Router路由器 集中討論區(41) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
雖然送tplink不過幾識諗
咁樣裝修值得推廣 新樓唔使再自己爆牆鋪lan線
做network真係fat fat咁都散到啲死貨出去
驚你唔夠咋一般間隔三件係最起碼 仲多個天台會炆d
同埋呢到推linksys
新買Asus AX3000
成撚日無啦啦上唔到網
2G 都還好,係有時無啦啦斷2,3分鐘
5G 直頭長期用唔到 企正喺佢面前都唔得
巴打你點set
我都係ax3000 iphone 12 pro max
Max得5xx

定係有咩其他setting我唔識搞?
準備join HKT 1000m 光纖寬頻
佢有2個linksys router 可以租
Ac2200 vs ax4500 係咪後者較好用?
700呎村屋 屋企主力牆唔多 上網device 主要得5部
如果預算千5 應該租用佢既router定自己出去買比較好?
有AX用AX
同問,用緊netvigator 1000m, iphone 12 pro max, 就算放係route 隔離,但speed test 都係得幾十mb 到7xx mb 都有
請問 如果我用有線連mesh wifi
係咪用2頻就夠?
定係用velop ax4200?
有線雙頻夠啦
mr7350抵玩
一定係買 租係呃錢
1500 村屋我買到velop ac1300 x3啦
加多少少 要ax 都買到2部 mr7350
700幾已到頂啦
最快果批嚟
2頻夠
但mx4200 個3頻 好似可以放哂出嚟
唔會浪費左
前日買左個e7350, 但今朝老豆老母已經係到嘈話突然上唔到網第三日就瀨野
有咩徵狀
我開左2.4同5.0兩條channel, 我自己用5.0,老豆老母用2.4,我自己用5.0就無事,但佢地用2.4條channel係突然detect唔到,然後我即刻開自己部電話都detect唔到2.4條channel
短時間消失?
咁冇咩得搞
更新下囉
請問大師有無解決辦法我老豆老母而家一上唔到網就好大件事,佢地而家上網條癮仲大過我
但我已經upgrade左最新既firmware
睇下係咪過熱
換個短d 嘅ssid試下
係咪開左WPA3/WPA2加密
你試下2.4G淨係開WPA2加密
再重啟router
其實時間都話短唔短,消失左成十分鐘,跟住reboot 先得
雖然唔知咩黎,我電腦白痴,但我今晚翻去睇下,唔該哂
佢係sell有保養同有師傅上黎整
如果我出去買 應該買番AX4500定有更好選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞