300日浪遊到南極,直到世界盡頭(IV)

1001 回覆
1025 Like 44 Dislike
想問巴打, 巴西同巴拉圭值唔值得去? 你又最鍾意南美邊個國家
巴拉圭我唔算真正去過,冇咩意見但我諗佢算相對少遊客嘢,如果鐘意地道體驗應該會幾正。

巴西一定值得去,只係佢太大,好睇你去咩部份。最出名一定係里約、聖保羅嗰邊,好有活力嘅大城市。都可以去亞馬遜、伊瓜蘇睇動物睇景,東北部巴西嘅文化都好唔同,變化大到玩唔晒
正,實玩到唔捨得走。但疫情下真係要做足功課
thanks 巴打!
想問一下關於onward traveling prove 既問題, 坐飛機多數要有回程機票或其他機票先上得機, 打算用onward ticket嗰d網站book飛黎做prove
請問喺南美陸路過關有無相關既要求?

感謝
南美我嗰時冇,全部都去到再慢慢點走而家肺炎唔知
繼續推
黎秘魯多野玩多野睇又冇其他國家咁危險
秘魯就一定會去啦
巴打喺Lima?
暫時係香港,遲下返去秘魯疫情嚴重,好多人冇飯開治安差左,遲下先
btw俾個建議你,如果飛利Lima,去隔離Huaral住一兩日,食物方面會有驚喜
eg.
Restaurant Campestre Juanito
Doña Julia
La Huaca Escondida

天竺鼠,豬,牛,都係用炭火即燒即食的d傳統菜都特別好食

出咗伊泰普水壩之後,我哋即刻衝去下一站,坐巴士去巴西呢邊嘅伊瓜蘇瀑布。自從入咗中南美洲,我哋都過得幾悠閒,甚少有要趕車嘅情況。今次為咗要趕景點,冇辦法之下都要計準啲車嘅班次

原來去瀑布國家公園啲車去到零晨都仲有。以我所知嗰邊係冇民區,僻到仆街,唔知有咩人會咁夜去嗰邊呢

相比起阿根廷嗰邊嘅園區,巴西呢邊就細好多,但由入口去到觀景嘅位都有成十公里,所以都係要搭接駁巴士。我哋去到門口嘅時候都比較晏,人唔算多,好容易就上到車直到瀑布盡頭。

落車冇幾耐,就有一條通往瀑布群嘅橋出現喺我哋面前。相比起阿根廷嗰邊有幾條路線比你選擇,行足一日都行唔晒,呢度就簡單得多,基本上就係一條路行入觀景台,唔使分咩紅線藍線想睇啲咩。第一眼望落去就覺得呢個全景值回票價,不枉我哋專登趕頭趕命嚟埋呢度。

落到下面,以為自己準備好直殺入橋,點知未開始行就已經畀側邊打埋嚟嘅水整到全身濕撚晒,我哋都不禁後悔點解嚟瀑布都唔識準備定雨褸仲諗緊點算之際,發現原來隔離就有雨褸賣

不過巴西人真係唔太識做生意,入得嚟擺明任劏唔嬲,都夠膽死一件雨褸賣得嗰十蚊八蚊唔通真係搞手但求打個和準備好就出發,睇吓兩邊究竟有咩唔同

印象中連埋影相都係一頭半個鐘,好快行完。唔怪得大家都話巴西呢邊規模細好多。比大細就真係冇得比,但如果話呢邊遜色一啲,我就唔太同意。

置身於兩邊嘅瀑布之間喺橋上面漫步,可以話完完全全感受到伊瓜蘇嘅魅力。如果一定要做比較,我會話阿根廷嗰邊嘅園區,係比你走埋去感受每一個瀑布嘅力量,你可以走得更加近,分別接觸到更加多;而喺巴西呢邊,就係去一次過感受呢個瀑布群集體嘅冲擊。即係點?即係一隊天團入面,阿根廷係比你行埋去分別同某幾個人握手,而巴西就係睇佢哋成隊嘅演出。

邊個好睇啲?冇架。如果有時間,就梗係兩邊都去。其實趕少少都係用多半日,我個人認為係非常值得

阿根廷嘅瀑布一定要企埋去某一兩條到近距離感受先會濕身,但巴西呢邊冇咗雨褸就唔使行。同一個瀑布群嘅兩邊,無論景觀同感覺都幾大分別。呢邊有呢邊獨特嘅全景,不過可以睇到嘅變化同角度就相對少啲,算係美中不足。但呢個下晝嘅風景仍然係旅程中數一數二嘅難忘。

如果下次再嚟,我希望會係晴天,我諗有彩虹嘅伊瓜蘇瀑布應該會更加震撼。
點解嗰時唔知道
本地有錢人既飯堂後花園點會俾其他人知
不過交通不便係冇遊客唔出名既原因之一

離開壯闊嘅伊瓜蘇瀑布,時間尚早,仲未入黑。嚟到伊瓜蘇市之後,Hostel嘅人就同我哋介紹通常嚟呢度嘅人都會睇三樣嘢,頭兩樣水壩同埋瀑布我哋已經去咗,淨返最後一樣。

唔知大家仲記唔記得,喺秘魯阿雷基帕(Arequipa)嗰陣女神唔見咗電話,當時Geogiano有提過巴拉圭有個叫東方市嘅地方買iPhone好平。雖然冇真係等去到先買,但呢個名我就一直念念不忘。

東方市(Ciudad de Este)係巴拉圭同巴西嘅邊境城市,同伊瓜蘇市接壤,一過橋就去得到。之所以會介紹我哋去,係因為東方市係一個購物天堂。原來呢個城市歷史好新,係五十年代憑空起出嚟。嗰時巴拉圭嘅領導人為咗扭轉內陸國喺經濟上嘅劣勢,就決定把握呢個地方同巴西阿根廷兩個南美大國連接嘅地理優勢,起一座邊境城市出嚟做生意。為咗吸引商人,呢座新城嘅進口貨都係免稅,就好似香港一樣,所以東方市又有一個稱號叫做南美洲香港

去勻晒啲乜乜柒柒南美瑞士南美巴黎,冇理由唔望下呢個南美香港。我哋跟住Hostel比我哋嘅指示,坐車去到伊瓜蘇市嘅盡頭,過橋去巴拉圭。喺秘魯第一次聽東方市嗰陣,我都上網搵過啲資料,知道特區護照入巴拉圭係要簽證,但我哋又冇去整,諗住去唔到就由得佢。直至嚟到伊瓜蘇,呢度啲人同我哋講去東方市唔使過關,唔使擔心啲咩簽證問題。既然大家講到噉,我哋就試吓過去,睇下會唔會比人遣返

我哋喺邊境附近截咗架的士,司機輕輕鬆鬆就車咗我哋過去,沿途真係唔使落車過關吸印。只見啲疑似入境關員鳩流流噉喺兩國中間嘅橋上面談笑風生,完全冇理過來來回回嘅車龍,似乎呢度真係豁免咗入境限制嘅特殊地帶。

由於呢度啲嘢真係好平,每日都有極多巴西人過嚟買嘢搬返屋企,就好似深圳啲人去香港掃名牌一樣。呢度瘋狂嘅程度以致福布斯將東方市、香港同美國嘅邁亞密並稱為世上三大轉口貿易港。之前喺成個南美一路唔捨得買嘅MacBook叉電線,我哋終於喺度用至抵價買到

但如果你問我,與其話呢度係南美香港,我覺得佢嘅市容更加似羅湖。海量嘅走私客,加上非常多早期嚟呢度搏殺嘅台灣同中國商人,都令到呢度有種濃郁嘅中國風味。

雖然我哋喺過境嘅時候係抱住一種守法嘅心態,萬一有官員叫我哋做落地簽證或者叫我哋返歸,我哋就會離開,只係冇諗過會如入無人之境。但入咗去之後,都有一種偷渡嘅緊張感 喺東方市行咗個圈,買完要買嘅嘢都唔敢久留,趁天未黑就行返巴西。

回程嘅時候我哋冇坐車,直接行橋返去,喺橋上面就可以見到分隔兩國,比伊泰普水壩閘住嘅巴拉那河(Parana River)。

而家睇返東方市黃昏嘅景色,真係後悔當初冇將巴拉圭劃入旅程入面。作為世上僅餘無幾嘅台灣邦交國,加上佢係一個相對少遊客踏足嘅南美洲國家,入面一定有好多好少人知又新奇有趣嘅嘢等緊我哋去探索。而家諗返成個旅程,總覺得大路嘅景點、出名嘅地方去得太多,反而失去咗旅行應有嘅探索精神用咗一日時間趕完三大行程,好耐冇試過咁攰,充實得嚟又有啲若有所失,都係嗰句,唯有希望可以下次再嚟
留名
佛系出文
就黎變月經
輕推一下
真係無乜點聽人講去巴拉圭
燒完仲可愛炸完仲吸引
Happy 2022
祝大家有個平安嘅2022
新一年開頭比較忙,月中會繼續寫,大家得閒就入嚟望吓
用左幾錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞