Router路由器 集中討論區(41) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
Velop 係咪冇web interface 一定要經app
有web interface
佢係同一位置(即唔同房間),即係距離不變之下做test,但出左結果差好遠
你入房都收到2百幾算係咁啦,我係router旁收到9百,入房得返7x,一百都上唔到可能買兩個linksys 既ac 會好過買一個ax4200
你直接俾條片睇一齊研究下囉
距離 受天線數 天線功率 天線增益 頻率 頻寬影響
同wifi 4 5 6 個關係好細
https://youtu.be/wjDFYGNapo4

可能我唔太熟,以我既理解係咁
佢最尾個速度測試有少少奇怪
D點反而 快過C 仲要同b 不相伯仲
冇確實講到係咩嘅牆間隔
至於C D點 用咩做test 好似冇講到?
不過個結論佢冇講到 係因為收得清左而快左 定係wifi 6 整到快左
另外佢有特登買左ax wifi card
快都算係正常
我諗除左ax wifi card,應該都係拎電話黎試
ax56u 同e9450 好難諗
電磁巴巴講咁 新制式對信號覆蓋無技術更新 反而可能係用料上好咗 近排出嘅新wifi5機可能信號強度都不相伯仲
測速上其實好難確定到個原因 wifi6本身頻寬寬咗係會快咗 直接啲就down個app 睇下信號強度有無高咗
外觀e9450靚仔啲
如果遲啲想玩mesh
應該入手ax4200定e9450好?
近期屋企隻ac68u壞壞地想換
大家有咩推介

屋企上網hgc 2gb/2.2gb 唔太記得
1部pc 1部ps4 4部手機同電視盒
pc有2.5gb port

換邊隻router先玩得盡
ax86u 囉, 用雙wan, 2.5Gbps就插電腦
想問吓係amazon us 買netgear mesh d Router 喺香港用到嗎
mesh 揀velop / orbi
linksys 嘅mr 系列都可以
easymesh 暫時係廢廢地
咁近唔使啦
想加係要用返同牌子
唔夠lan port 咪買隻lan switch 囉
linksys 自已都有出 5位都係$150
無計
唔洗mesh 咪唔揀mx4200
ax3000 唔算舊d啦
同代產品咁滯
想問依家買AC68U / R7000 / e8450呢類router
屋企無電腦set有無問題架?
ps 細公屋同bb1000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞