Router路由器 集中討論區(41) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
村屋用咩好
想請教巴打
間屋300頭,router會放廳,網上行1000mbs,買部Linksys E8450夠唔夠用?
我見樓上AC68U / R7000都有問題係咪得返e8450 可以揀 想below 1000
尾房有啲位收到
但係左右邊 例如床位同房廁所就唔得
咁mesh Wi-Fi係咪就發揮到
考慮緊asus ax86u,可能同時有6-8devices 連router,有冇乜要注意?

牙石話佢 d 機更新左 firmware 之後 可以變做 mesh 機,其實是咪真係做到個 function 同速度呢,係既話佢有 d 機都幾抵玩
一係amazon美水一係行貨啦
支那水個rom有附加軟件,可能冇咁安全
Ax3000 水 邊度買 最好
一係amazon美水一係行貨啦
支那水個rom有附加軟件,可能冇咁安全

我睇返美水都幾貴,咁都係港行啦
始終支那rom唔知有冇backdoor
睇你需要囉
e8450 ax router嚟
同ac68u r7000 可比性較低
唔追求多天線
可以揀mr7350 求穩定就算
mesh 點都勁過 aimesh
只係令到舊router 都有d用途咁
唔洗即刻掉
我頭先去買左e8450,899蚊 ,條友係咁sell我買e9450,但都用唔著,想問下可唔可以router駁router? 舊個個就咁掉又好似有d哂
可以 睇下舊router 有冇 bridge mode
另外想問下如果個router同時放5ghz and 2.4ghz會唔會減慢左?定其實都冇影響?

5ghz 頻道寛度洗唔洗較到40?定係全部auto就算? 佢頻道有勁多個揀 要邊個好?

唔該哂巴打
噢,咁即係暫時最平 wifi6 mesh 都係要揀返 linksys mr7350
#1 應該答到你
同時放理論上 冇影響
auto 收得唔好先自己set 囉
bandwidth 簡單去講會影響覆蓋距離同速度
可以咁講
請教
屋實用500呎, 1000M 寬頻
AX58U AX3000 夠唔夠Cover?
如果放Router應該放係位置A定B 5GHz 會係星星的位收得好的?想係睡房收爆
定要上AX86U

但點解冇影響既? 同時放唔會分薄左咩?
冇loading 嘅話 對cpu 冇咩影響
一齊放最多用多d電姐
最慘我老母有個濕鳩device only for 2.4,佢成日用,咁係咪已經整慢左,仲要我屋企係100mb plan 年尾先完約,平時真係慢到龜咁
100mbps plan 更加唔影響啦
根本都用唔盡
你測下速掉上嚟睇睇
你覺得慢係因為得100mbps 唔係因為分左2邊
就算淨放5G wifi 你多人同時用一樣會慢
問題係你個plan到唔係部router到
$600-$1000: AC68U / R7000 / e8450
$1000+: AC86U / AX56U / RAX20 / MR7350 / e9450
$1500+: ASUS AX3000 / MX4200 / (RAX40 不建議入手 後果自負

想問問#1 無提及過既 linksys mr6350,請問是咪唔建議買呢部呢,定係其實都 ok 呢,thx
我部電腦有2個wifi接收器,分別係一個裝左人主機箱,一個就好似usb咁插,放左係台面
1)收得好差,通常得一格5g = 20-30mbps,2格2.4g = 40-50mbps
2)收得好少少,爆格2.4g = 70-85mbps,但好on9地收唔到5g

我係咪應該要換第個接收器,2年前買落,用緊d link dwa182,巴打有冇推薦
最新買左AC68U,我想問應唔應該更新到最新版本?
而家仲買 AC router
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞