Router路由器 集中討論區(41) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
唔該晒, 咁用住 MX8400 先
速度上分別
感謝 因為我上網查5g router 好多都係華為 中興
係豐澤搵到呢隻先問問
市面成堆都係支那牌子
最撚仆街係家居5g plan 數碼通d router剩係得支那牌揀
因為公司有plan津貼 公司上網又慢 諗住整個5g plan黎自己上網睇片用
小氣通果隻都係支那牌
市面暫時都係netgear 5g用得過 但貴果隻嚴格黎講係portable
未有家用型
咁我等埋上面巴打Linksys 果隻再睇睇先
希望等到消費券出果陣香港有
Linksys果隻都幾撚正
腦場MX8400 $2720
都有諗緊好唔好先買一隻 MX4200 試下個覆蓋範圍先
然後唔夠先再加多一隻 MX4200
都得架,買啦

1,2,3 係房

咩叫lan port

筆值唔好太貴啦 不過都係速度最緊要

因為會成日睇戲
上網socket
3層有冇lan 線 / lan 插面板打通?
isp 入線位係邊
天花 同 地板 咩材質同厚度?
想請教

有1000m光纖
大約8部機連wifi
用咩router 好?
依家用緊n年前tp link ac900一多機就成日斷線
呢度多人推linksys AX4200
想請教下網上行個wifi點樣可以關左佢? 好似會干擾我另一個router
我login到http://setup.net/, 但搵唔到邊度有得揀熄左佢
華為modem?
影個型號嚟睇睇
HS8245W
上網睇 wifi 設置一熄就係
我見佢有個app, 但我試過用唔到
所以我試下用http://setup.net/, 但搵唔到有得熄
MR7350 我入左 web-based setup
係Wireless個到都搵唔到轉CHANNEL 既SETT ING

揾返嚟嘅manual
load 左半分鐘先知你講緊 PC1 -> lan 線 -> ax86u -> wifi -> PC2
可以再1999 D

最大可能係PC2 無wifi 6 或者唔支援多通道, 又或者訊號不良
同埋我估你九成都係gigabit lan, 正常都只會上到800 mbps (大約 100 MB/s)
就算個wifi 曉飛都一定chur 唔爆HDD sequential read

同埋有如果你copy 既係大量中小型file 而唔係少量大file
個樽頸就係個HDD, 因為都唔係 sequential read, 速度會打左折
hkbn1000mb
550呎左右2房 有無推薦用邊隻好

睇緊ax86u 呢隻有無咩缺點 或者有無巴打有第2隻model介紹?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞