Router路由器 集中討論區(41) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
我而家有隻AC68U
唸住買AX88U MIX AC68U 做MESH / 直接買一套MESH

如果AX88U + AC68U MESH, MESH 左後面 成個wifi都係行AX / AC?
其實穿2幅牆不如將部router 搬去左下角睇下穿少幅牆會唔會收得好啲 或者 加部ac68u 駁lan 線做lan node or 做aimesh 應該好啲。
就算買部勁啲既router 穿兩幅牆石屎都未必收到
比我重新買一次我可能會用mr7350都唔買e9450
用緊MR7350
之前都想試E9450
出咩事?
個firmware好廢
無咩特別功能唔再講,
interface同中學生學ict c2程度無咩分別,純文字
set ddns果頁仲要有bug, 轉一轉provider options連input field同button都唔見埋
除左可以正常上到網之外我都覺得部野係未整好的
ac68u 淨係出到ac, ax88u 可以出晒ax 同ac, 部device 駁ac68u 咪用ac, 駁ax88u 個陣咪用ax
如果你想用晒ax 咪唔用部ac 買過晒
直頭 似第2班人做
個風格變哂
2條產品線
所以裝修要預定多D 入牆lan 線位, 我屋企都鋪左全屋Cat 6
如果一定要放果個位, 可以試下土炮少少響上面果面加塊錫紙
反射原本射出屋外既無線電入返屋內, 應該會少少少少改善
OK, 明白
即係ea系列會比較穩定?
mr 同 velop 我覺得係好d
ea 感覺好節單 但都似半成品嘅fw feel
但個外觀係幾正
但又無證據佢地唔同team
直接證據就冇㗎啦
個setting ui真係差太遠
不過用到就可以了 只求冇伏
Router求簡單 功能唔駛多 穩定就夠
最好就 純router 連wifi 都冇
要wifi 就加AP
咁應該係最穩陣
不過暫時都冇d平嘅方案
純wifi既router都殺
Linksys算係呢類
好似apple airport 就係好例子
mesh兩部機放近門口/走廊
我屋企就係咁解決尾房收唔到嘅問題
ea fw有冇樣睇點解同公司會唔同fw
代代都唔同
暫時係得velop 1連2代 都冇咩鑊氣
https://www.linksys.com/ph/support-article?articleNum=135561
冇記錯的話 ea9450定e9450就似呢條拎入面張圖咁
https://www.linksys.com/tw/support-article?articleNum=247427
velop就係呢條拎
MR傳統router可以MESH
EA傳統單router
velop就MESH
係唔係無需要6E?
E 系列個ui 似係linksys 最傳統 smb 系列個ui, 但估唔到仲差左依家反而MR/Velop 系列先最穩陣
視乎你預計有幾多野用到6E
唔知咁得唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞