Router路由器 集中討論區(41) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
Lm
咁樣建議而家買Wi-Fi6定係等6e?
想問下ax82u有無伏,好似無乜講,定係我miss左
等到咪等
咁緊係等。
除非舊router有乜冬瓜豆腐,急用先無辦法買隻平既。
利申:我而家都係用緊wifi 5 router。
支牌AX3 Pro 真係抵到爛 係咪做爛市
咁樣手機是否要另外支援6e, 要換手機?
各位巴打E9450好唔好求賜教
平時屋企睇Netflix多

有無d咁上下性價比高嘅?
係 5g/wifi6/wifi6e都一樣要另外支援
正路今年出啲旗艦全部都會支援6e 手機用粒chip一早出咗
屋企350尺 四四方方 冇主力牆
用近有線200mb上網 但最多7部device
rax20同e7350都幾吸引 但會唔會多d其他平少少嘅選擇 不過最緊要襟用
請問各位巴打 Iphone7成日連ax56u都顯示(沒有互聯網連接) 但明明其他裝置都用到 究竟係setting 問題定係手機太舊唔支援?

仲有如果ax56u刷左梅林想刷番原廠係唔係直接更新個韌體就得?
如果講用途
wan行1gbps
有一個Synology NAS, 做local backup, storage, 會向外連結
一部Desktop (lan), 三個laptop, 電話/iPad等約十部
Apple TV (lan), Sony TV(lan) 會睇4K streaming
玩Smart home light bulb (wifi), zigbee hub, Homekit, 三叔門鎖etc
PS4 (lan), Switch, 遲啲PS5(lan)
有d 巴打回報有少少問題囉
不過過一排就冇浦頭了
唔知係正常返定點
要平就D link啦
是但揀款 2天線 ac router wan 有1000mbps嘅
可能係iphone 7 / 8 粒wifi 晶片問題
睇你有幾多會同時用囉
就咁睇3隻 mx4200 咪算 平d
你啲數據已經補貼左
ax1800 揀linksys, Netgear定asus好?
補充
linksys e7350 vs netgear rax20 vs asus ax55
我用緊
冇咩獲氣
但我覺得佢好似算係早期啲既AX router, MR9600 / MX5300 應該會好啲,同起馬唔店加到mesh

只係佢唔夠射過啲石屎牆
Sorry 誤會左 唔係呢隻
我果隻係EA9350
當我無講過
差唔多㗎姐
過唔到石屎牆係正常的
咁多機你本身有managed switch?唔係嘅話5300粒u好啲wo同埋無線mesh定有線 都睇你啲機點連
假設你十幾部機連其中一部無線mesh node 一齊用部機咪死梗
有一個unmanaged switch, heavy use 果兩隻用lan連住,無線果隻衛星應該少啲
的確係有好Q多device, 多數smart home野,但果啲用好少bandwidth姐 (?

的確5人用既話,同埋個NAS, 我有concern係咪5300+4200+4200會好過,4200三隻
跟返你本身行得順個設計去升級lo
連多機就算低bandwidth都睇併發連接數限制 咁velop話可以連三十幾部
跟zigbee啲device只係算一部 唔get你係十幾部電話定係總共十幾部device
本身行到升級咗應該都唔會有問題嘅 不過如果人多又機多我會傾向velop淨係放wifi 分開routing 個人覺得velop fw頂唔住太大workload
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞