300日浪遊到南極,直到世界盡頭(IV)

1001 回覆
1026 Like 44 Dislike
你繼續睇我繼續寫
由樓主開第一個post就開始睇
會堅持到寫完嘅一日
大家嘅留言就係我寫落去嘅動力
巴打加油,支持你寫到尾
巴打加油 每晚上嚟睇有無update
唔知幾時會再update呢
終於到亞馬遜
入到雨林,先知道原來最重大嘅體會,並唔係雨林入面嘅生活有幾獵奇同刺激,而係幾咁悠閒同寧靜。

當大家都瞓完晏覺,由坐車坐船嘅勞累之中恢復過嚟之後,我哋就準備開始第一個活動,就係準備今晚嘅晚餐。作為一個雨林生活嘅體驗團,當然要食雨林入面嘅食物。喺亞馬遜覓食,並唔係好似城市噉入餐廳放低銀両等人炮制,而係要自己去捉動物嚟食。導遊比咗啲生雞肉我哋做魚餌,就叫我哋自己釣今晚嘅嘢食上嚟。釣到幾多就食幾多。

香港都有好多人玩釣魚,唔少仲玩得好專業,但我就從來冇試過。不過在座都唔係淨係得我一個唔識,所以都冇乜壓力。最右手邊嗰個鬼仔就係上次提過嘅丹麥男仔,左二嗰個赤裸上身嘅阿叔係中國嚟嘅,同我哋係同一團。平時我都幾鐘意同啲五十幾歲仲會出嚟獨遊嘅叔叔姨姨傾偈,因為通常佢哋思維都會比一般嘅都市人開放,心境年輕得嚟又會畀到我生活上嘅啟發,聽完佢哋分享總係好似上咗一堂哲學堂噉。但呢個阿叔就比較特別,嚟咗冇幾耐已經見佢兩次對住條河吐口水吐痰,講嘢都串柒柒,人哋釣魚佢就坐埋一邊講自己釣咗好多年,轉頭你哋釣唔到再過兩招比大家。最恐怖係咩?係鐘意同我講大家都係中國人人在外對住呢種人都只好敬而遠之。至於右二嗰個比堅尼囡囡就係日本女仔嚟,佢係同另一個日本朋友一齊過嚟巴西讀書,呢排放假先走過嚟玩。其實亞馬遜都唔係好熱,間唔中有啲雨粉都涼浸浸,可能佢嚟得巴西耐慣咗唔凍。既然佢鐘意噉着大家都唯有望多兩眼

玩咗一陣連我都有魚願者上釣,唔使聽中國叔叔鳩噏當秘笈之餘,今晚晚餐亦有着落。日本囡囡都忍唔住過嚟搵哥哥教路。不過我同佢其實有啲溝通障礙,日本囡囡淨係識日文同葡文,英文麻麻,而我日文就淨係識二姑吔媽爹,喺度冇Wi-Fi用唔到Google Translate就碌葛噉雞同鴨講。中國叔叔唔知係咪對日本囡囡好有興趣,成日借啲意過嚟話做我哋翻譯,因為佢好似又識幾句日文。但每次一行埋嚟,氣氛就即刻好尷尬

大家都釣完魚,等阿叔着返衫,就正式出發,喺附近划船兜風。日本囡囡係第二團嘅朋友,冇同我哋一齊上艇。我哋同同團嘅丹麥仔仔、中國阿叔同一個法國佬一齊河上泛舟,望吓兩邊嘅風景。導遊得閒就指吓河入面見到啲咩動物,插碌棍落去嚇吓佢哋,話可以撈上嚟比我哋睇,通常我哋都話唔使唔使,好快就過咗一兩個鐘。

老老實實入咗嚟雨林其實都冇咩嘢做,但又唔會覺得好無聊。或者調返轉講,係平時喺城市塞得啲行程太滿,甚至出嚟旅行之前每日都太過忙碌。其實點解一定要有景點先叫有嘢睇?揀好咗餐廳先叫有嘢食?靜靜哋吹吓風,索吓清爽嘅空氣,都冇咩唔好丫。

喺河中心等到日落,睇住夕陽徐徐西下,呢啲以為古代江湖片先有嘅畫面,竟然出現喺眼前。有別於天空之鏡嗰種天無際水無涯,呢個日落似乎更加入世。我哋同另外一團人喺河嘅中心相對望,又刻意保持咗一啲距離。大家忍唔住影低眼前嘅風景,又矛盾地放低手機,驚住掛住影相會錯過咗感受呢個魔幻時刻。

自己一個入到山林,總係唔敢留到日落時分,因為日落之後好快天黑,會趕唔切離開。但有導遊嘅團就唔一樣。導遊話天黑都係雨林生活嘅一部份,唔使擔心。河嘅兩邊除咗住宿嘅位置一盞街燈都冇,不過導遊好似自帶雷達噉喺闇夜中航行,勁過自動駕駛。 佢撐撐吓艇停咗喺度,問我哋見唔見到有嘢。

心諗夜媽媽有啲咩唔通呢度都興好似內蒙古噉玩嗰味嘢?
多謝你由頭支持到尾
要記住呢種出走嘅感覺
今晚會唔會上嚟先
通常隔兩三日都有Update嘅
我都覺得好神奇,竟然真係寫到
上了
支持
Lm

原來導遊唔知係邊度撈咗條鱷魚仔上嚟,捧喺手中做掌上玩物。佢係咁撫摸條鱷魚,話佢係亞馬遜人嘅好朋友,叫大家都可以好似抱BB噉,掃吓佢嫩滑嘅玉背。

鱷魚食人就聽得多,但見呢條細鱷魚就算發起癲一啖咬落嚟,頂盡都係吞到我一隻手,應該死唔去。人一世物一世,就膽粗粗抱吓佢。衰鬼又真係幾得意

返到去旅行團啲助手已經煮好晒晏晝釣嗰啲魚,預備好晚餐比我哋食。即係話其實就算乜都釣唔到,都唔使驚會冇得食,班友頭先只係嚇鳩我哋。食完嘢匿入蚊帳,好快就進入夢鄉。作為一個浪遊咗大半年嘅旅人,已經冇乜環境係瞓唔着。不過呢個諗法,好快就喺第二晚被顛覆。

第二日嘅行程,導遊划艇帶我哋去到一片叢林爆林。呢度啲樹為咗喺潮濕嘅環境爭取多啲陽光,都生到鬼死咁高,令到密林入面反而變得好陰暗。導遊拎住把開山刀一路劈開啲葉,一路越行越入,行行吓就停咗喺度叫我哋埋嚟睇埋嚟揀。

呢啲圓姑碌硬掘掘嘅物體係咩嚟?

導遊大刀一劈,啲硬殼就分開兩半,入面好多細細粒嘅嘢就出咗嚟。原來呢度盛產巴西堅果。亞馬遜嘅巴西堅果樹屬於有絕種威脅嘅易危物種,呢啲成舊椰青咁大嘅波波就係堅果樹嘅果實。果實外層係一浸木質化嘅殼,斬開之後入面嗰啲就係可以食用嘅種子成日聽嗰啲巴西堅果油都係用佢哋整出嚟。

玩完堅果,導遊就問我哋有冇搽蚊怕水。亞馬遜雨林啲蚊多到痴撚咗線,我唔止有搽,仲要用華沙佛地魔(唔記得嘅巴絲罰你睇返幾年前(II)嗰篇)教我嘅方法噴咗唔知幾多次。呢度嘅蚊都唔輸比波蘭的森林,導遊突然噉問係咪想借蚊怕水

導遊心諗,蚊怕水?佢笑而不語,淨係指住樹上面嘅呢舊嘢。

呢度周圍都係啲一碌碌巨屌一樣嘅啡色棍。導遊話亞馬遜人係唔用蚊怕水,大自然早就為大家準備咗最好嘅驅蚊劑。

我同導遊分享以前喺波蘭師父教落,防蚊唔係噉防,一定要噴啲好高濃度嘅蚊怕水先得。點知導遊一臉不屑,表示聽都未聽過波蘭Martin,仲話識佢老鼠佢笑笑口噉問我哋知唔知呢舊係咩,仲話呢幾日唔想畀毒蚊咬死就學嘢啦!

原來呢舊係蟻竇嚟。蟻竇防蚊有咩用呢?說時遲那時快,導遊已經一手拍咗落個蟻竇度,只見成百上千嘅螞蟻喺個竇到爬出嚟,經導遊隻手四散爬入佢件衫入面佢另一隻手用瞬雷不及掩耳嘅速度狂捽身上同手上嘅螞蟻,捽死晒佢哋。根據佢嘅講法,呢啲手上嘅螞蟻屍會散發一種驅蚊嘅氣味,對皮膚又冇害,好過用蚊怕水多多聲。

見佢講到咁有效,個樣又正常過Martin咁多,冇理由唔信佢。鱷魚都抱得,唔差在比蟻咬。於是我又將我隻玉手放喺蟻竇上面,靜待奇跡發生。

蟻群好快就湧上我手指、手掌、手臂、胸膛、下體⋯⋯講吓姐,其實冇咁誇張,啲蟻爬到上手臂已經好撚唔舒服,即刻縮手死捽爛捽,照計就躝唔到咁落嘅我諗我捽死咗冇一百隻都有五十隻蟻,真係阿彌陀佛。不過即使捽死晒都好,之後一路都凝住仲有蟻喺啲衫褲入面躝嚟躝去,好似好痕。嗰種由手痕到落腳嘅感覺,一路行嘅時候都總係揮之不去,久久不能散去。

時至今日諗返呢件事都會覺得個身好痕
痴撚線

爆完林玩完蟻又接近黃昏,導遊話今晚唔返去瞓,會去另一個地方一齊野外露出。

雖然望落去係非常簡陋,但呢個屋頂其實好穩陣,見到個地下咁乾就知佢擋雨嘅能力係一流,就算半夜落狗屎都唔驚。

趁未天黑,我哋就拿拿林紥好今晚瞓覺用嘅吊床。呢啲吊床之前喺哥倫比亞嗰堆Hostel都見過,但當時都係喺大堂度同人吹水或者Hea嗰時先會喺上面攤一陣。短暫噉搖十分八分鐘都幾舒服,但攤得太耐其實會有啲腰骨痛。尋日仲以為自己好勁,可以喺咩環境都瞓得着,點知話口未完已經有啲擔心。希望今晚唔好瞓瞓吓撻咗落地

喺我哋Set緊吊床嘅時候,導遊就劈好晒柴,準備透火整今晚嘅食物。佢唔知喺邊度變咗隻雞出嚟,今晚一齊BBQ。

話咁快天已經黑齊,短暫嘅停雨時間亦都隨之結束,又再落過。燒嘢食就燒得多,落住雨燒又少玩啲,原來風味都唔錯。

燒雞翼我最鐘意食。食完之後已經冇任何嘢可以做,呢度周圍都黑晒,唔好話冇得上網,連電都冇得叉,亦都冇得沖涼,真係玩完雀仔都冇得洗手今舖想唔試吓瞓覺都唔得。喺陌生嘅環境,唔太舒服嘅吊床,加上咁早就去瞓,相信來自都市嘅人都唔會瞓得太好,等咗個幾兩個鐘都未聽見有鼻鼾聲出現。我自己都只係眼光光,聽住頭頂嘅雨聲同外面嘅蟲鳴,只覺得呢一夜特別漫長。

有時喺城市住得太耐,都會幻想有朝一日好似啲災難片主角噉流落荒島,或者會活得更加自在開心。但到真係去到與世隔絕嘅時候,就發現自己冇想像中咁脫離到世俗。瞓喺吊床上面,不由得會掛住前一晚蚊帳入面嗰張頹床。
有文啦

呢一晚去到好夜先勉強瞓得着,亦都好早醒咗,感覺有啲似搭完夜機瞓得唔好嗰種溫溫墩墩嘅狀態。同我一齊嚟嘅團友個個都差唔多。導遊應該都預咗係噉,所以好貼心噉划船比我哋返房休息一吓。

第三日去咗睇吓而家啲亞馬遜嘅住民平日攪邊科。隨住世界越嚟越一體化,雨林人嘅生活都唔再原始,你估真係打獵為生一世唔出去咩?與世隔絕嘅人唔係冇,不過嗰啲會住得更加深入,唔係跟團可以去得到。住喺鄰近城市嘅雨林人,除咗好多都轉晒好似導遊呢種帶人入嚟玩之外,好多就係種吓生果開吓工具整啲嘢出去賣。聽過有啲團會帶遊客睇「土著」,即係上身唔着衫下身包塊布,戴啲特別頭飾嗰種,但導遊坦白講其實嗰啲「土著」等遊客走咗就會換返T-shirt牛仔褲。冇比社會同化嘅真土著根本唔會比你睇得到。

唔知係咪呢團冇土著睇所以佢先噉講。不過好似有啲道理。

呢舊鱷魚骨有幾多年歷史呢

之後就係睇吓呢頭啲野生動物,試啲古靈精怪嘅果肉。我嚟之前以為亞馬遜會睇到好多冇見過嘅奇珍異獸,嚟到之後發現唔係想像中咁多。當然一來因為我冇長鏡又唔識影相,就算見到都捕捉唔到,另一方面就真係唔太常出現。可能旅行團太多,導致啲雨林動物已經搬晒去啲更少人嘅地方。

食完呢日嘅午飯,就去咗參觀一個仲喺呢度居住嘅亞馬遜家庭。

首先都係要坐艇

然後由一個赤腳嘅妹妹帶我哋入去

一入到屋已經見到呢個屋企有三個細路,再望吓佢哋個廳,有啲書架擺滿咗啲葡文書同數學書,似係佢哋返學會用,呢個應該唔係呃遊客嘅假家庭我覺得自己好戇鳩,自從聽完個導遊講假土著,第一件事就係諗呢個旅程遇到嘅嘢邊啲係真邊啲係假之後我直情問個導遊其實老老實實佢哋係咪住喺度,會唔會我哋一離開佢哋就散水放工返瑪瑙斯?

不過就算真係,都唔會話畀我知啦導遊話唔係,佢哋真係住呢度,唔信今晚食完飯留低喺度唔好走。我就即刻話我信啦,唔好扔低我喺度呢度嘅生活其實同城市未必差好遠,例如話細路仔一樣有學返。原來呢度有啲雨林嘅學校,住附近嘅小朋友會定時聚集埋一齊上堂,學嘅都係一般課程,方便佢哋大咗想出城市升學做嘢,都唔使怕一世困喺雨林。同時政府有唔少優惠嘅政策鼓勵佢哋留低發展,甚至希望城市嘅人入嚟亞馬遜開荒,所以呢度嘅居民除咗旅遊業之餘,一路都有得攞政府補助,生活過得唔錯。但導遊話雖然係咁,似乎都唔多巴西年青人有興趣留喺呢邊。計我話搞呢啲嘢一定要學老毛,整返場文革搞上山下鄉大家自然湧住過嚟。可能有朝一日香港知識青年就要去大灣區接受貧下中農再教育

你哋大咗會想出城市打工定喺雨林生活呀?
正皮
睇到好痕

霎眼嚟到亞馬遜最後一日。今日嘅主題係瑪瑙斯嘅發跡史。之前提過瑪瑙斯曾經盛極一時,靠嘅就係當時極為蓬勃嘅橡膠業。英國歷史學家Robin Furneaux噉樣形容呢個城市當時嘅盛況:如果一個橡膠大亨買一艘遊艇,另一個就會喺自己別墅馴養獅子,而第三個就會日日開香檳嚟餵佢啲馬。

一切都由亞馬遜獨有嘅橡膠樹開始。

導遊向我哋示範點樣𠝹開啲橡膠樹等啲乳膠汁自己流出嚟,然後攞個桶裝起佢。

之後只要將啲乳膠汁加熱,再用適當嘅模具,就可以變成你想要嘅嘢。如果倒啲汁落碌鳩度就會變成形狀啱啱好嘅乳膠安全套

為咗撥大個火,又即場拎啲葉做咗把芭蕉扇出嚟起好咗火之後,導遊就叫大家伸碌鳩出嚟,係時候整Condom喺啲鬼佬面前獻醜不如藏拙,一於等個丹麥仔或者鐘意表演嘅中國大叔出場。不過佢哋似乎都冇乜自信,唔敢除褲

導遊見大家都鳩縮,就冇再強人所難,唯有拎咗碌一早預備好嘅棍出嚟,話呢支嘢同自己嗰碌差唔多大,大家比啲想像力想像吓。

搽勻啲乳膠汁再烤一烤,一個環保撚都啱用嘅純天然Dom Dom就即將完成

搞掂晒之後,啲火已經冇咗價值,淋熄埋佢就走得。

用神聖嘅亞馬遜河水沖一沖,幫火熱嘅Dom Dom降一降溫。

導遊純熟地將個套劣鳩噉劣返出嚟,如假包換嘅亞馬遜Condom終於完成。

一摸上手,成塊鱷魚皮咁厚, 咩咩杜雷斯岡本Extra Safe都要行埋一邊,識用一定係用亞馬遜牌,包你屌極都唔穿。真係想知導遊自己究竟有冇用過

除咗整Condom,越嚟越多嘅加工方法令到橡膠喺各個行業都有廣泛嘅用途,可以整擦膠、整雨褸、整防水鞋,嚟搵食嘅商人好多都發咗達。車軚嘅應用更加將瑪瑙斯嘅橡膠業推向最高峰。不過好景不常,後來有人將橡膠樹嘅種子運咗出去其他地方種植,結束咗呢度壟斷嘅產業。今日最大嘅橡膠生產國,已經由巴西變成咗泰國、印尼、馬來西亞等等嘅東南亞國家。瑪瑙斯亦都慢慢淡出咗光輝嘅歷史舞台,淪為巴西嘅二線城市,喺香港更加係名不見經傳。

臨到最後,我哋同第一日就遇到嘅日本留學女仔、丹麥仔同法國佬一齊玩啤牌玩UNO,渡過最後嘅雨林時光。日本女仔近乎唔識英文,法國佬啲英文口音重到我都聽唔明(我啲口音佢都聽唔明,大家同一句話都經常要講三四次先估到)。但日本女仔識葡文,法國佬同丹麥仔識西班牙文,我都喺秘魯學咗一排,因為西文同葡文好似,結果大家分別用啲初階西文葡文溝通反而玩得更加順暢。好快就玩到畀人催上船。

四日三夜嘅亞馬遜之旅,冇太多預想嘅驚險刺激,反而似係走咗入一座雨林嘅博物館,細聽一草一木講城市嘅興衰,以及現代社會同雨林生活並存嘅故事。臨走嘅一場大雨,成為咗我回望亞馬遜雨林最後嘅畫面。我哋帶住呢啲亦雨亦晴嘅記憶,返到文明城市,繼續踏上南美洲最後幾日嘅旅程。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞