Router路由器 集中討論區(41) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
會唔會就係粒plug
想問下 如果屋企寛頻得1000M 就算用ax router wifi speed最快都係1Gbps?🤔
試下拆左佢先
Thx巴打
用網上行1000Mb, Linksys MR7350

450呎屋未有傢俬,喺廳連WIFI 700幾Mb,入房就250左右,然後朋友有多部一模一樣比我,我照用嚟裝Mesh,喺房擺咗,最後都係300左右,幫到50Mb。

未知係咪setting 問題,但都建議大家唔好對Mesh 咁大期望,因為真係未必如想像中差咁遠
有冇人用過asus ax56u 新買嗰陣都幾正常 最近用2.4G嘅話會連到但冇網絡 5G又冇事 求救
上下載得1Mbps慢到就嚟冇網
你有無拆返開2.4G同5G-1 5G-2 做三個SSID?
用得MESH基本上擺位合理喺香港來講9成住屋位置都可以5G全覆蓋.
唔好連2.4G果個SSID.
我自己基本上連5G-2都唔會連留來畀佢做wireless backhaul.
換三頻 mesh先係正路
wan 係
lan 唔係
reset 重練
速度方面 要靠 3頻mesh
2頻旨在提供 穩定嘅ap 同 lan 線延伸
另外就係解決某d 死角問題
係咩,我都係睇youtuber介紹,佢將mesh router放同一個位置,明顯唔同房收到既速度都快左
巴打可唔可以教我點樣搵?
dl wifi heatmap app 自己test
速度同 覆蓋/穿透 係2樣野嚟啵
掙扎買ASUS AX3000 定Linksys MX4200 單支
平時會set VPN server
Linksys MX4200 好似咩都係用app 做config
有冇得開VPN?

而家用緊ASUS router 覺得個介面好好用
見MX4200 個樣好靚仔, 粒U 同flash 又勁D
心大心細, 屋企500幾尺, 應該冇需要用到mesh function
easy mesh 係咁上下
MR7350 你確定係easy mesh???
係個homeplug
唔該巴打
買左隻ax56u
插好哂線但係wan著一下粒又變紅 之後又無燈
用番隻舊router又上到網嫁喎

有冇人知點解
有無巴打買左asus ax11000?
有無咩用後感?

而家用緊AC88U,屋企有啲位收唔到
想入手11000...
vpn server 用返asus啦
velop 好似未有
ea / mr 系列可能先有
由modem 到router restart
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞