有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(8)

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
其實合理 識字率對國家科研同對科學ge重視有好大影響
最簡單就係比較明治維新後ge日本同清朝ge差距 就會明白
個個叫cleric 神職人員 唔係clerk
如果了解番個時代背景cleric 的確係推動科研既人 例如達爾文 本身都係一個神職人員 因此佢有機會周遊列國(傳教) 先寫得出進化論

如果對比起識字率低既國家 高識字率既國家科研成果一定係高啲 呢個結果論都好維多利亞時期feel

食飯其實原版都有做到 如果你有dig in 佢啲pops 既機制 每10000個pops 既必需品係需要2.5個小麥 2.5 個水果 2.5個動物
如果滿足唔到 個國家既斗爭度就會高 士兵都係每3000人就需要0.7個罐頭 點會唔洗食飯呢

戰鬥系統就睇你點唸
老實講佢個個補給機制我覺得係p社所有系列做得最好hoi4都係源用番佢個機制(軍需品消耗:槍 子彈 火藥 火炮 罐頭...)
但如果純打交去睇我覺得好過eu4 但最主要都係睇配兵
呢個係時代背景既問題 如果下下都可以同化/整合哂所有人 就唔符合維多利亞時期既種族主義亦唔符合個陣一啲思潮既誕生 更加解釋唔到點解個陣要去殖民而唔係侵略隔離個國家就算
玩咗300個鐘hol4
true 從可玩性入手的確係咁
但歷史性就會大打折扣
採用decision 比較體現到時代洪流既感覺
不過如果你想寫啲自己既decision 落去都唔難 同化地區人口既decision 可以用幾個event 去做process 你有興趣我可以教你寫
你用超過2倍左右兵力再加高士氣就可以消滅敵人。

如果1打3,可以先消滅最近既軍隊,再留一隻兵踩住等佢唔出兵,再用剩低既消滅第二同第三,然後再視乎兵力咁圍城。

當你係小國個陣借錢唔使點擔心。貸款金額同上限取決於你既總收入。假如你係opm(一地國),你可以想像你食十塊地就已經係大幾倍。你再借筆錢已經可以還哂你一開始既借款係可能通漲多啲。
不過隻game破到局就乜都得。

日本既格局同 印度 緬甸 美洲 西中非 都好似。可以係短期內消滅/稱霸哂區域內既國家。因為佢係較為封閉既區域,你食哂所有地,外面既國家都唔會好多ae。

所以日本可以係1500前統一。
印象中江戶時代已經識字率好高
唔知vic3會唔會變點數利亞

我知clergymen 會provide最多2點research points
咁同時clerks都會啊嗎
可能原版唔會啦,太耐冇開唔肯定
原版會
仲等緊ck3 大特價
講明無點數
但會唔會有好相似ge機制就唔知
sor 我on9左

clerks 都合理愈多clerk 就代表識字率高 識字率就代表個國家high tech 不過隻game clerks 個定位本身就神神化化
有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(9)
https://lih.kg/2561908
好少姐
玩咗十幾個鐘終於用普魯士form到NGF

利申新手
開定先

Deutschland Deutschland über alles
Über alles in der Welt

總算搞掂大德意志
冇schleswig 0/10
有Venedig 就放過我啦
下個挑戰係盧森堡德國吞法國定希臘奪回君堡重建羅馬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞