Router路由器 集中討論區(41) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
真心唔建議買 R7000,太舊
好的,唔該晒
理論上手機都set到
大部份有app
冇app就browser
但係要google下browser 入嘅方法
有機會有d tricks
想換mesh wifi
追po見到之前有巴打提過Linksys
想問下仲有冇其他推薦?
三房咁多牆 有機會一隻router尾房就收唔得好
Mx4200可以用住先 唔夠再加velop都無問題
有冇人用過d-link
要幫人換router見佢最top嗰隻ax都係1500有找
平啲嗰隻800有找同ax58u好似差唔多lv
MX4200 係咪三頻可以用埋apple homekit ?
5460 有考慮過,首先咁多天線叉出嚟已經唔鍾意,然後無 Mesh 唔啱用。如果你只要一隻可以考慮平平哋試吓1860
理論佢係可以用homekit
好似暫時得Velop tri-band ac 03 系列先support apple homekit. MX wifi 6 系列未有
反而新野無homekit

想問吓呢兩隻邊隻好啲?大家都係ax56u
巴打covr-x1870點睇
同普通1860差唔多價錢不過有mesh
個樣又靚仔啲
同埋想問埋ax58u同ax56u相差遠唔遠?同埋邊度買抵啲,唔該晒各位師兄
望落唔錯喎,唯一係驚dlink 嘅UI 唔好用,Gogogo
入左,遲下test
同樣而家都係用緊AC88U

唔知點解上唔到900mb,如果用2.4g Wi-Fi速度會去到得返約60MB可能係唔係我設定問題?有冇人知道
想買個Router 長開 屋企長期有人用到 500M/1000M
想問以下邊款會比較好 睇到AX好過AC 咁另外3個又如何?

$600-$1000: AC68U / R7000 / e8450
$1000+: AC86U / AX56U / RAX20 / MR7350 / e9450
有無人用緊華為Ax3 pro ?
想問有無port forward功能?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞