Router路由器 集中討論區(41) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
冇錯
哇 個floor plan差咁遠
自己間嘅木板/磚牆應該唔會太擋到wifi
如果你isp 俾2個ip 你咪可以modem 出2條lan 線 仲要部modem d port 係預左俾你咁用
你可以試下modem 分出嚟上唔上到網嘅
mesh 嘅話就一定要連埋 唔係就唔識自動切換
如果大房 粒mesh 係wired 一定最好
但係你舊網線分插係乜嚟?
基本上要switch 先可以派到ip
1開2係俾d 唔會同時on嘅device 插
屋企部ac68u用咗7年 諗緊換唔換過部
但係依家又好似開始推緊wifi6e
如果換部wifi6會唔會好快就被取代
6ghz都未開放
等下先啦
係,準備買個switch
modem》router》switch〉router技術上係咪可行?
switch分線會插電腦
應該係setting問題 我AX3000 都上到900
可以
不過mesh 果邊隔隻switch 唔知有咩setup tricks
岩岩由AC68U 轉左做LinkSys AX4200, 間房WIFI 改善左好多, 快左差唔多100mb, 真係唔錯
即係modem駁主機internet位,之後主機其中一條Lan port 插線位駁去node既internet位?係咪咁?
想問下modem直出電腦CAT 6
(350/600/800)MPBS,到底係咩問題
師傅CHECK自己電腦有800-900幾
hkbn 100mb學人玩mesh會唔會好慢?
3房長方形floor plan
房房房廳
咁大獲,到時set唔掂咪用唔到
其實我想簡單d將switch轉埋mesh,但好多都係得兩個lan位,唔夠用
有冇人知asus router用邊款ipcam 好, 用過2款( eufy & EasyN) 都有斷線問題
師傅係未同你用同一條線試. 如果係,你可以去Control Panel > Network and Sharing Centre > Change adapter settings > 揀返你個network adapter > Properties > Configure... > Advanced > Speed & Duplex > 唔好揀Auto negotiation, 揀1.0Gbps Full Duplex / 2.5Gbps Full Duplex. 你既情況有時係呢個settings 個auto negotiation 唔work而發生.

巴打用咩device test? 收唔收到7xx-8xx?
底板wifi , 我係房, 隻router放廳,speed 由200 左右上到300, 但最重要係之前既signal強度得一半左右, 而家係收爆, 睇YT 4k唔會再有時lag機load唔到
咁廳收幾多用緊ac66u都諗緊呢隻
唔係佢用自己線
我set左1.0gbps full都係咁
咁你换線試下?
廳用notebook 試 wifi up/down 3xx, wired up/down 8xx
兩隻mr7350 仲抵過rbk352 啦
頂盡得100 點都慢㗎啦
睇下片果d夠嘅
mr系列有4 lan port
我冇試過咁set 唔敢答實姐
理論上係做到嘅 照計velop 會認得到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞