Router路由器 集中討論區(41) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
仲以為傳統fw setting比較完善比較好,因為我用velop個app好簡陋
定8450好
E我就咁用隻陳年舊Repeater 放左係M位,X房已經收到
無用過唔敢講
不過多人用mr7350,伏極有限
感受下個interface有幾friendly
睇下VPN USB果D common功能有幾殘廢

有D page仲要出bug set唔到野
網上爬送嘅 linksys ea7500 vs Netgear rax50
用邊隻好?
送定租呀
rax50 唔係spec 勁d?
EA7500 舊ac model, 同spec 應該係E9450/AX82u
不過RAX50 價錢夠你upgrade 上MX4200 仲要平啲
買gt ax11000 美水 加 ac68u 定 2隻mesh 好?
屋企中間2主力牆
係借至啱 唔續約要還嘅
太遲了
部rax50係上年買落嘅
買左個mr7350 搵唔到邊到可以改wifi channel
淨係入到smart wifi個頁
要入web ui 右下角ca mode, 然後係wifi setting 改
唔該哂巴打
門外漢一問
小弟用緊HKBN 1000M
部Modem同Router喺廳

想房入面部Desktop用盡個網速
但又冇得拉Lan線入去
請問係咪最好買Linksys MX4200?
(定其他Model 例如Orbi RBK752?)

Btw, 房同個廳距離唔遠, 只隔住一幅牆 (非主力牆)
另外全屋連WiFi嘅裝置都唔會太多 (Within 10部)
同埋房部Desktop會駁Lan線去Satellite

1000筆直 屋企400呎 有咩推介?
想問下 ASUS RT-AX58U 同 Netgear RAX50 邊個好D ?
我見RX50行AX5400 理論甘係唔係快D 但有無伏 定其實AX58U 仲好 ?
唔該
想買過個router, 想問下Linksys MR7350定EA8300好D?
或者有冇其他好介紹?

另外, 本身有2舊Linksys Velop AC2600
想問下可唔可以用以下方式用lan線連接?
新router <---> Velop AC2600 <---> 電腦
揀咩睇喜好囉
呢到比較多人推mx4200
有冇諗過拉明線
咩間隔?
冇咩要求 就揾部 2天線ax router囉
你接收端 有咁多條天線咪會快d
玩返mesh 就mr7350
mr系列同 velop 都係同一系列嘅mesh
ea系列就冇
有得lan線接 係最佳方案
兩房有走廊 router會放廳
有冇邊隻推介? mr7350我見幾多人講
因為有高通 同 mesh 加持
不過只係穩定少少
其他牌子嘅ax 2天線router 都少人講有鑊氣
一旦真係唔夠覆蓋 可以平平地加粒velop Ac 頂住先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞