Router路由器 集中討論區(41) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
你個modem可以出兩個port?
得嘅就無問題 自動識分配
至少我換左之後,新舊router都放同一位置的情況下
本來收唔到既地方都可以順利和順暢地上網
想問下見到格價網隻TUF-AX3000做緊$999唔知有冇伏
3百幾呎屋 買AC86U定AX56U 好見價錢差唔多咁
買左隻e9450,想問下我用wifi連黎打手機lol
玩緊個陣個網絡不停咁又斷又連wifi
係咪router setting 問題定係我寬頻問題?
苦主揮手區,我都係一日斷一次,好似食藥咁
更新到最新firmware? 同埋你行緊mesh mode 定non-mesh mode?
想問 MR7350 穿牆好唔好 ?
我用緊舊ROUTER RT-N18U 都穿到2幅牆
我唔想用返共石 但又怕穿唔到
已換e9450
我又想換mk62,會否好傻豬,用完netgear驚驚地
買左兩隻ax4200 開心使用中
要換新router, 急問有冇咩好推介?
其實5GHz頻道雙位數同三位數有咩差距
想熄咗條2.4GHz佢, 但就要為咗部ns將5GHz較雙位數頻道
上面討論過 新機同舊機比 再加埋最貴個款 勁咗係正常嘅不過準確係咩原因就難啲歸納出黎

點先解決到
AX89X 同 AX11000 邊款好啲?
屋企用緊100mpbs
desktop搬左新位又唔想重新拉過條線
想問下買pcie定usb adapter會比較適合?
屋企唔大 400呎
本身AP用緊ac58u
刨完個post,去埋新屋試下終於知道點解一入房就由幾百mb跌到得返20mb
原來都係敵不過石屎牆,無論新屋舊屋都係有石屎牆檔住係房廳之間
有巴打話過,本身個位收得唔好,買多個mesh都唔會差得遠,除非行lan線,最好既方法真係襯未裝修好拉條線入房
香港家居唔大, wireless mesh喺香港既用法都係幫你個signal轉彎, 避開本來直線距離既障礙物尤其主力牆.
一般非主力牆既紅磚牆其實唔會減太多速度.
呢幾日對Velop成日下就著紅燈
唔知係佢問題定網上爬問題
但都打1000屌左先
而家個廳得一部mx4200,一入房得返20mb都唔知有冇,假設拉唔到線入房之下,我應該買多部ac1200放房好,定轉d主力穿牆勁既router?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞