Router路由器 集中討論區(41) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
有無巴打用緊Asus AX1800? 買唔買得過
唔該晒,另外以我budget只可以買到
1. 3隻既3頻 wifi5,行ac /
2. 2隻既雙頻 wifi 6,行ax
以我情況係咪1好的?我需要穩定唔洗去到好快
2個人用
住緊嘅話 自己去亨下 大房幅牆 睇下係咩牆
估計都係2隻裝㗎啦
你搬隻mx4200 去綠圈位 試下大房收成點就得
3隻都揾唔到好位擺
因budget唔夠關係,隻mx4200已經放左比人
覆蓋率黎計係唔係3隻好d?
如果你要連廚房都收到 就可以咁講
但係擺位有d 難揾
擺得太密 慘過唔加
點解擺太密反而唔好既
有機會唔識揀最快嘅連接
或者跳嚟跳去 不停切換
好,明白 唔該巴打
想問下如果兩層各用一隻mesh唔用LAN 連, 但得2千budget又想有多啲LAN 位, 應該買兩隻AC (MR9000x + velop AC2200) or 兩隻AX (MR8350x2)好啲?
睇完頭post個天線擺位圖, MR8350 得兩天線如果上下層擺會唔會mesh 連接唔到
呢個唔係已經係正常速度咩,電話因為硬件問題通常去唔到全速 1000mbps 喎
無Auto
上網睇其他人通常500Mbps以上
有冇得做左測試先?
你咩手機test
無錯,依家係角落頭。因為依家個位附近係modem,所以先擺咗係度。
咁轉40 /80 再分別 test下
頻道有冇得揀死 3 digit 嘅channel?
地區轉左 US/AUS 果d未
有冇得郁少少 向左移
ideally 移到可以係房直線望到嘅位置

外國唔怕啦 木板間隔 是撚但mesh 都得
試過晒都係咁
上下層MR7350 兩條都斜擺就ok?
同埋咁既budget 買ac 定ax好?
iphone 7P
岩岩用左macbook pro 18 check
都係得3百幾
咩device?
HKT 1000mbps 光纖
2天線係咁上下
不過多數都有400-500
reset 重練試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞