有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(8)

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
Leviathan? reddit啲人屌撚到佢仆街
唔好咁樂觀 睇下eu4, ir, eos
eu4, i:r 都係嗰個Johan Andersson direct
eos甚至唔係pdx dev studio開發

ps. Johan Andersson係 i:r 最初嘅 director,被人轟走咗之後過咗去帶tinto(即係開發leviathan嘅新studio)而佢最出名嘅莫過於發明mana
今次唔係佢條撚樣啦唔係咩
vic3係之前帶stellaris嗰個
必買
正皮比vic3,victorian era 同napoleonic era係我世界歷史上最愛既時期
那是最美好的時代,那是最壞的時代
mana
見到出Vic 3 即刻要上一上水

Victoria 3 同 ui Victoria 2 ui差咁遠
驚佢整到好似同EU4咁複雜
但求佢整好市場系統
差成十年好正常啫
引擎換左有冇兩轉
特價左都要7百蚊
有冇巴打知EU4用咩轉繁中
玩英文版啦
隻game本身冇中文
mod有殘體,正體就應該冇,始終受眾太少好似字幕組咁

用殘體不如用英文當學野好快玩慣
vic2半製成品咁
事件出奇地少 市場 政黨輪替
仲有unfair dice roll打仗對家一定大過你
所以真係想豐富啲 唔想彈event黎黎去去送茶送魚、老人與海、殺殖民地人口
始終vic2已經係上兩代嘅game,flavour一定唔夠最新嗰啲多,佢吸引人嘅不嬲都係啲pop, trade mechanics,不過我相信vic3整體上會完整唔少。

不過無論點都好,我唯一望嘅係佢唔好有mission tree
守住喺座山度就打得贏
點解
Eu4個殖民地係咪壞左
點解唔識自己生兵,但人地嗰啲就識
錢?
送茶送魚

所以玩過pdm 之後就玩唔落原版,條生產鏈同各式事件都完善好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞