300日浪遊到南極,直到世界盡頭(IV)

1001 回覆
1026 Like 44 Dislike
冇Update一排仲見到大家留言都好驚喜
啲資料應該Outdate晒出發前記得再查證吓
小冬瓜遊記好睇
依家個人就真係outdate晒
樓主如果當年有去 NZ / AU, 就一個旅程去晒7大洲
好耐冇見小冬瓜絲,近來好嗎
騎劫左做圍爐問候大會
我幾好呀,新婚快樂中 雖然結咗就快一年唔知仲叫唔叫新婚

千奴巴快啲繼續寫,想睇北非了
結果到而家都未去到所以有機會真係要去到最盡

由里斯本到摩洛哥菲斯,兩個鐘機都唔使。轉眼間就到咗非洲大陸。記得後來有次去坦桑尼亞,當地人會話佢哋先係非洲中嘅非洲,而摩洛哥、或者話整個撒哈拉沙漠以北嘅地方,對佢哋嚟講都唔算非洲。其實非洲只係地理上嘅分類,如果用文化嚟分,其實北非屬於阿拉伯文化,喺度嘅人講嘅主要係阿拉伯文,食嘅係阿拉伯菜,信奉嘅亦係阿拉伯世界嘅伊斯蘭教。

二月係摩洛哥嘅冬天,好快就日落,我哋大約下晝四點去到菲斯機場,過埋關,喺機場同啲的士佬拗咗一輪價錢返到住宿,天已經黑晒。我哋住喺菲斯嘅古城區,呢度係遊客嘅集中地,可以見到啲舖頭除咗阿拉伯文之外,有啲都會有英文或者法文。喺歐洲嘅時候,每個大嘅城市都總有一個Old Town,而喺摩洛哥同其他北非國家都係一樣,不過佢哋會叫做Medina。沙地阿拉伯有一個地方都係叫Medina,但嗰個就緊要好多,係繼麥加以外嘅伊斯蘭第二大聖城,據講非教徒隨便走入去係會犯國安,即刻坐監摩洛哥呢個相對嚟講就輕鬆好多,但對遊客Friend唔Friendly就見仁見智

Medina好似迷宮,周圍都係一啲縱橫交錯兩三層高嘅建築。由於佢哋嘅路並唔係打直打橫好規則噉設計,有時喺啲樓同樓之間又會有條小路穿插出嚟,加上當時天色昏暗陰陰沉沉,GPS定位又唔係好準,好容易就行到盪失路。帶我哋返住宿嗰個司機都叫我哋頭一兩次唔好行咁遠,試過有啲遊客戇鳩鳩返極都返唔到屋企

喺出發嚟北非之前,我都有幻想過,到底只係相隔一條小小嘅直布羅陀海峽嘅北非,同對岸嘅西班牙葡萄牙會有幾唔同呢?我諗其中一樣幾需要習慣嘅就係衞生。我哋第一晚就喺附近搵地方食飯,去到一間餐廳嗌咗呢啲餡餅。食落其實OK,亁乾鹹鹹得嚟味道好濃。不過佢哋冇特別賣嘢飲,只係見到餐廳嘅一角擺咗一個大水壺同一隻杯。我見有一枱有個客行咗埋去,喺個大水壺度倒咗啲水落隻杯度,飲完放返低,之後另一枱有個肯定唔識嘅人就用同一隻杯裝水再飲。原來嗰隻杯仔係公家杯嚟我平時都唔係好介意同人Share一隻杯,就算唔係好熟嘅朋友我都冇乜所謂,不過第一次見純陌生人直接share都有少少唔慣,結果都冇用到
入鄉隨俗
北非文化上同黑非洲真係好唔同,我都係鍾意黑非洲多啲至少隨便搵個地方都可以飲酒
召喚樓主
差少少就埋埋個尾啦巴打
摩洛哥都有一般嘅Hostel同酒店,但如果想住啲建築上比較有特色嘅地方,可以揀傳統民宿Riad。Riad通常係一種四方庭院,中間有個泳池或者噴泉,周圍都係啲摩洛哥式嘅馬賽克壁畫。不過呢啲住宿,尤其係出咗名打卡靚嗰啲價錢都會比較貴。

我哋喺菲斯住嘅呢間唔算係標準Riad,至少中間冇泳池。但佢嘅設計都幾有特色,反正要呃我呢啲唔識建築嘅人其實唔難佢份早餐就夠晒摩洛哥風味,都係啲麵包、燒餅,加杯薄荷茶。

食完早餐都係去返Medina。摩洛哥同之前去過嘅土耳其有樣相似,就係一樣成街都係貓貓雖然我對伊斯蘭文化唔算好有好感,但唯獨佢哋對街貓嘅包容度,都會令我對呢啲城市加分。相比起寵物店,我會更加鐘意喺路上見到佢哋自由自在噉生活。

我哋去菲斯同大部份遊客一樣,都係想一堵染布坊嘅風采。但喺Medina嘅舖頭見到呢啲門口寫滿殘體字嘅告示,就知道唔理你係咪中國人,你只要一副東亞人樣出現喺菲斯街頭,就一定係一部移動ATM,所以每一刻都要好戒備。染布坊係畀一堆兩三層高嘅商舖中間包圍。如果想望到工場嘅全景,就要上去呢啲商舖嘅上層。而地下嘅樓梯都會有各間舖頭嘅員工把守。因為遊客太多,而啲歐美客都唔介意畀錢,佢哋都慣咗喺地下收返幾歐先放你上去。

但呢啲所謂嘅「入場費」都係海鮮價,有啲係一兩歐,但癲起上嚟都可以十歐八歐,當然你都可以講價。喺嚟到摩洛哥之前,我哋就聽朋友提過喺呢度講價唔係幾蚊幾蚊噉講,係要劈佢十分之一,頂盡三成。一件賣你一百蚊嘅嘢多數最終十零廿蚊就肯賣比你

我哋都上咗幾間唔同嘅舖頭睇,因為間間嘅方位都唔同,望到嘅角度都有分別。有啲舖頭為咗吸引你入去望佢嘅手信,可能會唔收入場費,有啲就齋睇唔使錢,但影相就要比10Dihram噉樣。亦都有啲,係收完錢發現根本睇唔到

皮革其實係一個悲慘嘅行業,見啲人成個人浸晒落去啲有毒嘅染料度,一做就唔知幾多個鐘,黎生都未必頂得順以前睇過嘅記錄片,講啲孟加拉童工幾歲就比人捉咗去染皮革,玩幾年好快就皮膚病手腳爛晒,真係好慘。摩洛哥呢邊唔知有冇咩職業安全保障佢哋,不過恕我直言呢啲國家都唔敢諗了

玩過重刷輪盤就知,下世投胎做隻貓咪算

我哋特登一早嚟到睇染布坊,因為如果晏咗嚟,啲工人收晒工就冇乜嘢睇。但舖頭啲人仲會繼續同你講未收工,呃你畀完錢上到去就乜都冇,然後佢哋就會扮唔識英文唔知你講乜總之啲摩洛哥人就好古惑,只係嚟咗兩日就已經覺得好攰。到底喺呢度日日講價驚比人呃辛苦啲,定喺南美驚比人搶嘢偷嘢壓力大啲呢

睇完染布坊,去咗古城區嘅外面睇荒廢咗嘅城堡,同埋菲斯嘅景色。

二月嘅摩洛哥都係有啲凍,但我就覺得今日好似特別凍,啲寒氣係喺身體裏面發出嚟嘅。呢度本來空曠得嚟好舒服,但比啲風吹吓吹吓個頭就越嚟越痛,我諗我又病了。旅行咗咁多個月,雖然體力上係應付到,但距離上次喺秘魯嘅Trujillo發燒,只不過係過咗三個幾月。以前喺香港返工,一年最多都係病一次半次,呢個旅程未夠一年已經第四次發燒了。身體好誠實,睇嚟噉樣旅行法對我嚟講真係太Chur。

返到房休息咗陣,出到大堂見到打理住宿嗰個哥哥,講開結婚嘅問題。呢個摩洛哥哥哥知道我哋已經出咗嚟大半年,都幾羨慕我哋搵到噉樣嘅另一半,但佢自己就比較悲觀。佢話喺摩洛哥好難識女仔,因為呢度可以娶四個老婆。我就唔係好明,可以娶四個咪即係男人地位高啲,唔係應該仲易啲搵女朋友咩?原來伊斯蘭嘅教義規定如果你娶足四個,就要將時間同資源都平均分配到每一個老婆身上。但今時今日摩洛哥都係現代化社會,有錢養活自己同另一半已經唔易,仲要養四個老婆,基本上得有錢佬先做到。呢度表面上男人地位係高啲,但其實只限有錢嘅男人。如果個個有錢男人都娶四個女人,窮嘅男人就應該要四個爭一個女人聽佢分析完,摩洛哥簡直係窮撚地獄。見佢仰天長嘆,唯有希望佢一行出Medina就轉角遇到愛

呢一晚有啲發燒,胃口唔係太好。我哋搵咗一間望到好似好食啲嘅餐廳提升食慾,結果真係唔錯。摩洛哥有一個出名嘅菜色叫Tagine,係用陶鍋去悶煮嘅薯仔同牛肉羊肉,鍋入面啲汁香料味好重,唔怕鹹可以當湯噉飲幾啖,幾開胃。本身我口淡淡,食呢啲濃味嘢反而啱啱好。不過食完口乾就要狂飲水
巴打終於返來
繼續留名支持,趁住個勢埋埋尾吧
有冇眼花?
竟然有文?
支持樓主
lm

睇完染布房同喺Medina盪失路亂咁行咗兩日之後,都係時候離開菲斯。

摩洛哥嘅城市同城市之間移動算方便,只要去最大嗰個巴士站買啱車飛上車就得。巴士嘅距離都冇南美嗰啲咁長,好多時六至八個鐘已經可以落車。我哋第二站就先向北行,去到另一個旅遊重鎮舍夫利萬(Chefchaouen)。

嚟咗摩洛哥兩日,感覺都係比啲陰陰沉沉啲舊城窄巷包圍。直至出咗菲斯,喺巴士上面,先發現路過嘅地方都可以綠草如茵。摩洛哥嘅中北部有一串好長嘅阿特拉斯山脈,一路穿越阿爾及利亞延申到突尼西亞,所以一路上都唔難見到遠處連綿不絕嘅山峰。越接近地中海嘅北部,都係適合植物生長嘅土地,唔入城市嘅話直情會有南歐嘅感覺。而遠離地中海嘅南部,就係一片荒蕪嘅撒哈拉沙漠。

去到嘅第一晚已經感受到舍夫利萬同菲斯嘅少少分別。雖然食嘅嘢大同小異,都係Tagine同埋啲麵包,但可能呢邊近海啲,會有多少少海產食。其實我仲係病病地,本身都有諗過喺菲斯抖多兩日,但嗰邊冇咩好玩,而且四圍都好陰暗,連住宿嗰間房都係,再住落去感覺會越嚟越唔精神,所以先決定無論如何都走。坐完程巴士之後,發燒好似仲嚴重咗。嚟到見到啲嘢食好似多咗少少選擇,希望喺度休息會舒服少少。

我好快就返咗房瞓覺。唔抖由自可,一瞓低即刻嚟料,好似係話咗比個身體聽可以休息吓,所以癥狀就即刻發晒出嚟。呢一晚個頭好重好重,明明個頭好熱,但個身就非常之凍。雖然摩洛哥冬天本身係凍,但其實都有攝氏幾度。我嗰晚好似冚極被都唔夠暖噉,將間房可以拎嘅毛氈都冚晒喺個身度,仲問Reception額外拎多幾張被,足足冚咗七張好厚嘅毛氈被上身。不斷出汗又不斷發冷,明知佢啲被應該千年唔洗都照用成晚都好唔舒服,飲勁多水同去勁多廁所,偏偏我哋間房連獨立廁所都冇,要走落三層先有得去廁所同沖涼。喺女神嘅照顧之下,先好唔容易捱過咗。

點都好,自己病總好過對方病。瞓醒第二朝已經好返一半。出到外面行一行,馬上感受到舍夫利萬嘅節日氣氛。二月份嘅摩洛哥有咩特別呢?眾所周知,摩洛哥自古以嚟都係中國嘅一部份,住喺度嘅阿拉伯人都係黃皮膚黑頭髮,自然都要過中國人嘅節日。

呢日係年廿七,仲有幾日就農曆新年。以為嚟到摩洛哥就可以避開三姑六婆問你幾時結婚生仔,就真係太天真要知道做生意嘅中國人真係滿佈全世界,呢度都有啲中餐館會提一提你就快過年

門口唔少人好熱情噉拉你入去食飯,仲話大家都係中國人,入嚟打個折頭比你聽到呢啲嘢即刻閘住,本來大病初癒都有少少想食中餐,但聽到佢哋噉講就唔係好想去,扮唔識聽就入咗另一間賣當地菜嘅餐廳。結果都係食返嗰啲嘢。

一路上都感覺到呢度旅遊業好旺,除咗中餐,歐洲餐廳都一大堆,亦有好多賣紀念品嘅舖。平時對呢啲遊客嘢會冇咩好感,但病緊嘅時候會覺得唔錯,代表想搵人講英文幫手,或者搵啲啱口味嘅嘢食都唔會太難。一於喺呢度抖返兩三日就啱。

Support
有文
終於有得睇更新!遲啲可能你生埋嗰B 都未完!趁audit 淡季,快寫完。😄😅🤫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞