Router路由器 集中討論區(41) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
我都係,唔知咩事
走廊盡頭有冇 3腳插?
mesh 放第2部係果邊應該掂
不過套房都應該收得差先啱數
你又冇lan port 又唔明線
除咗mesh/ap外 得返 home plug 可以加到覆蓋
套房收得清 就加係套房mesh
之前用過隻支那tplink homelpug
成日斷好垃圾
上次嬲得滯直接掉落地下打爆左佢

唔該巴打先
搭單問多問velop ac1300 2 pack應該夠曬玩?
夠唔夠玩睇你拎嚟做咩姐
網速就一定慢d
上網 youtube 果d應付有餘啦
頂級都唔夠嘅話 唔知點先夠
想芒享聯下機係咪難啲
果d easy啦 打機只需要 覆蓋到 同 穩定
1Mbps 流量都唔知有冇

過幾日換套mesh先
而家就係唔係咁穩定
建議dl返個wifi heatmap app
去睇返 預期mesh 位係咪真係有夠強嘅signal
順便可以更加易了解 加左之後嘅分別
唔該巴打 即刻裝先
新手有幾個問題想問下呢度師兄

1:用緊500m hkbn,想問用cat幾數據線最好?

2:買邊隻牌子mesh最好?

Thx
啱啱買咗隻netgear a6100 usb
發覺連唔到所有1xx嘅channel
係咪正常
要Set返落36-48先連到
但慢好多
係唔係隻r7000個software有問題?
但都係呢個月先係咁
可以買有mesh嘅extender 咁樣唔使手動轉
不過覆蓋太密嘅話可能會唔識轉
$1500+: ASUS AX3000 / MX4200

屋企唔洗用到MESH, 想問下係咪揀番ax3000好啲?
定係其實冇乜所謂?

今日個router無啦啦上唔到網 睇網絡流量得幾kbs 想請教下要點做?asus rtac86u
1. 最少都要cat5e
2. 比較常見就orbi velop d link ubiquiti
係咪唔支援?
modem router 都重開試下
想買隻4G LTE sim router, 邊隻好 ?
早晨 如果我想買一隻router 可以駁usb hdd
等我返屋企可以back up d相 有邊隻好選擇?
試過晒佢有時會紅燈變白燈 我係收到router嘅wifi但係 佢係話連接但冇網絡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞