Router路由器 集中討論區(41) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
無計..果陣時發生左啲情況 要即刻決定
然後就諗起r7000和AC68U世界大戰post
所以就買左AC68U
而家買 AC 即係幫人清死貨啫
我知呀,但同時budget有限,想$1000內搞店
所以睇左#1就揀左了
點解1部機會裝2個
你有冇floor plan 睇下
似乎你隻router 覆蓋唔到
屋企得垃圾100MB寬頻, 但係上下載速度差好遠..已經跟左第一版set MHz個d, 但係無分別仲好似差左, 係咪我set錯咩野?
我用緊Linksys E5600, 雖然係廢野但係都想upload speed正常番少少
轉下server test多幾次
不過多數冇乜所謂
你自己揾d 上載嘅load 去試嘅話 一定唔止咁少
test左, 用唔同device都係下載都可以keep到85+, 但係upload最盡都係20幾到.. upload推到盡都係咪得download既4分1到?
一千內喺 Price.com.hk 買隻水貨 TUF-AX3000 算啦
不過可能都係淘寶貨,但係淘寶都唔使 800 蚊港紙
我就係驚買到淘寶貨 所以先正價買算了
我update左firmware 暫時so far so good
唔洗執著啦
隔幾日再試囉
去埋ofca試
mr6350 姐係= velop 01 多lan 版,其實都ok
一開始係裝第一個,之後發現收唔到 就去左買第二個,冇floor plan,但屋企得400幾尺,個接收器咁都detect 唔到5G?
5G 個覆蓋 本身係差d
2.4唔得咩?
linksys e8450點睇?
點解咁平既
想買黎做ap
同netgear夾嗎?
2.4唔係慢過5G好多咩
今日買左Linksys E8450 開心使用中
想買router,都諗緊e8450定mr7350
買左兩個mr7350 玩mesh
1000M上網
客廳有400MB左右
Master room 得30MB左右係咪正常

一個擺living靠牆
一個擺最近living間房
TP link MR400 用唔用到Netvigator 1000m?
屋企個network最近已經斷線, 啱啱check返router個log, 發現我好似俾人攻擊

雖然唔知有冇用, 但已activate咗Netgear個armor

想知我仲有d咩可以做? 有時我都要home office, 開開下conference無啦啦斷線真係好擾民

Router: RBR20 x 1
Satellite: RBS20 x 1
Network: 網上爬 1Gps
你都收唔清
講乜9速度呀
同埋你得100mbps
2.4G wifi 夠做有突
牆又咁厚
子機 隔完一浸 射去主人房又再隔d
30Mbps 但係穩定嘅話都夠頂嘅
想問個技術問題
睇呢個POST之前就買咗Netgear既RAX40(諗住遲少少捱多半年之後就換)

問題就黎, 而家通常都會keep住有8-10部機連住個router (電話, 電視, 電腦之類)

但有陣時有D新既機 (例同Mac機想連router, 就會連唔到, keep住連接中, 當連到既時候就會show無網絡, 跟住就斷咗, 幾秒之後又再連接中, 又無網絡, 不停loop) 

可以點解決呢個問題
而家幾多device先 速度如何
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞