Router路由器 集中討論區(41) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
想買mx4200 X 2 入場先,唔夠用係唔係可以加多隻mr7350做node?
理論上係
平過$600有冇推薦
$600-$1000: AC68U / R7000 / e8450
我同你一樣
我屋企同你間格一樣
router位置都差多不
但我用r7000 3間房都差唔多收爆
想問用pccw 係咪拎唔到真ip
同問
asus g12+? 係咪有咁嘅型號
velop ac1300
要最勁就 alien啦
個交叉位 郁出少少已經會有分別
點解咁問
應該有㗎啵
新得滯 評價唔到住
來緊想轉p仔
但見人話如係modem 8045 就內建埋router mode
變左再去自己router 會變做假ip
8045 係指華為個modem?
暫時用過嘅都有ip派到
就算係真都冇得避㗎啵
假ip 有咩困擾到你?
本身有SET VPN SERVER
係咪真係要 真ip 先指到返去 router 個vpn server 我就唔識啦
有冇得set port?
不過我用緊hkt / pccw 光纖係有真ip
希望我到時會有
想問吓 AMPLIFI ALIEN 買水貨好定買行貨好
見行貨三頻變兩頻
本身用AX88U
又係尾房有死位

而家轉左AX11000
成屋無死角
共碩router日本版firmware係唔係淨係得日文,連英文都冇?
電腦白痴 4xx呎 長方形單位 得三部電話同兩部iPad會用wifi 買咩型號先用得盡1000mb
究竟orbi 好唔好?

用緊ac86u喺廳 電腦喺房收Wi-Fi(隔左兩埲牆)無拉線
想轉Wi-Fi6
屋企平面圖類似呢個
router位置A 電腦位置B

建議用咩router好?
如果MESH 最理想副router 擺走廊位?不過又無插蘇位
呢到一定話唔好你係隔離po碌上去自己判斷 子機放房門位都ok 用咩睇#1
難啲用得盡夠用就ok
你想測速好好睇睇一定要wifi6,both手機and router
睇#1
啱先先睇返睇#1 窮L買1000價位算 睇youtube test都有600幾mb
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞