Router路由器 集中討論區(41) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
$?
你用緊邊隻
我屋企無你咁大 亦都唔同玩法 無參考價值
你問我地都係建議mx4200rbk752同級 平啲彈性大啲
早D講丫嗎=.= 岩岩買左Asus GT-Ax11000
尋日先收到貨
未收到廢事出聲
有問題退貨又令人失預算
你有冇村屋個floor plan 同 lan port 資料?
筆值預幾多?
上網個要求係咩?
想問有冇人用緊Nighthawk M5呢隻?
因為想買隻細隻又可以長插電用既5G Router
100m寬頻用咗幾年AC68U,依家開始成日load唔到,想轉AC86U。

但100m用AC86U會唔會多餘
求救
屋企個router (repeater mode)最近成日死Lan,電腦上唔到網,等一陣佢又會自己得返,但係wifi 又無事,電話一直用到.究竟會係咩問題?

之前用n66u 一直無事,不過佢最近死咗,換咗ac68u 就開始發生呢個問題
AX56U啦
買左Linksys MX4200
想問下係咪只可以用一個account 去setting 版面?
安裝時屋企人攪,之後自己開左一個account 試下入 setting 版面就唔得
緊係啦
可以幾個ac 入 個安全風險好高
Rbk 352好無用?
WiFi 5 router用唔用得盡1000m寬頻
想問下ax86u, 由pc1 lan 線 > pc2 wifi ax, copy 大file 得4x mb正唔正常?
雖然pc得hd, 理論上都有 1xx mb, 還以為ax router可以扯爆?
用唔盡,有一半已經好好
咁嚴重
追咗post見呢度好多師兄推介 Linksys router。
屋企大約 800 呎, 大約8-10個 devices 同時上網, 請問買 MX4200 定 MX5300 好啲呢?
如果係 MX5300 的話, 定係加多少少買 MX8400 呢?
唔該晒
用緊netgear r6350,屋企平均有10部device連個wifi,
買咗一年多啲,近呢3-4個月wifi成日斷線,
一日大約有5次手機wifi顯示連緊線,但係上唔到網,
用手機discord會傾傾下聽唔到人哋講咩,隔咗幾分鐘又會突然聽到人哋講嘢,
有冇巴打有同樣情況
係唔係要換router
買mx8400 範圍會好啲
弱弱一問 AX 同AC有咩分別
唔該師兄, 想請教你多一個意見
因為Wifi 6e 好似就嚟出, 你覺得應唔應該用住 MX4200 先, 而唔好一次過換 MX8400呢?
唔該晒
香港要用到wifi6e 有排等個19政府放6GHz 出黎都唔知幾時啦!依家用住先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞