300日浪遊到南極,直到世界盡頭(IV)

1001 回覆
1026 Like 44 Dislike
其實Nasca Line成個秘魯都有,Nasca同Ica多d,好多地方都有得睇,唔洗搭飛機

分享下我係Paracas度join 船tour 去Islas Ballestas既經歷。個島就係所謂既雀屎島,以前華人賣豬仔過黎剷雀屎就係呢度,有興趣可以google下。上面有企鵝海狗,隻船揸到好埋隔條海狗兩三米果種

途中就有一幅Nasca line睇

如果想睇更多地畫可以去Ica或者Nasca搵團,好多都可以就咁去某d位或者某d塔咁望落黎就睇到,搭飛機係其中一個option

小弟當時窮,秘魯買電話又貴,影相質素差,多多包涵
原來喺Nasca可以就噉睇到,如果嗰時知道就好啦唯有下次再嚟
多謝分享!

Ica又係好想去,嗰時有朋友講到沙漠入面有個綠州好鬼靚,又有滑沙嗰啲嘢玩,應該同蒙古有得比。秘魯真係好值得去完再去。
個綠洲叫Huacachina,都靚靚地,除左滑沙仲有d沙漠飛車。個沙漠日落又係好有feel,天地都係一片暗紅色,最尾開始黑好蒼涼驚驚地咁驚遲左天黑搵唔到路離開沙漠

下次黎秘魯記得去Paracas->Ica->Nasca, 然後番返上去Iquitos食蟲入Amazon跟團搵野生海豚鱷魚樹獺

唔好問我點解Amazon條河有海豚,我都唔知
下次有機會一於試吓呢條線,點解唔早幾年話我知呢
熱水鎮最後一夜,想搵啲相對冇咁遊客嘅餐廳,見到呢間嘢。

走上一樓,望落有啲似香港啲街市嘅熟食中心,都係分開好多檔任你揀幫襯邊間。

個熟食中心睇嚟主要比當地人食嘅,環顧全場都冇幾多個遊客,我哋兩個衣着咁奇怪嘅人就引嚟咗大家嘅打量。見間間個餐牌都差唔多,就是旦坐低咗,都係食嗰啲南美飯

下層就賣吓生果同啲小食雜貨。

第二朝瞓到自然醒,離開熱水鎮。嚟之前以為熱水鎮只係一個遊客味濃毫無特色嘅地方,抱住咩期望都冇嘅心態,嚟到發現冇錯佢真係遊客味極濃,但嗰種比山包圍住,長時間有霧氣喺周圍繚繞住嘅環境,仍然比到我驚喜。如果要用一個詞語去形容,我會話係仙氣。

約定咗三點喺Hidroelectrica開車,喺鎮上面等到十二點幾就開始慢慢行出去。

無驚無險去到等巴士嘅地方,同馬丘比丘山上面一樣人山人海。一模一樣嘅車泊到周圍都係。

由於每架車都係各自嘅旅行社派過嚟,我哋一定要搵返自己買飛嗰間嚟上車但佢哋冇一個統一嘅系統,唯一嘅辦法就係行埋去個司機度逐架逐架問。啲司機就揸住自己架車張乘客名單同你對名,有名先有得上。去到開車前嗰幾分鐘,啲司機就老豆搵仔噉嗌出嗰啲仲未上車嘅人名,但啲名通常都來自唔同國藉,加埋佢哋啲西班牙文口音根本唔知佢讀乜鳩,真係嗌咗自己都唔知
睇Machu Picchu 呢幾篇真係好似自己再去多次一樣
當年我都係揀呢個方法來回Cusco 同 Aguacaliente,唔同既係我上Machu Picchu 時係來回行山,唔搭穿梭巴,覺得完全唔抵,個日我諗係成世人係行得最多既一日
留名繼續支持
返到Cuzco都未捨得走住,作為秘魯遊客咁集中嘅一個城市,淨係睇完馬丘比丘就走好似有啲可惜。呢一日我哋就打聽吓仲有冇其他嘢玩。

喺秘魯成日都飲到鮮榨果汁,真係好抵飲。

入到旅行社睇完啲相,諗住揀多兩個團嚟緊參加,一個係睇相見到同之前Laguna 69差唔多咁靚嘅Humatay Lake,一個係五顏六色嘅彩虹山。但女神就話唔想行咁多山,傾完之後發現我哋呢二百幾日都冇乜點分開過,其實都好誇張既然係噉不如就趁機分開一下,我自己一個去彩虹山,女神睇完湖就留喺市內me time吓。

睇返之前Laguna 69啲相就知我對Humatay Lake嘅期望幾咁高。一樣都係倒塔咁早就出發,不過今次只係需要行大約行一個鐘就上到4200m嘅高度。雖然一落車嗰吓天氣唔係太好,但根據之前馬丘比丘嘅經驗我相信雲霧好快會散去

行緊嘅時候都難免失望,至少睇唔到沿途四圍嘅山景。

今次好快就上到頂,不過濃霧冇散不特止,仲越高越濃,搞到乜撚嘢都睇唔到憑啲湖色隱約睇得出個湖全盛時期真係幾靚。之前睇相,見到湖後面係有一堆雪山背景,本應靚到仆街,但而家真係睇唔出。但與其話今次唔好彩,不如話之前睇到靚景嘅地方太幸運。大自然就係噉,唔係話次次都包生仔

正當大家都喺冇嘢好影嘅情況下極力搵位自拍打卡,導遊突然之間教主上身,叫大家一定要對大自然心存敬畏!佢舉起咗三塊Coca Leaves,同我哋介紹山區嘅人點樣祈福。原來Coca Leaves除咗可以用嚟食、用嚟沖茶,亦都係一種近乎宗教嘅圖騰。三塊葉分別代表住安第斯宇宙觀入面嘅三個世界,每個世界都有一種靈性嘅動物去代表,一路介紹嘅時候就好似唸緊咒語噉。

所謂嘅三個世界就係天上、地底同人間,分別由神鷹、蛇同埋美洲獅代表,而三個世界嘅當地叫法係Hanaq Pacha、Uju Pacha 同埋Kay Pacha。佢一路念念有詞,一路叫我哋跟佢一齊向住山嘅方向舉起啲葉,拜完幾個方位之後就可以許個願,叫山神賜你好運。

許願前首先要將拜完嘅Coca Leaves摺埋放低,然後喺上面起一座小小嘅石塔。我簡簡單單噉祈求啲霧喺我落山前散去,但最終並無實現

既然冇嘢睇就落返山鳥

搭車走人嘅時候天氣就開始變好,或者山神真係聽到我嘅願望,但特登玩鳩我
係可以行上去,體力足夠就OK

我自己都一路打一路回味緊
有起我底都知,小弟都算半個行山撚。出咗嚟旅行反而行得少過喺香港,有時都會有啲唔自在,一見到啲可以行嘅山就想衝過去。但女神就屬於唔同類型嘅人,雖然佢都已經陪我行咗好多但有時都會唔想行,或者間中腳痛好攰諸如此類。

庫斯科附近有座彩虹山,因為山頂五顏六色好似彩虹一樣,吸引咗好多遊客。呢座山海拔超過五千米,長年冰封,近年因為融雪先被發現有噉樣嘅顏色,而變咗新嘅旅遊景點。喺原住民嘅語言Quechua入面,座山本名叫Winikunka(西文拼:Vinicunca),意思都係指彩虹。

今次呢座山,女神一見到旅行社啲相,就話Filter好重,去到未必太靚,決定唔玩,叫我自己去玩其實我行山都唔係淨係為靚景,有時只係單純享受嗰個同自己對話嘅感覺,有啲似做內觀嗰種心態。同埋我從來未試過上過5000米,所以都想睇下係咩感覺。出發之前睇過人哋嘅介紹,原來呢座山曾經比日本嘅遊客評為體會到地獄嘅感覺:ペルーの絶景「レインボーマウンテン」で味わった地獄。講到噉更加激發到我想去體驗一吓

同大部份嘅秘魯團一樣,都係凌晨出發,搭兩三個鐘車天光之後去到目的地。據導遊所講,落車點嘅海拔大約4800米,行三百米左右去到5100到頂,來回一次就大約10公里。當時我連行山錶都未買,係之後去完坦桑尼亞先心思思想買一隻喺香港玩,所以我都搵唔返條路線出嚟

一開始首先要決定一樣嘢,就係揀就噉行上去定係騎馬上。喺山腳已經有好多原住民準備晒啲馬拉你上去,比少少錢就得。我係專程嚟行山嘅,所以就冇要到,但都有唔少人乘機玩吓騎馬。

嚟嘅時候坐滿晒成架旅遊巴,呢團都有成幾十人,導遊就得一個,仲要有一半去咗騎馬,基本上導遊係睇唔晒每一個人嘅,好快就變咗自由活動佢話條路得一條,行得快嘅跟住其他團行就得,佢就會殿後睇吓有冇人唔舒服搞唔掂。

行咗幾分鐘已經唔見晒啲團友,應該有唔少人要行下停下抖大氣,始終四千幾米係有啲高。但我可能喺Arequipa同Cuzco算耐,都已經適應咗,就覺得同喺市內行街差唔多。開頭仲有個瑞典嚟嘅哥哥同我傾偈,話啱啱先喺自己國家當完兵,但行行吓都話想抖抖。我就反而覺得有啲凍,唔想停低,最後就自己一個繼續上了。

唔驚唔覺已經突破咗5000米,當刻有種成就解鎖嘅感覺景色就真係正如女神所言,啲相後製過度吹大咗。而且人太多,我就廢時搵位自拍,求其到此一遊就算。

拿拿林上埋最後一段,如果同其他行山嘅經歷比較,甚至可以話幾輕鬆。但我嘅手指就真係有地獄嘅感覺,一除低手套想影吓相就比啲山風吹到好痛

望向周圍嘅山,都幾壯觀,但同Humantay Lake一樣,永恆大霧。喺山上面留咗一陣,一路影下相等霧散,一路睇吓導遊同其他團友上到嚟未,等咗幾個字都未等到,頂唔順啲寒風,唯有落山先

落到咁上下先見到導遊帶住最慢嗰批人上緊去,好似死吓死吓噉,我就同佢哋講聲我返上車等了。行完呢轉之後,萌生咗一個念頭。之前聽過玻利維亞有一座山,係比冇乜攀山經驗嘅人登6000米入門,叫Huayna Potosi。如果登到頂應該會係呢個旅程唔輸比南極嘅一次經歷。唔知自己會唔會做得到呢?
期待
依個真係冇咩興趣
邊個冇興趣
彩虹山
我都係為咗行吓山咋

由Cuzco出發,直去秘魯同玻利維亞嘅邊境。兩個國家以的的喀喀湖(Lago Titicaca)為界,呢個湖出名在於佢係有船通航而世上海拔最高嘅湖泊,位於海拔3800米,亦係全南美最大嘅淡水湖。喺秘魯可以去Puno睇,而喺玻利維亞就可以去Copacabana。

我哋喺秘魯前前後後都超過一個月,已經急不及待想去吓其他國家。由Cuzco坐夜巴到咗Puno,第二朝完全冇停留就直接搭車過境。預先做好咗簽證,過境過程都順利。

Copacabana係一個人口只得六千嘅小鎮,但就有好多遊客對呢度趨之若鶩,除咗為咗一睹呢個面積八千平方公里,有超過七個香港咁大嘅高山湖之外,亦係為咗經呢度通往Isla Del Sol(太陽島)。喺印加宗教嘅傳說入面,佢哋嘅太陽神就係喺太陽島出世,所以喺當地被譽為聖島。

而對我哋嚟講,玻利維亞嘅第一印象就係平。喺鎮上打聽咗一陣啲住宿嘅價錢,用80蚊港幣租咗一晚雙人房,雖然熱水供應唔係好穩,不過呢啲價錢都要將就下。物價低得嚟人又少,以長途旅行嚟講,呢度係一個靜靜哋休息嘅好地方。

食物上同秘魯都有啲唔同,呢啲魚乾喺秘魯好似冇見過,但呢度就有好多檔。

Cobacabana後面有一座三百米高嘅小山,係睇湖嘅觀景台。但本身呢個小鎮已經超過3800米,再上埋個山頂就4100,雖然只係好短嘅路程,都絕對唔可以睇小。我哋見嚟到之後都冇咩唔舒服,抖咗陣等冇咁曬就出發了

上咗少少,回頭驚鴻一瞥。

之前睇人介紹完全冇人話過難行,但我就覺得有啲癲,冇明顯嘅路之餘,要手腳並用噉爬,好多位仲連企嘅落腳點都搵唔到,隨時叉錯腳跌鬼咗落山。我跟住Maps.me嗰啲濕鳩路線嚟搵路,行行吓仲去咗啲冇線嘅中間位,不禁懷疑自己行錯咗路

啱啱先講完唔可以睇小呢座山,轉頭就中咗伏。好彩望住個頂亂咁爬都始終會到。上到去就見到有啲肥佬輕鬆由另一條路上嚟

真係唔錯

山頂有個露天嘅教堂,相對城裏面嘅教堂冇咁華麗,但話唔定可以更加接近上帝?據講喺呢度睇日落先至最靚,但我哋冇帶到電筒上嚟,加上啱啱上山條路行到有啲陰影,唔係好想摸黑行返落去,唯有飲恨放棄。唯有希望喺第二度可以睇到更加靚嘅
返工大壓力到癲,睇樓主po可以暫時放鬆下
靚呀!
好post好國留名
Galapagos同南極係bucket list頭兩位
樓主有緣再去埋吧
返工真係好辛苦
自己睇返都覺得正
Galapagos同南極係bucket list頭兩位
樓主有緣再去埋吧

有緣再去,但揸住本中國護照就嚟邊度都唔使去
返工忙到食飯先得閒睇電話,壓力又大搞到瞓得唔好
你用咗幾年寫 我用咗幾日睇 追到live

樓豬好幽默好正 繼續寫埋落去呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞