Router路由器 集中討論區(41) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
reset 過4次都係咁
BTW唔該晒巴打你解答
我用垃圾A50s 同 iPhone SE2 測都同你差唔多,都係HKT 1000m,Desktop LAN 就去到9百幾,唔使咁介意啦
唔該晒巴打
點解唔買隻10g switch 千零有隻4 port sfp
要router呢到都介紹過qhora 301w 2 port rj45
諗住買新router拎去英國用,本身呢家用緊google wifi, 想問下應該買多兩隻google wifi定應該轉會買過套新呢?預英國網速都係500M倒,但地方大左要預cover倒多d地方, 各位巴打有推介嗎? 筆直2k夠嗎?唔該晒
iphone 7p喎
200幾mbps好正常
就算macbook pro 2018都係行唔到wifi 6 300幾亦正常
要test就用支援wifi 6既機去試
2k內就加兩隻google wifi
一係就直接買兩隻mx4200 2k尾
巴打我本身用緊一隻google wifi 係set喺廳嘅,行入廚房已經覺得收得好差,其實都係講緊六步路程轉入少少,真係唔知買多兩隻係咪cover得好好多?定真係要轉會換過套router
想問router適唔適合買水貨
ok嘅話ax56u有冇乜大問題
本身考慮e8450點知見ax56u水平三舊
原來velop MX4200 2隻係可以行wired mesh?可以指教一下點樣set嗎?
接好哂lan 線然後 add node setup

巴打們. 我屋企個環境就咁樣, 紅色就係放route 個位, 入到兩間房呢就連facetime 都好lag 有時睇傾唔到, 咁依家我想搞搞佢, 就想問下大家

如果我轉mesh wifi, 係咪可以好好咁解決問題?? (一部放紅色位, 一部放藍色位), 另外如果係咁想問埋, meah wifi 藍色位個部, 可唔可以再駁條lan 線出黎比電腦用? 定mesh wifi 無得插lan 線上網?

what if 我可以重新拉條上網線入房駁多一部普通wifi, 係咪由紅色router, 插lan 線拉入去? 定用光纖入屋個下放兩邊, 一條for 紅色位, 一條for 藍色位?
2-300都正常
夠用就得
呢個floor plan 評估唔到覆蓋
個mesh point 只要係本身收得清嘅 加係果一點到就可以加強覆蓋 至於改唔改善到 視乎擺位
只要個mesh point 有lan port出 就可以插lan 線
拉到線都係 插router 唔係modem
拉到線更加應該用mesh 咁就成屋都順
有冇新d嘅機去test
7 同 8 個wifi 係廢d
X都廢廢地
問清楚邊樹黎嘅水貨
MR7350 / e9450 係咪應該買e9450好d
我覺得MR7350好啲
砌mesh網絡嗰時多啲機選擇
豐儉由人
單機而想快d e9450
求穩定 / 會mesh mr7350
ax 88u 同ax 86u邊隻好?
假若我拉線, 點解唔係由modem 駁一條lan 線去紅色, 一條去藍色wifi?
係由紅色router 駁去藍色router? 定呢個方法係for mesh wifi only?

floor plan 應該係咁嘅樣
Netgear RBK352 用得過嗎?
呢期好似特價
巴打想問多樣野
今日發現左細房同大房有條tv線連接住,我可以借tv線條喉拉上網線入大房,
暫時諗到一個方法唔知可唔可行,
廳mesh router博線去細房,細房出線位用個網線分插器,一條插電腦,一條走去大房,大房出線位插多個mesh

咁樣會唔會係最work收得最穩定同快速既方法?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞