有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(8)

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
有discord?想揾人一齊玩multiplayer,我宜家成日同鬼佬玩,想揾d巴打一齊玩,測試下自己網絡做唔做倒host/我地可以約埋入人地server玩,做盟友
eu4
外交比較重要,比如你係france你要同時面對austria, castile and england,你肯定唔可以好似單機咁每邊都打下,一定要同其中一邊friend,你處理唔好就係三家分法(都幾常見)

有d房主為咗平衡會訂立規矩限制human ally數量,甚至寫明唔準castile同austria or england結盟

有d國家係會ban,例如aragon,lithuania,bohemia 呢d Personal Union,又例如Novgod,venince呢d必死但單純嘔心人的國家。

玩法都好唔同,例如sweden poland有機會為咗尋求austria保護入hre。
poland有機會唔要lithuania,因為poland無可能夠russia打,而ai兵又太廢,不如要高點數君主+當lithuania做緩衝區

另外multi多數唔會傳教,因為傳教費用太高,要好耐之後先回本,所以muscovy多數食lithuania的東正教land,南面的遊牧民族的地多數會send畀vassal,or甚至完全唔食,淨係用黎搶錢

另外,multi第一個idea一定係quantity(除非你附近冇player可以隨便發展)

其實multi真係好好玩,可能我之後出po寫個介紹
「hoi4」
集思廣益
滿洲國39年獨立左之後唔知搞咩好
打支那但對面成個陣營5個勢力又R唔入
但日本又俾德國同意粉保障獨立
打完南韓之後就企左係到
行條國策收附庸又得新彊入左
點推好
等到Barbarossa推到莫斯科
趁機入場食蒙古+西伯利亞 攞多少少地
入axis 就可以打埋日本
唔入就向南打落去
如果有eu4 multiplayer 記得預埋
趁新年得閒試下俄國最bug套路,睇下打唔打到德國。
成就做咗就唔用iron man了

開局蘇聯有超過100個師,可謂有輾壓性嘅實力,非常適合早戰,即使有大清洗嘅懲罰,都可以打贏周邊任何一個國家。呢到山地師其實可以唔轉,因為我地會早戰土耳其,山地師非常有用,轉馬係個人想練下手操,反正100隊師打土耳其點打都贏。

開局先行史達林憲法國策拎政治點

正常玩法嚟講拎完呢160點,我地會直接轉戰時動員,先壓返15%民用需求,放多啲工廠出嚟起民工,唔記得轉的話會好傷,因為民用法案扣30%民工建造速度,好傷,完全唔知為咩而存在嘅法案,純粹係上debuff,根本on 撚9

但我地會轉上法西斯顧問,呢個係要哂圖哈同羅索夫嘅關鍵。

呢到我蠢咗,我之後夠政治點果時上咗民工建設師,而無轉到戰時動員,少咗20%建造速度同埋廠,大家玩嘅時候記得要先轉戰時動員,起嘢速度差好遠。

點完五年計劃之後即刻大清洗,210日,與此同時宣土耳其,如果想計精準啲,可以等到五年計劃行到一半就宣土耳其,一洗完就即宣,以免大清洗完之前已經打仗,後面戰爭的洗禮唔計你打過仗。

大清洗每70日就有一班被告上庭,接受陽光司法最正義嘅審訊。第一庭呢到3位被告,加里寧、赫魯曉夫、同拉迪克aka 拉民海,都係電視面前誠心悔過,由衷咁表示對於背叛黨、分裂國家嘅行為感到十分悔疚,願意接受任何懲罰
第三個選項係唯一一次唔殺人都可以避免內戰嘅選項,如果玩正常蘇聯,通常會揀呢樣

但係我地好缺政治點,所以會揀第四項

第二次開庭,步兵天才vs 裝甲天才,我一個都唔捨得殺。特別係圖哈嗰批有埋防守大師,對德作戰好有用,但係我更唔捨得唯二嘅裝甲天才......

所以一樣,都係㨂第三樣。我要哂。

痴撚線唔叻唔殺。

所以揀唔殺。淨返啲1 lv 元帥,演習專家係打條撚仗咩

36年完成無人死嘅大清洗。
學下野
彈咗個事件,法西斯思潮崛起。

與此同時土耳其嘅宣戰藉口都造好咗,不過我呢舖等咗一陣先宣,因為想等法西斯到40%直接用50點加10%支持再投票轉法西斯。

羅馬尼亞保障土耳其,打埋。

分10隊登陸土耳其,俄仔黑海艦隊搶贏土耳其制海。。

登陸之後玩貪食蛇,shift住㩒啲馬仔去勝利點到。見到人就繞開,唔好打硬仗。

馬仔時速係6.4KM,快步兵一半有多,所以可以搵一隊佯攻,另一隊就直接斷佢後路,一包圍住佢,無補給就可以夾攻打死。

係高加索地區騎兵嘅都突破咗防線,向勝利點出發。被包圍無所謂,最緊要踩到勝利點。

土耳其緊急訓練嘅軍隊迅速落地,反包圍住唔少騎兵,但係蘇聯有1.6億人口,死幾隻沒事兒。

踩到投降,蘇聯軍死咗10萬人,土耳其軍死咗不足5萬就投降。

與此同時,羅馬尼亞面對住輕坦師嘅火力,完全唔係對手,輕鬆輾壓。

羅馬尼亞我選擇傀儡佢去減少前線。
呢張卡唔好用係41年重坦到,所以要係呢日之前開始研究41重坦,食住懲罰研究完41重坦,再將蘇德條約同戰爭洗禮張加速卡用係43重坦、同埋現坦
好似呢張咁,我等到事件pop出嚟先研究,食最少嘅懲罰去研究。當然有啲更刁鑽嘅套路,例如特登漏空一格儲30日進度,咁樣就少30日係食住懲罰研究,會再快啲。

蘇聯轉法西斯會令到唐努圖瓦同蒙古離開共產國際,所以如果想玩間諜可以用內務委員會。否則行另一邊重整軍隊嘅國策,加上你保留咗嘅陸軍重整大師參謀,你啲士兵嘅回復速度可以比得上行人海戰術右線嘅重整速度,抵抗德軍更輕鬆。

37年11月過咗50%,面對住日潮高漲嘅anyone but Stalin思潮,史太林對自己國家好有信心,共產主義革命發源地點會離棄我呢?

點知法西斯競爭對手提出郵寄投票,咁就死啦,啲票都追唔到來源,元首想八千萬張票點投都得啦,唔使Dominon都夠贏你。
留名學野
都係試下爽下,岩先打日本過唔到海,所以要重打

明明之前全部水面艦放去海嵾威,潛艇去馬里亞納海炸船係可以炸到佢艦隊調走
呢隻Game海戰真係睇到頭都痛
成日玩二線國家都砌唔起
但少左制海權貿易又唔順
傳統海戰得英美日有得玩。
意法艦隊係二線,但係係英美日面前都係傻仔一樣。

所以小國係淨返潛艇水雷流同埋輕巡驅逐流,可以玩贏海戰。

前者靠水雷減對面速度(1000水雷減對面80%速),40年潛艇用大量魚雷爆細船再爆大船

後者靠高速艦艇閃避敵人炮火,用輕巡炮爆細船,然後驅逐艦魚雷爆大船。

當然用魚雷轟炸機係最bug,ai一用你啲艦好快唔見哂,因為ai有雷達、偵察機,出埋cheat知你啲船係邊,同你炸極都係運輸船好唔一樣。
Hoi4
通常annex一個puppet要搞幾耐
都已經又起野 送槍 但都係拖好耐先食到
尤其羅馬尼亞呢啲國家多puppet
整起上黎頭都痛
送運輸船最有效,因為送槍 要傀儡國自己有船先至送得多,你試下送每月100箱槍,就要傀儡國每個月用幾十架船去拎。相反你送運輸船,傀儡國唔使出船,壓自治度效率最高。

所以hoi4 開局船塢生產線通常都會del哂啲36年25年船,全部起運輸船最有用
續上回:
新領袖羅扎耶夫斯基執政之後,第一件事就係將前朝政策全部取消,咩禁運、制裁,同我取消哂佢!

同時繼續民生工廠嘅建設,由高基建嘅莫斯科,史達林格勒開始起,優先起爆呢兩個地方嘅廠。

因為緊張度太高,英國即刻保障芬蘭,羅扎耶夫斯基決定取消對芬作戰,戰略性忍耐下先。

與此同時,日本邊境向我俄軍掉石頭,點知遭遇我俄軍10個坦克師痛擊

因為我下一個目標就係聯合艦隊!
提前調哂去海嵾威嘅舊式艦隊,面對住接近200隻艦嘅聯合艦隊當然係不堪一擊,但我地只需要搶一下制海,一下咁多。

開戰之後會開始有船調過來,所以要提前計劃好登陸計劃。

部隊一上船,就算無制海都會登陸,不過會面臨補給船被打靶咁打,集中火力登陸港口,有可能港口有人守就無功而返,然後再無機會登陸。

大艦隊已趕到,機會只得一次。

登陸之後取消前線,成功登陸嘅9個部隊,食粥食飯睇你地了。
敵軍本土部隊坐火車堵截登陸部隊,組織度咁低嘅情況之下,無法抵擋我呢9個20寬步兵師。

搶到港口馬上運送由羅科索夫斯基元帥親自率領嘅10個精銳坦克師。

先鋒部隊係幾乎無抵抗情況下佔領極多勝利點,只要包圍住日本首都東京,其他地方嘅部隊就無法用陸路補給。不過日本海軍擁有制海,補給依然可以由東京港口出發送去各地。
支持
俄佬點樣海軍同日本打
俄軍成功包圍東京,坦克部隊亦已經趕到。

劃前線平推,攻入東京就會投降。

中國因為死得人多拎咗好多戰爭分,當然係收復啲自古以來領土先。

中國突破第一島鏈,將日軍太平洋基地變為自古不可分割的一部分

韓國朝過貢,所以都係一點也不能少

兩韓統一,牛逼了我的国
法西斯國家係peace deal 建立嘅傀儡國有個特性,就係默認會同民主中立共產主義建立嘅統合傀儡國同級,只要再降自治度就可以直接吞併,所以直接係日本抽咗20間軍工。中立國家嘅和談建立嘅傀儡就高一級,需要減少嘅自治度同埋使用嘅政治點就更多。

由於行英雄主義,無集體主義嘅10%建設速度加成,爆民工嘅速度差好遠。蘇聯嘅國策得咁少仲玩互斥,42年已經無野好點等巴巴羅薩DLC睇佢點fix吧。

因為世界緊張度已經100%,英法好大機會保障獨立,所以要呃一呃保獨。

法國佬你都自身難保啦仲學人保,蘇台德又唔見你企硬。

記得取消,如果唔係你下個宣戰會有持續的戰爭理由debuff,加宣稱時間,我目的只係要佢無政治點保我真正目標,所以唔好傻更更真係等170日造完個理由,造完唔打會扣穩定同戰爭支持。
簽條約等佢專心打西歐,反正佢一定登陸唔到英國,軸心無可能贏。

德國向英法保障嘅波蘭宣戰,世界大戰正式爆發。

係英法德埋牙打大交嘅同時,39年10月,俄軍超前研究嘅41年重型坦克已經研發完成,可以投入生產。呢個時後,我地有德軍比我地嘅一次戰車加成100%,同埋另一次戰爭洗禮嘅100%加成,加埋英雄主義嘅10%研究加成,同埋坦克研究商,我地可以全程加速超前研究坦克。

交換技術嘅德國佬仲話我地應該研究中坦,咁37年研究好39年中坦,可以超前一個世代。

不了,中型坦克超前懲罰減免,我有另外嘅用途,我唔會浪費佢係中坦身上。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞