Router路由器 集中討論區(41) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
新router <---> Velop AC2600 <---> 電腦
想請教下, 中間紅色個連接, 唔用lan線又連唔連接到?
mr7350 嘅話可以
就嚟完約
屋企用緊Google 個垃圾router
想換個勁啲嘅router
屋企大概3500呎
有冇咩好介紹??AX4200好唔好用?
今日買左隻MR7350 但setup個陣話要我輸入isp設定 入左netvigator個ac都唔岩 依家唔知點搞求巴打救救
網上行唔係自動DHCP咩
插lan就上到網

佢彈左呢個頁面
咁唔知
你問返網上行
Ok
3500呎 alien x N
或者 unifi AP xN
或者mikrotik AP xN
或者共石 叻雞 linksys mesh
click 我沒有pppoe 認證
或者skip 任何要打isp 資料嘅野
完成setup 後入web ui 再揀dhcp
三千呎
如果搵到個屋企中間位放部router ,由部router 做中心直線到全屋任何一點都只係隔一幅唔係主力牆咪叫有機會得
不過睇返ax4200 自稱得2千7平方呎覆蓋範圍,如果你一層3千呎都應該cover唔晒
(小弟屋企6百幾尺長條形用一隻Ax5300 放中間都係啱啱好叫全屋收到晒不過個個case 唔同)
2700呎 coverage 係外國木屋嘅情況
我都有呢個問題
如果揀返個3頻mesh router
其實同拉lan線分別大唔大?
都大嘅 始終 出現干擾嘅機會細好多 更穩定
速度會再快d
其實mesh WiFi 三頻同雙頻分別大唔大?
速度上嘅分別 大約差1半左右啦
雙頻得一半速度
咁Linksys mr7350同mr8300, 應該點揀?
mr7350 ax 2天線 2頻
mr8300 ac 2天線 3頻
睇你要唔要wifi 6姐
MR8300熱到仆街
加風扇
拉實線mesh/單隻router咁用 係咪2頻都夠用?
唔該哂電磁巴

想問下平時係咪都係呢個價位,個 countdown 係咪假㗎
同埋呢個model 有冇伏?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞