Router路由器 集中討論區(41) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
用LAN線連2頻夠用

垃雞我就覺得佢唔得既

你想無得分開2.4g 5g wifi同D頻道得勁少選擇就買佢啦
買左有乜裝置連佢有乜問題都一定唔關垃雞事

呢個價錢買到2隻AX唔好諗太多。

同埋orbi係2.4同5G用同一個SSID,個人認為方行嘅。
得43個咁少
所以有買襯手,之前rbk852買$5K,之後等咗半年都落唔番呢個價。
下次想換amplifi
通常幾多日送貨,就搬屋,唔知用舊地址定新地址好
我就係無買,之後有等唔倒,唯有落腦場搵人買。

所以叫你有買襯手。
有兩個問題想請教
2x1000mb寬頻係拉兩條線入屋定係咩意思? 大概搵過但係資料唔多
如果咁樣router應該點駁?

另外就係岩岩收新樓 佢裝定左一隻router加每間房幾隻掣面

大概係呢種
咁如果想用自己router係咪用唔返呢隻router同d access point掣面
駁就駁到 佢有做個panel掣面係router隔離
其實佢送tp-link我又唔係好想用
我女人又話唔好嘥用到就算新入伙唔想洗咁多錢
邊間發展商?
應該用到
modem 去你router 再去 tp link poe router
唔係就買隻都有poe 嘅router 直接去 呢d AP
依家用緊2隻ac68u, 中間相隔3層, 可能係有其他人嘅router搞到干擾大而斷線, 咁換ax 頻會唔會有好轉?

我上 price.com check 周圍都係賣緊呢個價喎
router用緊AC66U-B1
ISP用緊PCCW 1000Mb
用條CAT6直吉電腦speed test有9XXMb
但經AC66U-B1得Mb
請問衰乜?
當你有玩智能家居就唔會覺得方便
全部只係可以係2.4GHz 點連都連唔到
中間隔3層我諗你最強買兩隻ax11000 都唔得掂
老師有中,我就係有玩,連唔倒5G會自己連2.4G,無問題
2-3年前冇事冇幹係唔會斷線中間仲行到200M
用得返, 但唔建議用
試過WFH 開緊會過熱收皮, 要上假天花reboot
而家我用緊舊AC86u 放上假天花已經全屋死角, 所以熄曬D tp-link 費事干擾我個主router
有兩個問題想請教
2x1000mb寬頻係拉兩條線入屋定係咩意思? 大概搵過但係資料唔多
如果咁樣router應該點駁?

另外就係岩岩收新樓 佢裝定左一隻router加每間房幾隻掣面

大概係呢種
咁如果想用自己router係咪用唔返呢隻router同d access point掣面
駁就駁到 佢有做個panel掣面係router隔離
其實佢送tp-link我又唔係好想用
我女人又話唔好嘥用到就算新入伙唔想洗咁多錢
用得返, 但唔建議用
試過WFH 開緊會過熱收皮, 要上假天花reboot
而家我用緊舊AC86u 放上假天花已經全屋死角, 所以熄曬D tp-link 費事干擾我個主router
新手一問 屋企380呎 hkbn 1000mb
netgear rax20 同 linksys mr7350 邊隻好d
我睇錯咗AX嗰隻,自膠當我無講過。
Netgear唔建議買AC。
屋企大概1300呎 連天台 用orbit mesh wifi (3件)好唔好

定話唔洗咁勁
orbit rbk753 好唔好
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞