求救 ! ! wifi 突然 0kbps ! !

27 回覆
0 Like 5 Dislike
本人部電腦係pc desktop, 連 wi-fi 係用 wi-fi USB

前幾日部電腦突然之間上網勁窒 , 最後甚至上唔到網
開task manager check speed 上下載都係0kbps
屋企其他設備都冇問題

之後我直接買咗新嘅 wifi usb
買完返嚟用都係 0kbps

之後我 restart 部 router 就突然正常返
而且用番舊嗰隻usb都可以上到網

我以為已經冇問題
但係
再隔一段時間同樣嘅情況又再發生
究竟發生咩事 ?
麻煩各位幫幫小弟

Thanks
咁咪再restart 部 router 囉
但係
再隔一段時間同樣嘅情況又再發生
全死嘅時侯印像係咩 proxy ..................
sorry 冇記低

不過
通常係個 tab 個 轉轉 係逆轉 , 一直 load 唔到 , 但又冇 error
就係唔想 loop
有冇比錢
但係
please help
係咪cheap 閪router
有時廢既router 一 overload 就會咁
我香港寬頻今日無啦啦上唔到網
個極速王los紅燈閃下閃下
有冇人知點解
次次都要等師傅上黎
簡單黎講就係router壞咗囉...俾錢換啦
但係響我部 pc 出事期間
其他 device 都冇問題
cheap 就應該唔係
但都買咗一段時間

但係響我部 pc 出事期間
其他 device 都冇問題
可能唔係 ?

之後我直接買咗新嘅 wifi usb
買完返嚟用都係 0kbps

之後我 restart 部 router 就突然正常返
而且用番舊嗰隻usb都可以上到網
不如reset 隻router
你嘅意思係死 wifi 嘅時候執行
關咗proxy佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞