Router路由器 集中討論區(41) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
巴打們有冇穿牆能力較強既mesh router推介?
有冇人可以建議下?
睇價就知邊款勁啲ax11000就多一個頻
睇你需要 呢個價位其實你鍾意買咩就買咩啦
mx4200已經算最好 唔係你可能要睇返傳統三支香router
AX89X真係用得著 ?
10G port 可以比NAS 用
理論上係冇穿牆勁嘅router
就算有 你手機果面都穿唔返轉頭
無呢啲Router, 或者咁講再大功率既民用Router隔住幅主力牆, 都唔會畀到滿意既速度你.
香港地4~8百呎屋普遍會有一道主力牆喺廳同房中間, 要全屋wifi一係拉線兩邊mesh, 一係就wireless mesh而兩隻mesh之前盡量無遮擋即係廳一部走廊一部.
用緊ac58u 1000m上網
放廳 最入間房閂埋門就收得好弱
換個router有無用?

巴打,呢張係floor plan圖,紅色圈就係主要光纖出口位,綠色係有暗喉lan線接去紅色圈,我應該點放先令右邊間房收得好d?
你比NAS用,你都要你家用條線有10G 速度,咁你出街就有10G理論值的速度

又或者電腦Lan card support 10G,咁你電腦transfer files 去NAS 可以去到10G

否則都係得物無所用
係,電腦10G卡唔貴,10G boardband 先貴,不過都係等等先,嚟緊又出WiFi 6e router
喺香港除非你打算每間房都放一隻MESH, 如果唔係基本上人人都係要硬食一幅非主力牆.
以我自己既經驗一對MX4200隔一幅紅磚牆會由7-8XXMbps=>4-5XXMbps我覺得可接受.
你可以簡單咁將現時用緊隻wifi router喺綠圈位置, 然後用手機測試右邊房間各個位置既訊號. 如滿意(速度有router旁邊60%以上)咁你日後放隻MESH喺呢度都OK.

最慳皮做法真係一隻router直接放主力牆邊走廊位置, 真係全屋射到晒, 你可以用手上既wifi router測試一下.
如果係死角就冇用
睇佢張圖 細房去大房 未必係石屎牆
另外 佢廳有lan socket 入細房
買2隻mesh 行 wired mesh 應該夠
細房擺位盡貼牆 效果可能會提升
原裝圖則既間房薄牆應該砌磚,我都係用紅磚牆做例子畀佢參考。
wifi只要唔係要穿主力牆呢類又厚又內藏鋼筋,基本上signal唔會大drop.
呢張係設計公司既圖黎,我估唔準確,不過可以肯定紅圈同綠圈之間個幅係石屎牆
如果房都可以收到200mb到我都接受到,我就試過隻ax4200放紅圈位,入房得返50mb以下
正想諗緊用大包圍方法每間放一隻(linksys ac6600)如果3隻用哂貴型號買窮我
定係買兩隻e9450/orbi rbk352放紅圈同綠圈位好?
巴打有冇咩意見幫幫手
你有拉線去綠圈就直接用手上隻mx4200放綠圈睇吓兩間房效果就自然有答案。
買左隻E9450 放係旁邊 Speed Test
都係得2百幾mb 係咪要Set 其他嘢

紅色x 依家有隻Ax56u用緊 ,但係屋企人成日話紅圈果度收唔到
想問下買多隻AX56u定ax3000 行mesh 會唔會有改善

試下頻寬係auto 唔好揀160MHz
Netgear RAX10 買得過嗎?
你要度下 中段範圍夠唔夠訊號強度先
個router 有冇得轉位 / 郁少少
依家係咪卡係角落頭?
要mesh 唔好買e 系列/ easymesh產品住
有巴打話 用過有少少唔穩定 / 廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞