300日浪遊到南極,直到世界盡頭(IV)

1001 回覆
1026 Like 44 Dislike
咁多假都兩個禮拜唔出po 垃圾樓主
樓主現況

萬聖節啦
曾經有一刻相信你
依家睇返係我太天真

有文未呀屌
都有少少擔心熄登都未寫完
唔會棄的,等陣就出
更緊喇
仲有幾日
真係會寫完
坐緊喺office等緊你出
覆post都唔出文
蒙特維多第二件事難忘嘅事,就係招待我哋留宿個Host。

今次嘅Host係一對後生情侶,當時佢哋只係得24歲。年紀咁輕就可以有自己嘅屋住埋一齊,都咪話唔羨慕,有理由相信佢哋家境都唔錯,不過識得一兩日就問人呢啲嘢好似冇乜禮貌,所以都冇問出口。到底烏拉圭真係人人有屋住定只係咁啱佢哋有米,到今日仍然係一個謎。

佢哋間屋都幾大,有間房多出嚟比我哋兩個瞓唔在講,就算個廳都係擺完飯枱仲有唔少位置,非常闊落。呢對情侶係一對好細個就拍拖拍到大嘅青梅竹馬,女嘅叫Mercedes,畢業之後做緊工程師,男嘅就一條友去咗美國讀PhD,本身係Long D緊,我哋去住嘅呢段時間個男仔咁啱有長假期就返咗烏拉圭陪囡囡。

佢哋以前都去過日本,屋入面掛滿晒啲喺日本買返嚟嘅裝飾,好似啲紙扇呀,日本筷子(但唔識用)之類,仲話覺得亞洲文化好新奇好吸引。我哋主要都係喺屋入面同佢哋傾偈,講吓香港,又講吓我哋去過嘅亞洲地方,反而冇乜出去行街。Mercedes當時已經話希望遲啲可以去香港玩吓。去到2018年嘅時候,佢喺俄羅斯睇完世界盃就經貝加爾湖同蒙古落到中國,真係走咗去香港搵我哋玩無奈我哋當時仲係分開住,冇自己嘅屋企,冇辦法玩Couchsurfing比返佢瞓只係好簡單咁同佢喺香港玩咗一日,去中大食吓檸檬批,佢就走了。不過最遺憾嘅係,嗰時佢已經同男友分咗手。佢話男友讀PhD讀到傻傻哋,思想開始有啲變化,冇辦法再一齊,唔怪得成日聽人講讀博害人

講返烏拉圭,喺蒙特維多冇乜嘢做,又想驗證吓啲樓係咪又平又抵,行過啲經紀舖都忍唔住望望。見到5萬2已經喺度買到一房,有啲甚至兩房,似乎真係幾宜居。上次都簡略提及過烏拉圭嘅獨立之路,其實烏拉圭嘅民主同清廉指數喺南美都數一數二,放諸世界都算係前列,呢度大麻合法,同性戀可以結婚,自由度比起歐美都唔輸蝕。雖然冇咩好出名好刺激嘅地標名勝,但喺街頭散步感覺都幾舒服。

作為大城市,蒙特維多同布宜諾斯艾利斯文化好近,食嘅嘢都係大同小異,不外乎鋸吓扒食下漢堡包薯條。市內都行得七七八八,最後一日我就揀咗去吓海邊。喺蒙特維多向東坐兩個鐘車,就去到另一個海邊城市Punta del Este。Punta係Point嘅意思,Este就指東方,我諗呢個地方嘅名就係話佢係東邊嘅一角。呢度同時有個稱號叫做南美邁亞密,係海邊嘅渡假聖地。我哋到埗嘅時候已經係黃昏,啱啱好可以欣賞吓日落。

人山人海嘅沙灘,大家都係收咗工就嚟呢度開大音樂飲酒狂歡。一個有閒情逸情享受夕陽嘅地方,應該係生活嘅好地方吧?

終於有文
我係來留名支持
下一站係巴西吧?
終於出啦好滾動
新入嚟睇留個靚名
睇下我追到live先定樓主寫完先
人呢
有冇考慮搬過去
Fg過埋第一份工probation都未出完

繼續lm支持
新入來又第一個po 睇到live
估唔到4 年都未完
立冬都過埋
Job都quit埋千奴巴仲係未寫完
其實真係幾正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞