300日浪遊到南極,直到世界盡頭(IV)

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2021-06-19 21:33:27
其實Nasca Line成個秘魯都有,Nasca同Ica多d,好多地方都有得睇,唔洗搭飛機

分享下我係Paracas度join 船tour 去Islas Ballestas既經歷。個島就係所謂既雀屎島,以前華人賣豬仔過黎剷雀屎就係呢度,有興趣可以google下。上面有企鵝海狗,隻船揸到好埋隔條海狗兩三米果種


途中就有一幅Nasca line睇


如果想睇更多地畫可以去Ica或者Nasca搵團,好多都可以就咁去某d位或者某d塔咁望落黎就睇到,搭飛機係其中一個option


小弟當時窮,秘魯買電話又貴,影相質素差,多多包涵
2021-06-19 21:38:32
原來喺Nasca可以就噉睇到,如果嗰時知道就好啦唯有下次再嚟
多謝分享!

Ica又係好想去,嗰時有朋友講到沙漠入面有個綠州好鬼靚,又有滑沙嗰啲嘢玩,應該同蒙古有得比。秘魯真係好值得去完再去。
2021-06-19 21:50:46
個綠洲叫Huacachina,都靚靚地,除左滑沙仲有d沙漠飛車。個沙漠日落又係好有feel,天地都係一片暗紅色,最尾開始黑好蒼涼驚驚地咁驚遲左天黑搵唔到路離開沙漠

下次黎秘魯記得去Paracas->Ica->Nasca, 然後番返上去Iquitos食蟲入Amazon跟團搵野生海豚鱷魚樹獺


唔好問我點解Amazon條河有海豚,我都唔知
2021-06-20 14:05:17
下次有機會一於試吓呢條線,點解唔早幾年話我知呢
2021-06-20 20:37:34
熱水鎮最後一夜,想搵啲相對冇咁遊客嘅餐廳,見到呢間嘢。



走上一樓,望落有啲似香港啲街市嘅熟食中心,都係分開好多檔任你揀幫襯邊間。


個熟食中心睇嚟主要比當地人食嘅,環顧全場都冇幾多個遊客,我哋兩個衣着咁奇怪嘅人就引嚟咗大家嘅打量。見間間個餐牌都差唔多,就是旦坐低咗,都係食嗰啲南美飯


下層就賣吓生果同啲小食雜貨。


第二朝瞓到自然醒,離開熱水鎮。嚟之前以為熱水鎮只係一個遊客味濃毫無特色嘅地方,抱住咩期望都冇嘅心態,嚟到發現冇錯佢真係遊客味極濃,但嗰種比山包圍住,長時間有霧氣喺周圍繚繞住嘅環境,仍然比到我驚喜。如果要用一個詞語去形容,我會話係仙氣。


約定咗三點喺Hidroelectrica開車,喺鎮上面等到十二點幾就開始慢慢行出去。


無驚無險去到等巴士嘅地方,同馬丘比丘山上面一樣人山人海。一模一樣嘅車泊到周圍都係。


由於每架車都係各自嘅旅行社派過嚟,我哋一定要搵返自己買飛嗰間嚟上車但佢哋冇一個統一嘅系統,唯一嘅辦法就係行埋去個司機度逐架逐架問。啲司機就揸住自己架車張乘客名單同你對名,有名先有得上。去到開車前嗰幾分鐘,啲司機就老豆搵仔噉嗌出嗰啲仲未上車嘅人名,但啲名通常都來自唔同國藉,加埋佢哋啲西班牙文口音根本唔知佢讀乜鳩,真係嗌咗自己都唔知
2021-06-20 22:37:50
睇Machu Picchu 呢幾篇真係好似自己再去多次一樣
當年我都係揀呢個方法來回Cusco 同 Aguacaliente,唔同既係我上Machu Picchu 時係來回行山,唔搭穿梭巴,覺得完全唔抵,個日我諗係成世人係行得最多既一日
留名繼續支持
2021-06-21 11:53:25
返到Cuzco都未捨得走住,作為秘魯遊客咁集中嘅一個城市,淨係睇完馬丘比丘就走好似有啲可惜。呢一日我哋就打聽吓仲有冇其他嘢玩。



喺秘魯成日都飲到鮮榨果汁,真係好抵飲。



入到旅行社睇完啲相,諗住揀多兩個團嚟緊參加,一個係睇相見到同之前Laguna 69差唔多咁靚嘅Humatay Lake,一個係五顏六色嘅彩虹山。但女神就話唔想行咁多山,傾完之後發現我哋呢二百幾日都冇乜點分開過,其實都好誇張既然係噉不如就趁機分開一下,我自己一個去彩虹山,女神睇完湖就留喺市內me time吓。


睇返之前Laguna 69啲相就知我對Humatay Lake嘅期望幾咁高。一樣都係倒塔咁早就出發,不過今次只係需要行大約行一個鐘就上到4200m嘅高度。雖然一落車嗰吓天氣唔係太好,但根據之前馬丘比丘嘅經驗我相信雲霧好快會散去


行緊嘅時候都難免失望,至少睇唔到沿途四圍嘅山景。


今次好快就上到頂,不過濃霧冇散不特止,仲越高越濃,搞到乜撚嘢都睇唔到憑啲湖色隱約睇得出個湖全盛時期真係幾靚。之前睇相,見到湖後面係有一堆雪山背景,本應靚到仆街,但而家真係睇唔出。但與其話今次唔好彩,不如話之前睇到靚景嘅地方太幸運。大自然就係噉,唔係話次次都包生仔


正當大家都喺冇嘢好影嘅情況下極力搵位自拍打卡,導遊突然之間教主上身,叫大家一定要對大自然心存敬畏!佢舉起咗三塊Coca Leaves,同我哋介紹山區嘅人點樣祈福。原來Coca Leaves除咗可以用嚟食、用嚟沖茶,亦都係一種近乎宗教嘅圖騰。三塊葉分別代表住安第斯宇宙觀入面嘅三個世界,每個世界都有一種靈性嘅動物去代表,一路介紹嘅時候就好似唸緊咒語噉。


所謂嘅三個世界就係天上、地底同人間,分別由神鷹、蛇同埋美洲獅代表,而三個世界嘅當地叫法係Hanaq Pacha、Uju Pacha 同埋Kay Pacha。佢一路念念有詞,一路叫我哋跟佢一齊向住山嘅方向舉起啲葉,拜完幾個方位之後就可以許個願,叫山神賜你好運。



許願前首先要將拜完嘅Coca Leaves摺埋放低,然後喺上面起一座小小嘅石塔。我簡簡單單噉祈求啲霧喺我落山前散去,但最終並無實現


既然冇嘢睇就落返山鳥


搭車走人嘅時候天氣就開始變好,或者山神真係聽到我嘅願望,但特登玩鳩我
2021-06-21 11:54:43
係可以行上去,體力足夠就OK

我自己都一路打一路回味緊
2021-06-22 11:11:32
有起我底都知,小弟都算半個行山撚。出咗嚟旅行反而行得少過喺香港,有時都會有啲唔自在,一見到啲可以行嘅山就想衝過去。但女神就屬於唔同類型嘅人,雖然佢都已經陪我行咗好多但有時都會唔想行,或者間中腳痛好攰諸如此類。

庫斯科附近有座彩虹山,因為山頂五顏六色好似彩虹一樣,吸引咗好多遊客。呢座山海拔超過五千米,長年冰封,近年因為融雪先被發現有噉樣嘅顏色,而變咗新嘅旅遊景點。喺原住民嘅語言Quechua入面,座山本名叫Winikunka(西文拼:Vinicunca),意思都係指彩虹。


今次呢座山,女神一見到旅行社啲相,就話Filter好重,去到未必太靚,決定唔玩,叫我自己去玩其實我行山都唔係淨係為靚景,有時只係單純享受嗰個同自己對話嘅感覺,有啲似做內觀嗰種心態。同埋我從來未試過上過5000米,所以都想睇下係咩感覺。出發之前睇過人哋嘅介紹,原來呢座山曾經比日本嘅遊客評為體會到地獄嘅感覺:ペルーの絶景「レインボーマウンテン」で味わった地獄。講到噉更加激發到我想去體驗一吓


同大部份嘅秘魯團一樣,都係凌晨出發,搭兩三個鐘車天光之後去到目的地。據導遊所講,落車點嘅海拔大約4800米,行三百米左右去到5100到頂,來回一次就大約10公里。當時我連行山錶都未買,係之後去完坦桑尼亞先心思思想買一隻喺香港玩,所以我都搵唔返條路線出嚟


一開始首先要決定一樣嘢,就係揀就噉行上去定係騎馬上。喺山腳已經有好多原住民準備晒啲馬拉你上去,比少少錢就得。我係專程嚟行山嘅,所以就冇要到,但都有唔少人乘機玩吓騎馬。


嚟嘅時候坐滿晒成架旅遊巴,呢團都有成幾十人,導遊就得一個,仲要有一半去咗騎馬,基本上導遊係睇唔晒每一個人嘅,好快就變咗自由活動佢話條路得一條,行得快嘅跟住其他團行就得,佢就會殿後睇吓有冇人唔舒服搞唔掂。


行咗幾分鐘已經唔見晒啲團友,應該有唔少人要行下停下抖大氣,始終四千幾米係有啲高。但我可能喺Arequipa同Cuzco算耐,都已經適應咗,就覺得同喺市內行街差唔多。開頭仲有個瑞典嚟嘅哥哥同我傾偈,話啱啱先喺自己國家當完兵,但行行吓都話想抖抖。我就反而覺得有啲凍,唔想停低,最後就自己一個繼續上了。


唔驚唔覺已經突破咗5000米,當刻有種成就解鎖嘅感覺景色就真係正如女神所言,啲相後製過度吹大咗。而且人太多,我就廢時搵位自拍,求其到此一遊就算。


拿拿林上埋最後一段,如果同其他行山嘅經歷比較,甚至可以話幾輕鬆。但我嘅手指就真係有地獄嘅感覺,一除低手套想影吓相就比啲山風吹到好痛


望向周圍嘅山,都幾壯觀,但同Humantay Lake一樣,永恆大霧。喺山上面留咗一陣,一路影下相等霧散,一路睇吓導遊同其他團友上到嚟未,等咗幾個字都未等到,頂唔順啲寒風,唯有落山先


落到咁上下先見到導遊帶住最慢嗰批人上緊去,好似死吓死吓噉,我就同佢哋講聲我返上車等了。行完呢轉之後,萌生咗一個念頭。之前聽過玻利維亞有一座山,係比冇乜攀山經驗嘅人登6000米入門,叫Huayna Potosi。如果登到頂應該會係呢個旅程唔輸比南極嘅一次經歷。唔知自己會唔會做得到呢?
2021-06-23 07:38:11
期待
2021-06-23 21:15:55
2021-06-24 07:14:55
依個真係冇咩興趣
2021-06-24 15:21:14
邊個冇興趣
2021-06-24 15:22:12
彩虹山
2021-06-24 15:28:49
我都係為咗行吓山咋
2021-06-24 17:06:27

由Cuzco出發,直去秘魯同玻利維亞嘅邊境。兩個國家以的的喀喀湖(Lago Titicaca)為界,呢個湖出名在於佢係有船通航而世上海拔最高嘅湖泊,位於海拔3800米,亦係全南美最大嘅淡水湖。喺秘魯可以去Puno睇,而喺玻利維亞就可以去Copacabana。


我哋喺秘魯前前後後都超過一個月,已經急不及待想去吓其他國家。由Cuzco坐夜巴到咗Puno,第二朝完全冇停留就直接搭車過境。預先做好咗簽證,過境過程都順利。


Copacabana係一個人口只得六千嘅小鎮,但就有好多遊客對呢度趨之若鶩,除咗為咗一睹呢個面積八千平方公里,有超過七個香港咁大嘅高山湖之外,亦係為咗經呢度通往Isla Del Sol(太陽島)。喺印加宗教嘅傳說入面,佢哋嘅太陽神就係喺太陽島出世,所以喺當地被譽為聖島。


而對我哋嚟講,玻利維亞嘅第一印象就係平。喺鎮上打聽咗一陣啲住宿嘅價錢,用80蚊港幣租咗一晚雙人房,雖然熱水供應唔係好穩,不過呢啲價錢都要將就下。物價低得嚟人又少,以長途旅行嚟講,呢度係一個靜靜哋休息嘅好地方。




食物上同秘魯都有啲唔同,呢啲魚乾喺秘魯好似冇見過,但呢度就有好多檔。


Cobacabana後面有一座三百米高嘅小山,係睇湖嘅觀景台。但本身呢個小鎮已經超過3800米,再上埋個山頂就4100,雖然只係好短嘅路程,都絕對唔可以睇小。我哋見嚟到之後都冇咩唔舒服,抖咗陣等冇咁曬就出發了


上咗少少,回頭驚鴻一瞥。


之前睇人介紹完全冇人話過難行,但我就覺得有啲癲,冇明顯嘅路之餘,要手腳並用噉爬,好多位仲連企嘅落腳點都搵唔到,隨時叉錯腳跌鬼咗落山。我跟住Maps.me嗰啲濕鳩路線嚟搵路,行行吓仲去咗啲冇線嘅中間位,不禁懷疑自己行錯咗路


啱啱先講完唔可以睇小呢座山,轉頭就中咗伏。好彩望住個頂亂咁爬都始終會到。上到去就見到有啲肥佬輕鬆由另一條路上嚟



真係唔錯


山頂有個露天嘅教堂,相對城裏面嘅教堂冇咁華麗,但話唔定可以更加接近上帝?據講喺呢度睇日落先至最靚,但我哋冇帶到電筒上嚟,加上啱啱上山條路行到有啲陰影,唔係好想摸黑行返落去,唯有飲恨放棄。唯有希望喺第二度可以睇到更加靚嘅
2021-06-24 23:34:50
返工大壓力到癲,睇樓主po可以暫時放鬆下
2021-06-24 23:36:32
靚呀!
2021-06-25 08:48:04
好post好國留名
2021-06-25 08:54:44
Galapagos同南極係bucket list頭兩位
樓主有緣再去埋吧
2021-06-25 10:51:21
返工真係好辛苦
2021-06-25 10:52:34
自己睇返都覺得正
2021-06-25 10:53:38
Galapagos同南極係bucket list頭兩位
樓主有緣再去埋吧

有緣再去,但揸住本中國護照就嚟邊度都唔使去
2021-06-25 12:28:03
返工忙到食飯先得閒睇電話,壓力又大搞到瞓得唔好
2021-06-25 23:23:58
你用咗幾年寫 我用咗幾日睇 追到live

樓豬好幽默好正 繼續寫埋落去呀
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