Router路由器 集中討論區(41) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
你唔考慮#1個list果啲?
AX56U vs E9450
500 Mb 寬頻/400呎屋
4至5個人用,無打機,主要睇Netflix / i pad 電腦電話Zoom
係唔係兩隻差唔多
請教大家意見
個bandwidth 咪1000mbps
請問有無邊隻好過AC68U?
我半年黎壞左3隻AC68U
都係話no SIM
我懷疑呢個產品既sim card detection做得差用一排就用唔到,但見唔少人都推介呢隻,唉
咁即係咁岩佢speed 同bandwidth 一樣
因為呢兩樣野理應係唔同既野
按返你邏輯咁講:
Bandwidth: 1Gbps係條Cat5e cable, ISP offer 1Gbps Speed畀你??
其實坊間SALES講緊既speed同bandwidth都係同一樣野, 理應唔同但固網寛頻算係同一樣野來, 佢直接控制住畀幾多速度/bandwidth你.
佢唔係wireless唔會有個dedicated frequency bandwidth.
唔同但有關係
拎wifi 嚟講 佢本身1段band 會有速度上限
咁想快d咪拎多幾條band
個bandwidth 即係幾多MHz
雖然仲有其他factor 影響個wifi 速度上限
例如天線數 QAM等等
wired network 理論上1Gbps 唔係cat5e 線嘅極限 只係ISP limit 左俾你嘅access speed
定係你想講 條lan 線用幾多MHz 咁去做傳輸
你想問你上網個信號有幾快?測速個ping 同埋jitter就係個延時,你同個server傾計個反應時間 咁你可以搵返個物理距離除返個時間就係速度
ax56u ax1800 同mr7350 比較先岩
e9450 ax5400 同asus ax3000 比較先岩
謝謝,但係兩個價錢差唔多
ax56u 同ac86u 點簡好
係咪一定56 好
想問下兩隻 mx4200 同mx8400 其實係咪無分別?
我見單買兩隻好似仲平過一set 買
隻垃圾orbi我就黎頂佢唔順
咁貴仲要斷下斷下受佢氣
應該一樣,唔係套裝平幾十咩
我見price 有鋪頭quote 1416
套裝都要2899
anyway 睇下我幾時車套垃圾orbi 出街先
700 呎村屋 3 房, 間隔四四方方 , 2人用,會打mmorpg同ps5,睇戲 之類
hkbn 1000m
budget 4k內
建唔建議用mesh?或者有無更好既建議?
有無咩model介紹?麻煩各位巴打俾啲意見
打算聽日出深水埗買,唔該
MX8400即係兩支MX4200
R7000 當垃圾抌咗佢啦
E9450高一級
更正:budget不限,最緊要夠順同快就ok
想買mesh linksys好定netgear orbi好?
有冇邊隻推薦?
我有部 MX5300 出廠時已經自動熄咗 (壞咗), 咁啱可以放呢部入房
呢到得linksys
睇你點放wo 正方形屋無厚牆放屋中間一部都夠 唔係就萬能mx4200 mesh
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞