肉
2021-04-16 22:33:38
第三日嘅下午,架船開始駛入布蘭斯菲爾德海峽(Bransfield Strait)。

即係呢度,代表我哋就快可以見到南極洲嘅大陸

嚟到呢度,架船已經過咗最大浪嘅德雷克海峽,冇再搖得太勁。要嘔嘅人都已經將所有黃膽水都嘔晒出嚟,係時候重新做人。


食個甜品就開始今日嘅briefing,呢次係強制參加嘅,因為會提及聽日登陸南極嘅注意事項。


大堂亦都由朝早得小貓三四隻重新迫爆,證明真係好多人暈得太勁出唔到嚟。 有人嘔到七彩,直情連飯都出唔到嚟食,真係唔知佢哋點樣捱過呢兩日


聽日到咗南極大陸之後架船就會停低,如果天氣良好,會安排我哋坐艇仔出去登陸為左保持呢片最後淨土唔受污染,離開架船之前要消毒,要確保冇一啲種子之類嘅生物帶去南極上面。出到去之後亦有啲規則要遵守,例如見到企鵝要同佢哋保持五米距離,一定唔可以掂到佢哋等等。


越嚟越接近南極,開始見到冰山


之後就喺航向南極嘅夕陽。


喺船上面睇日落,係每日嘅賞心樂事。有人話見度個夕陽發出綠光我哋就睇唔到。係真係有呢個現象,定係旅程太夢幻而出現嘅幻覺?


我淨係知我要衝向船頭,好好欣賞呢片汪洋。嗰一刻我喺度諗,我會唔會係地球上最接近南極嘅人?
2021-04-16 22:55:50
終於明白啲作家嘔心瀝血寫書嘅感受
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