Router路由器 集中討論區(41) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
幾個device炸 但有時reboot又唔得 買新router又得

真係吹漲
我共碩開心使用未壞過
唔知係咪低階型號QC 差d
屋企用緊AX56U
放左係全屋既中心
去到尾房邊邊既時候就會斷線

係唔係換隻天線勁D就OK,定係換Mesh 一了百了
想問下TUF AX3000同AX3000除咗外形之外有咩分別?
同埋普通版AX3000係咪等於AX58U?
PC用既wifi 6 adapter 係咪全部都用intel ax200/ax210
要買既話係咪睇價錢做人就得?
一鳩樣
買ax210就得
如果隔一幅唔係主力牆的話你應該可以買隻貴啲coverage 大啲既wifi6 router 應該解決到問題。
如果係隔兩幅牆/一幅主力牆,應該係Lan note mesh會好啲。
不過你應該試下移下隻router 睇下係咪真係可以搬過啲就cover 到個尾房邊邊位,如果搬過啲就唔斷就唔洗買過隻
如果有大約layout plan 示意圖可以睇下,應該會容易啲分析(其實都係9up)
大約係咁,R去X位第一幅唔係實心牆
係X位四邊先係實心

有時個 router好似突然間傻咗咁 有wifi signal但上唔到網

睇cpu同ram用緊嘅情況同平時完全唔同 平時正常上網就算唔chur爆ram同 core都起碼有7成

一出問題就變到得返半成咁
sorry
想睇下依到有冇人可以幫幫手

求救 ! ! wifi 突然 0kbps ! !
https://lihkg.com/thread/2507005/page/1
本身隻r7000用左幾年都冇事
跟住早排屎忽痕update完之後成日自己reboot
最撚on9係部電腦重新開機時佢又會跟埋自己reboot
重新setup router 唔得就更新fw
垃圾型號嘅話 就換左佢啦
R係router 擺放位置?
我當R係router ,出R 第一幅牆唔係實心,咁R 隔離間房對住X間房個幅牆係唔係實心?
最簡單應該係將R 搬去間房左下角,應該x 房邊位唔會斷
300呎應該唔洗mesh?
諗緊ax3200tuf 定e8450好
個Router郁會好麻煩,之前裝潢PLAN定個個位
我諗緊換個勁D既Router會唔會有用
R隔離房對住X間房個幅係,X四面都係實心
其實我諗緊定係加隻AC68U落X房唔知有無用
而家個攞位應該係穿兩幅實心牆(x 房牆加x 房對住個間房幅牆),因為wifi 訊號係直線行走
有既,做aimesh 擺近r 間房/駁lan 線做lan node
linksys e9450定mx4200?
MX4200
e9450真.wifi router
買左r7000 3年 某部份時間會斷幾分中 洗唔洗買嗰個
要既話買咩好 1000 左右
如果換 AX8 夠唔夠呢
唔明
無咩function用,單純一部ap router
唔用mesh就揀e9450?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞