上次講百內國家公園嘅時候都漏咗幾張圖。我哋喺Puerto Natales嘅時候去問過入去露營嘅價錢,當時啲職員就開住張Google都搵到嘅地圖同我哋解釋。
當時我哋兩個都冇露營嘅裝備,最低限度都要租一個二人營、睡袋、防潮毯、行山杖,淨係呢堆嘢都15000Peso一日走唔甩。營地啲宿費更加貴,大部份USD80一晚,如果冇租到爐就要比USD240一日包埋嘢食,如果租爐就加多至少17000Peso一日。計計埋埋行三、四日都至少要使五千銀,如果日日買佢三餐服務就過硬萬
結果純粹食吓嘢散吓步就離開咗呢度。不過聽講入面真係仙境一樣,我無緣睇到,當係留比有機會去嘅巴絲參考吓
轉眼去到智利嘅聖地牙哥。提起智利,通常都係講紅酒,或者會講起聖地牙哥背靠群山好型嘅城市景。但對唔太飲酒嘅我嚟講,印象比較深嘅要數呢個博物館。
回憶及人權博物館(Museo de la Memoria y los Derechos Humanos)係一個以1973年智利軍事政變為主題嘅博物館,內容主要係講政變後嗰十幾年嘅智利人受到迫害嘅情況。莫講話對今日嘅香港人嚟講應該好有共鳴,就算係17年嘅我睇完都覺得震憾。
73年嘅智利算係一個民主國家,人民可以一人一票普選總統。但喺冷戰格局下嘅選舉難免受到美國同蘇聯兩個超級大國嘅影響。當時傾向社會主義嘅Allende得到最高票數,但根據智利憲法票數唔過半都冇得即刻當選,要進入下一輪由國會議會投票再決定。但係喺國會入面反對Allende嘅勢力先係大多數,令到行政同立法嘅關係陷入咗僵局,後來過咗一排就發生咗軍事政變,智利變成咗軍人獨裁統治嘅國家。
當時反對政府嘅人都會比人捉入監獄折磨,博物館入面就有一個館專講啲酷刑,例如喺個睪丸到裝電擊棒,或者捉啲蜘蛛去女囚犯嘅下體,總之全部都係痴撚線嘅
行完出嚟真係乜嘢心機都冇晒,只能講句太平盛世喺人類歷史入面真係非常奢侈。好多曾經民主共和嘅國家,最後都走回頭路搞到鬼五馬六,又甚至何謂民主本身已經有無限多個定義。就算睇幾個博物館都認識唔晒,更遑論真係要令世界變得更加好
政變四十年後嘅聖地牙哥已經係南美之中數一數二先進嘅城市,不過我嘅經歷都同我嘅認知有啲出入。話說我哋嚟到嘅第一晚間房就停電,唔講以為返咗古巴
我哋都冇去探究淨係自己棟大廈停電,定成個區都停,只係拎支蠟燭出嚟點着佢,碌個杯麵,但願聽日唔會太沉重。