有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(8)

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
支持奈何巴, 原來已經ch 7
開左咩ideas
後面D野會飛快D,基本野講完就可以完故
睇你寫故我都特登玩左場葡萄牙
Ck3娶岩老婆好易繼承到人地領地

各位要準備定打柒班工團豬了

German Reich 好玩
1944 基本上world conquest
1940 Aug conquered Britain
其實唔難,整個12 light tank 12 motorized 嘅army
用10 light tank naval invade south britain
雖然germany 個海軍係廢,但係all in british channel 夠攞幾日嘅naval superiority 俾我啲light tank 登陸,搶個港口而後send埋其它division 過去
12 light tank 12 motorized 夠鏟平britain
之候puppet britain and france 偷佢地嘅海軍
1941 Feb 開始打soviet
at this point 有 2x 12 tank 12 motorized 用坦克encircle 佢啲division唔俾佢撤退 重復2/3次就夠 delete 晒佢200+ divisions
1941 Aug 搞點
之後日本打我 因為我puppet咗印尼 (Dutch East Indies)
1942 June 先搞點,我啲division 係晒russia 度,行過去都有排
之後用係britain and france 嗰度偷返嚟嘅navy (at this point 已annex 咗,攞咗佢哋嘅navy,加埋有450+ ships) naval invade 九州,之候直入東京
puppet咗日本,偷埋佢嘅海軍(雖然俾我打剩2條航母)
之後冇得唞、美國同我宣戰(by event ,要我交出美州嘅殖民地,咁我梗喺彩佢都有味)
at this point 我嘅海軍大概450 ships,USA有300
係大西洋大戰一排佢剩返~120
1943 Oct 係東岸登陸左96 divisions, 3x 12 medium tank 12 motorized 1x 24 inf
1944 Jun 大勝

成個campaign冇起過civ factory,全部靠搶返嚟,focus係mil factory
同埋透britain and france 嘅海軍真係好op
我頭個5條航母都係偷返嚟
1943 先有第一條國產航母落水
有冇vic 2高手 想問下新手要點 玩邊個國家好
Tripoli
Tripoli 太冇挑戰性
新手應該玩 sokoto
會唔會太認真
https://youtu.be/Xajq5GC5HlY
遲啲等我打番次荷蘭組成EU non historical
蘇聯 同 意粉個國策
蘇聯係靠德佬條約玩超前出重坦、現代戰車;
意粉就靠國策超前飛機。
除此之外,點到41年已經無嘢好點慳返政治點算數

以前蘇聯仲有托洛斯基路線,政變效率超高,成個歐洲變紅打內戰勁到痴線。而家政變要間諜,玩到巴巴羅薩都未紅到一個國家。
等緊下次sale一次過入中世紀歐洲風雲同鋼鐵之心
我自己玩德國係好似玩寵物小精靈咁,拎敵國兵力練將,例如練三傑,我會將兩個戰略天才都升做元帥,因為佢地元帥特性可以再加突破,裝甲師基本上打山照秒,順便當練地形特性。

不過個升特性機制真係好肝,有特性之後就好難再練特性,要出齊山戰、強於適應、裝甲專家、工事專家、鬼點子大師,你唔用啲咩20步無槍練兵大法,係好難練到出來。

我打到全世界puppet都練唔到強於適應,一有第一個特性,之後啲特性就好難出現。我甚至係送裝備比傀儡中國,買哂中國出口資源等佢快啲獨立,獨立完再宣戰,每次殺唔夠5M就投降
大概一年一個
USSR間諜第一個令法國變共產+支援西班牙
之後剷平波蘭 東西夾擊德國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞