Router路由器 集中討論區(41) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
Lm
我有時諗民用(我當6人家庭) 有邊個真係可以 "畀到壓力" 到最新型號既中階機(以MX4200為例).
突然回憶十年前大家會擔心個Router BT唔夠力, 因當時只要一個人BT全屋其他人就會斷晒線load空氣, 後期發展到邊部router BT夠快handle幾多connection唔會死...直到近5年完全無再聽過. (可能新一代大家都無NAS / PC做BT)
咪講笑6個人開6個4K streaming開埋BT其實都仲未feel到個network反應慢咗, 唔知有無人做過stress test測試吓其實幾多個4K video wifi connection先會令千五蚊級wifi router變慢?
100m上網 想換左個垃圾tp-link 有無推薦
有機可以試試佢throughput依家唔係問題 wifi理論速都就黎上到10gb 我係覺得router身兼多任務又要接咁多部機會搞唔掂 你見啲商用可以連咁多部client就係佢分晒工
若果佢分流得好唔會撞晒同一部node咁咪ok 唔係嘅話好似啲wifi電器咁平時休眠無事 但一搶起信號上黎咪塞晒車
用到wifi6個ofdma嘅話應該會解決到問題 我記得mx5300就好口響話三頻可以連50部機
我屋企啲wifi5 router刷埋fw都好渣 有客到6-7部手機一齊碌ig youtube會一齊轉圈 但mon返system都係三四十% cpu ram usage,wifi6進步有幾大我就仲未試過

btw我平時都長開做緊種
諗緊用router插外置ssd扮雲端,
本身e9450係好正, 可惜半殘廢,
又唔想有天線俾貓咬,
係咪得返mx4200可以揀?
預算有幾多之後會唔會升級1000M ?
完左約會上500/1000
想買e8450同e9450邊個好
1000mb 功能唔差太遠就8450算
其實先2百蚊零無謂慳
有easymesh 遲啲想加多隻router 玩mesh 都易啲
唔知點解隻r7000最近成日斷線要reset先上返..

唔用共碩係唔係得返e9450用?
想問一下mk62 可唔可以set schedule 開機關機?
我有兩隻router放係屋企一頭一尾
一隻係bridge mode
兩隻都出緊Wi-Fi(因為想成屋都行5GHz),兩邊router (2.4同5GHz)都set左同一個ssid

問題係屋企中間用會成日唔穩定,
例如iPhone會自己跳來跳去兩邊router出既5ghz,中間會斷線10秒左右

有冇咩方法可以令到個體驗好d

利申 唔想買過mesh router
無 mesh就係黎解決呢個問題
asus有aimesh物盡其用 其他牌子就算數啦
diy嘅話會有人自己改fw 但你唔識就無計 人地個部唔同型號都難啲fit你
linksys個家長監控係咪冇用
開左都block唔到網
我隻R7000呢排都係咁
間唔中會斷線或者會突然自動reboot
你set左d咩?
我set咗block tvb
但都仲係上到
我又冇試過
有冇set 錯device?
唔會啦
set咗兩部
兩部都唔得
但主頁係寫開住
所以都唔知咩事
block 多d 爸爸網試下
想問下咁多位巴打意見
700尺村屋多主力牆
係咪用mesh會好啲 定係而家啲router力水好啲
而家用緊個部asus成5-6年前
wifi擺廳 尾房成日收得唔好
floor plan啦
有主力牆 建議都係拉lan 線
wifi 功率有限制 新舊都係咁上下穿透
本身用緊兩隻mx 4200
其中一隻放走廊 但太阻住 有小朋友同狗仔撞到
要忍痛轉用extender
係咪求其買隻linksys既 行到2.4 同5 ghz就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞