Router路由器 集中討論區(41) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
我見有人讚有人彈...有啲極端

如果有啲電子用品 淨係可以用到2.4GHz
一般Wi-Fi 6 嗰啲router係咪都ok? 定某啲先得?
一般都得 但有呢個需求就唔好買orbi
AX56U同AX3000穿牆能力會唔會差好遠?
仲有無邊個brand mesh 好啲?
定買返ax86u 整ai-mesh.....?Zenwifi?
用緊MX4200
唔知點解有時個wifi speedtest 會跌到落得返1/2 mbps
過一陣又上返4xx mbps
用電腦test完全無咁既問題
MikroTik好似唔錯咁
但個wifi好似又爭D
你識舞咪係唔識set真係攞黎搞
有network底嘅其實都知自己需要咩 咪買佢再買多隻router當ap
無network底係咪搵自己黎玩
就咁上網好易set嘅不過你得物無所用 因間wifi渣得滯唔滿意又要使錢
router之所以分家用緊係有佢原因 人地就係將啲心機花係點樣令電腦白癡都識用
btw隔離post有班友出黎曬命無人地咁嘅功力唔好有樣學樣 有興趣可以慢慢研究 一黎就攞屋企上網較飛 俾屋企人屌就唔好啦
有隻AC86U用緊,想加個mesh 係房係咪買AC 68U 係最好?

如果唔用番華碩可以點加

用緊hkbb 1000m
加隻wifi6 既,然後調轉68u 轉分機
係咪都一定要買番asus ?
yes
唔該晒
請問一下各位巴打
岩岩入手RAX10
用netgear setup
上到網冇問題
但係係app 入面我搵唔到進階set wifi 頻道
淨係得個smart coconnect
請問一下各位巴打
岩岩入手RAX10
用netgear app setup
上到網冇問題
但係係app 入面我搵唔到進階set wifi 頻道
淨係得個smart connect
請問下關於ai mesh
子機需唔需要接屋內lan線?
定就咁插lan線入電腦就得?
thx
屋企500呎
諗緊mx4200/ e9450/ AX56u
邊隻好或者有冇其他推介
屋企500呎
依家用緊ac68u
想上AX
ASUS AX3000有冇伏?
唔計共碩問題
我想問 router係咪好易壞?

我以前用支那link 再共碩 到而家用netgaer

都係間唔時斷網 抖一抖再boot過又得返

再過多幾次就抖完再boot都上唔到 又要買新

有試過比隻router人地試 佢話一開始上到

之後斷幾次

懷疑緊到底係我問題定router有問題

我對router冇咩認識 唔好屌咁大力
無問題
你買既係咩型號先?
支那link 唔記得 共碩就用過兩部AC51u netgaer R6580
你屋企好多device?
有機會係overload 過熱,所以reboot 無事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞