Router路由器 集中討論區(41) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
租價成舊水啵
睇你要覆蓋好d 定快d姐
不過linksys 嘅話多數建議 mx4200
Pish
有冇巴打識搞
租唔洗煩 佢包晒
用多過一年就倒蝕呢
同埋本身好少出問題
又唔係一call 就搞好
又要等上門
等得嚟自己嚟手 reboot 就搞掂
真係有人乜都唔想煩既
揀得linksys都係貪佢穩定
不過setup 係幾煩
你要知道大把人唔會囉幾千蚊買咁貴router
大把人用cheap雞tplink
叫佢租反而捨得比錢
call保養都煩啦
成日壞嘅話 就係伏plan
唔壞嘅話 個保養又多9餘
果位師兄都預左1500 筆值啦 洗鬼租咩
何況平有平買㗎姐
唔揀中國野 都仲有大把牌子
鐘意租唔買 呢d個人因素唔係分析範圍入面
我係話唔識果啲
上面師兄識咪自己買
其實係咪一定要用mesh wifi?

我有個做it frd 叫我用呢隻

佢話一部搞掂

https://ubnt.com.hk/store/product/ubiquit--unifi-uap-ac-nanohd--uap-nanohd-/
開wpa3 真係會令舊裝置連唔到,所以我都廢事開
純ap 通常for 無牆細空間用,呢啲功率會細過家用router , 穿透好差
咁係咪mesh wifi 最好
3支裝全速5g
冇要求咪一支2.4g 要就下擺位
orbi rbk753 3支?有無推介 真係唔識
未必
AP 都有d long range款
不過呢件好似係 poe 接
AP 之間未必可以有 連接 無線都應該冇
你冇router 連呢舊AP 隨時用唔到
自已買一樣有保
有次部牙石保期內壞左, 拎去代理佢試完機就當場換部新, 等都唔使等
呢到個保養 應該係指isp 上門19服務
你間木屋黎就可能得
唔識千其唔好咁買呢啲 一係叫你個friend幫你set
呢款只係放wifi 仲要買多幾部機先運作到 同埋都要有network底去set
自己搞就買返mesh 有app十零分鐘就搞掂上得網 無咩特別要求嘅rbk753無問題
最驚天台連唔到

有無話點睇邊隻 可以穿到上天台
無天台唔知平時屋企就樓上樓下嘅signal都收到一兩格
三頻呢類都應該啱使 你唔夠可以天台加多一隻satellite 不過好貴
可以爬下唔同po搵下有天台嘅巴打用咩
我就係咁諗 簽約都2年 自己買部抵過租
如果set up唔難既 應該都會自己搞
呢排嗰RBK20衛星 跌到得返90幾mbps 本身可以去到差唔多300幾mbps
amazon買左兩隻共石 ax92u
放一隻有冇師兄岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞