Router路由器 集中討論區(41) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
即係我vpn有privacy問題?我用surfshark openvpn
https://discussions.apple.com/thread/251851208
試下 有可能vpn 要track 你個MAC address
想問呢,如果村屋三樓穿上天台,應該買Mesh好定係買個勁啲嘅傳統Router?
無router 係穿石屎牆勁
你都係買mesh 放樓梯口收同放WIFI
ai mesh 行無線
ax86u 好D
村屋 層與層 比較薄d 係有可能1部打通
睇你間屋係點
3m 真cat 6邊度有得買?咩價錢到
鴨記華輝
本身用緊ax92u想加隻aimesh
有乜建議?
巴打知唔知幾多錢到
幾廿蚊有啦
Ax56u做仔有無興趣
去左amazon買多左兩隻ax92u
咁多位師兄
小弟黎緊會拎PS5
想問係咪要買部勁少少既router 架?
有冇咩推介麻煩晒

請教下大家嚟緊搬屋平面圖如上
初步 ROUTER 會放電視櫃,走廊會拉線放隻 unifi AP mount 天花
想問咁嘅 settings 係咪應該可以 cover 晒成間屋,或者有無啲再平啲嘅 SETUP,ROUTER 方面 AX56U 係咪都夠做 (筆直 UNDER 1500)?
THANKS
點解唔用返 unifi router?
隻ap 用ax wifi?
拉得線冇咩好怕
必要時拉多條入大房
無留意開佢啲router 依隻ap 係同事推薦
AP 係AX 呀
咁嘅setting 應該最平做到類似mesh 嘅效果而又係行AX? 筆直2000樓下買唔到AX嘅mesh
咁樣唔叫mesh
just router + APs
依隻ap 做到roaming 可以唔洗斷咗再連
最近開始玩homekit先發現自己隻r7000頂唔到太多device,依家我間房2.4g既smart device成日斷線明明收爆4格,想買新router先發現wifi6e就快出大家有冇好推介,我依家有d想買水axe-11000
應該唔關 太多device事
咁係乜嘢事已經set曬channel唔會撞
咩smart device 有幾多?
除咗smart device 仲有冇其他野會斷?
點發現斷?
u6 lite?
夾唔夾到asus 㗎?
我見要poe
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞