Router路由器 集中討論區(41) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
ching都係咁?
你答非所問既喂
app版係咪無
reset 埋router 都唔得嘅話
可能真係壞咗
app 版無得set 分開
dl 個 wifi heatmap app 睇下黃點收得清唔清
唔該巴打
唔該巴打
唔該巴打聽日叫咗人嚟整
用左個APP, 黃點收得30%-40%訊號左右
A位用緊AC56S, 黃點而家係無野既, 平時用緊homeplug
係咪組mesh好D?
Mx4200盞led係咪冇得熄夜晚瞓覺好殘眼
用牛皮膠,bluetap之類試試
router 都有上門服務咁撚掂
得30-40% 加係黃點有機會 覆蓋到但好慢
anyidea?
arround 700
asus 1200g+
linksys ea7500
netgear 唔太了解
唔係 打多咗次去電訊商 佢話依家有可能係佢地問題
我都有時係紅燈 但隔一陣又變番白燈 我用緊ax56u

btw..想搭單問下有時wifi有時幾十mbps..但拔左再插過條lan線就上番去應有水平 reset router又試過 換左lan線又試過都係發生咁既情況 會唔會係散熱問題?
屋企村屋700呎,用HKBN 1G光纖入屋,依家用緊Netgear R7000,全屋有接近15部device上網。
Router應該有問題要拎去整,但屋企唔可以冇wifi,想問下有冇咩高階又未停產嘅router介紹
本身想買R7000p、R8000p、R7800唔係停產就係冇貨💔
我連續兩日長著紅燈 無變返白燈我試過晒reset 插過lan線 改dns都係無用
Thanks巴打點都要換架啦睇黎都係買雙好
最近買左隻AX56U用緊
想請問設定上係咪應該2.4G同5G分開SSID而唔應該合併?
HKT 1000m 依家用緊AC68U 用WIFI最多得300-400m
如果換TUF AX3000會唔會好啲?
點樣知而家hkbn/和記 d寛頻既bandwidth係幾多?

速度=最快幾多,好似水流有幾急咁
bandwidth=條河有幾闊
我concept有冇錯?

佢地成日話1000m 係講緊速度,即係最快下載係1000mbps(我知現實得9xx)?咁我想問bandwidth可以邊度搵到?睇晒佢個網都唔見。即係同時可以用幾多流量而唔影響最高速度?
定還是1000m係速度同bandwidth都係?因為我見我兩部機同時speed test個總速度都係1000左右.....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞