Router路由器 集中討論區(41) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
ax11000 只係3頻,單一頻同ac88u 天線數目一樣,接收範圍唔會增強
DNS SERVER 試下轉下做1.1.1.1/8.8.8.8,唔好用default isp dns server
準備買新ipad pro
想由ac86u 換共碩ax86u 高達版值唔值得諗?
換咗機試用下先lo 其實無事無幹唔使換router
請問Wifi6 Asus 邊隻有port forward功能?
因為屋企用Hkbn,要用佢個router,有家居電話.
黎緊會搬新地方,2房1廳,4百幾尺,
部ax4200會放廳(用hkbn1000mb),最唔好就係廳房之間有主力牆,因budget有限,有以下兩種方法加大房間接收速度(要求唔高,只希望係房收到唔低過200mb)

1.買隻ac1300放係房
2.賣左ax4200,加少少錢轉Netgear RBK352
3.等巴打推介

麻煩巴打幫幫手比d意見
鑽個窿明線入
細房因有電腦有拉線入,但大房唔會有電腦所以冇拉線,諗住咁細間屋唔洗兩間房都拉啦
同埋用wifi裝置只有5樣野到,所以覺得買3頻好似有d多餘,先會有買rbk352呢個想法
2頻 子機出wifi 會低速
咁慘,咁我應該點做
多一部放細房插綫 但一部真係咁差咩
加部ac2200插線係房應該解決到?
加埋成2千5百蚊,以我既需求同用量其實冇必要用到咁貴
係冇阻擋情況下就好快,一入房關門就去返homeplug既速度
就咁買部 mr7350 or velop 插係細房,個 wifi 射晒全屋得啊得
我諗係你閂門會去埋d 死角位用手機?
係木門後理論上係唔會點扣
除非木門前訊號強度已經弱
你新屋個floor plan 係點㗎?
做到wired mesh 拉明線補粒ac1300 會平d
另外主router 有冇機會放得高d?
唔會呀,好似平時咁訓係床到用,廁所又係收好差
floor plan可以後補比你
而家舊屋個router放係1米7到位置
搭單一問
如果光纖 modem 拉2條lan 線分別去router 同 電視, 去到router 會唔會得返一半bandwidth?
定係拉一條線去router, 再由router 拉條線去電視會好D? (呢個config 響我屋企比較麻煩因為router 想放假天花)
已入手AX11000
覆蓋範圍無得頂!

放在一層中間,樓上樓下收晒
唔洗用埋AC88U 組mesh都收到
AC88U 4天線
AX1100 8天線...

接收範圍大好多
我n年前用ASUS RT66U果一代已經有呢個功能
新既一定有
想問吓有冇啲嘢要特別設定?

iPhone XS Max 呢個速度係唔係正常?
唔好見到8天線就濕晒先
ax11000 係3頻3條都係4x4 天線,而唔係單條8x8天線頻
2.4G 1148Mbps 4x4
5G1 4804Mbps 4x4
5G2 4804Mbps 4x4

而ac88u 係4x4天線雙頻,單一頻道基本上範圍係同ax11000 一樣

而家技術上仲未做到單條3頻天線,所以佢8條天線只係4條雙頻天線加4條單頻天線

唔怪得支那link 呃到咁多人,慳皮做單頻天線,做到啲router 咁多天線就大把人信好勁
師兄之前用緊AC88U x 2 組mesh?
買咗AX11000幾$?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞