Router路由器 集中討論區(41) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
Smart plug同冷氣遙控,HomeKit 入面冇反應,不過講起之前我試過將個冷氣遙控放去router隔離,好似幾日都冇斷過
想問下支援aimesh既extender即係咩意思
新手想問 用緊netgear r7000
但房同廁所都收得差 一開始駁lan口位冇留意 離廁所同房比較遠

有咩建議 如果用再新d係味會好d
補充 router到房/廁所有15-20尺左右大約 要穿一兩個牆
homekit 要研究下先得
會唔會係 d devices 原生唔支援homekit 所以反應遲鈍
一google 都有人回報呢d 問題
請問
我岩岩換左個新router
5G個信號呢
同以前個router比較
收得仲弱左
想問係唔係有D咩野要SET?

router:linksys E9450
5G 距離遠會差過 2.4G
但E9450, 如果距離遠應該會自動轉2.4G
係啦
我設定度見佢只得5G開左
我以前個舊野佢都有2.4+5G呢個兩個
e9450唔係冇話?
off左 easy mesh就得
E9450 雙頻 一定有
係開LINKSYS APP 會睇到你devices用緊2.4定5G
想知
行貨alien amplifi 行貨要32xx 35xx 美金379咋喎
如果唔係穿主力牆,部router 放係屋既中間穿一幅牆就入到房同廁所的話都ok 既。如果部router 放唔得近就不如買mesh 一部放原位,一部放係走廊
咁就算買部新既 都解決唔到問題? 如果買新ax 或#1個d?
你有無大約layout 睇下其實係咩擺位?
我記得我以前用ac56u, 而家用mx5300, 屋企以前收唔到收訊號啲位而家係收到既不過唔快,以前收得慢既位就快咗啲
你話買新解唔解決到問題好難講,有機會買部勁啲可以解決到有啲位收唔到既問題,不過要買幾勁我就唔知
黃色就係router位

多謝巴打你詳細覆我 上面張圖比較可能差些少 不過都差唔多
記錯咗,我以前係用ac66u先啱

上圖係我屋企擺位比你參考,而家係左下角間房接近最遠角位先收唔到,我覺得都算係咁
我上面有圖你都好正中 我偏左去其中一邊
有無得搬中啲部router
無既話要試下買啲貴啲個coverage 大啲既router。
再唔係一次過買兩部mesh 機一部放原位一部放房門口,不過好似話mesh 太近又唔係咁好
中d就係行既位 今晚試下搬出40cm有冇用先
換router既話有咩好
都係頭post 個啲,如果你唔介意無乜野set 可以用linksys, 如果搬唔到位都要買部勁啲應該都要$1500+, 因為我睇r7000個coverage area 係1800ft2, 1000+個啲都係1800ft2
我forget咗再連多次wifi又冇事,明明一直有開private address,不過唔該晒
有冇邊d勁d推介比個交代老母
我會介紹mx4200/mx5300, 一個$1500(2700ft2),一個$2500(3000ft2)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞