有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(8)

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
德軍憑藉嶄新戰術,閃擊波蘭,波蘭無力抵擋只能投降。

德軍歸還俄帝國領土。但係畢竟波蘭係被強併入俄帝國,一直離心離德,所以拎嘅土地經常有反抗軍炸基建。炸到我機都lag埋

法國投降,維琪法國佔據大半西非。英德戰爭變成靜坐戰。

40年飛機研究完成,呢個時候先點飛行狂熱,拎加成超前研究。我之前新手玩德國成日將科技加成用係啲36 37年科技,幾十日研究完,浪費咗個加速。

個研究由過千日變做500日,42年研究完44年飛機,不過咁樣唔會有助我地搶德國佬制空,我地整完要盡力保存,為咗再之後嘅戰爭準備。
中國呢個NBIS(牛逼愛死?唔識譯)見我有科技就過嚟偷我科技,這很中國,老鐵666

記得點遷移烏拉爾之前造爆莫斯科同史達林格勒嘅基建同廠。

田為遷移烏拉爾基本上係無損搬走你嘅廠去後方,然後你可以再用莫斯科同埋史達林格勒嘅100%基建再起多十幾間廠

係同德國戰爭之前拎埋聯合艦隊,因為你戰時吞併再放返出嚟會直接加入戰爭,如果你唔想日本比人登陸就要提前食咗再放返出嚟,或者乾脆唔食,等日本幫你登陸。日本、美國同英國嘅AI 嘅登陸傾向極高,玩次德國同中華民國就會知。

放埋土耳其出嚟減少前線,千祈唔好戰時先放出嚟。

德國佬已經過200間軍工,我地嘅軍事工廠得唔夠100間,究竟可唔可以擋得住德國佬嘅進攻?

話口未完已經宣戰了,且看我地三層防線能唔能夠擋得住。

《莫洛托夫-里賓特洛甫條約》作為一個歷史文件,不再具有任何現實意義,對德國政府對蘇維埃特區的管理也不具備任何約束力。
德國佬啲飛機多到,唔講以為德國啲地都係種橡膠。

羅馬尼亞作為「中立國」,有效咁牽制住軸心國嘅大量兵力
德國食住咁巨大嘅產能debuff都仲可以齊裝滿員

基輔同開羅淪陷,軸心似乎勢不可擋。

但係一則令人鼓舞嘅消息嚟了,43年嘅重型坦克已經係41年3月研發成功,我軍係未來幾年,就要靠佢嚟扭轉乾坤。

更令我軍興奮嘅消息,中坦嘅超前加成,落咗去45年嘅現代坦克到

由於有呢張超前卡,等同我地係43年研究45年坦克,再加上我地嘅戰爭洗禮加成,我地只需要一年嘅時間,就可以係42年投產45年嘅先進戰車。
係高基建嘅地方,用重坦逐格逐格突,包完先食。我地同德國佬唔通,閃電戰用唔到係德國身上,我地要打嘅係殲滅戰,確實將敵人包圍,然後絞殺,因為德國佬人同裝備實在太多了,一定要穩打穩紮。

斷住補給都有咁高戰鬥力,真係雅利安超人嚟。

每個裝甲師assign 一格比佢企定,唔好全部衝哂上前,我地無制空,啲填線師行極慢,好容易會被反包,我都試過因為咁load save 幾次,如果做成就無得load save 就要更加小心,有幾多裝甲師就前進幾多格,每格都要有一個裝甲師守住,因為啲填線師會因為唔夠補給唔肯行入去,導致幾萬產能送哂比德國佬。

一步一個裝甲師,唔好諗住缺補給嘅填線師會行入去幫你擋。

確實包圍住,填線就哂位,先搵一個裝甲師離開陣地食,如果唔係AI好容易會打停你裝甲師,裝甲師食住多線作戰debuff可能會被擊退,然後就會通返補給食唔到餃子。

上網有神人係可以直接登陸東普魯士,用快速部隊切割開首都同位於波蘭嘅德軍,直接幾百個德國師斷補給。奈何巴都示範咗羅馬尼亞傘兵包圍戰術,但係我玩得蘇聯,

就係要享受鋼鐵洪流!

船佢老母
呢到利用中立國特性去包圍。因為羅馬尼亞無參戰,無軍事通行權,德國佬無可能打羅馬尼亞嚟打通補給線。

德國佬見飛機唔夠同盟國打,就嚟恰我隊空軍。所以提早整定防空炮入隊,每個師12枝防空炮,就可以削10%制空加成,係非常強力,我呢舖唔記得整,所以食住超重debuff去打。

俄軍放棄空中戰場,就係為咗陸上裝備嘅領先。

42年1月已經研究好45年坦克,性能係大幅抛離41年德軍用緊嘅虎式坦克。佢地呢個時候已經用哂裝甲加成卡,要起碼45年先會跟得上,係45年之前我地滿裝甲重坦直情可以金盾到德軍中坦師,因為佢地會用自走炮,對人殺傷高,但係對甲殺傷低。

德國人已經全面動員,夠歲上戰場嘅都要拎槍,女人需要入工廠生產軍事裝備

但係仍然阻止唔到俄羅斯軍隊攻入柏林,大局已定。

呢方面要多謝羅馬尼亞,大量嘅部隊企係匈牙利邊境,準備等俄軍召喚羅馬尼亞一刻可以撕碎佢地。但係我絕對唔會召喚佢,如果羅馬尼亞被打穿,軸心會獲得石油供應,我亦要增設前線去守羅馬尼亞方向嘅進攻,所以點解我會選擇傀儡,而唔係直接吞併養順從度。

英國人見戰爭即將結束,就想同俄羅斯商討,點樣瓜分德國。

我唔肯定成就要嘅傀儡德國係咪東德都可以,所以拒絕。有興趣嘅巴打可以試下用東德解唔解到「用蘇聯傀儡德國嘅成就」。
就算係玩傳統嘅大艦巨炮、航母作戰,都唔會用25年同36年嘅船,就算我用英國美國都係照del。
勁,你玩邊個難度?
正常難度,做到成就嗰個。
老兵同王牌難度主要係比玩家debuff,唔係自虐所以就唔玩了。
新手留名 岩岩買左HOI4同CK3
前日買左ck3
玩新手愛爾蘭個細家族
第三代成功統一愛爾蘭之後
打唔過蘇格蘭而家打算重新來過
如果聽日開mp有冇人有興趣玩?

我有齊 i:r ck3 eu4 vic2 hoi4 stellaris 嘅 dlc
唔知empire of sin 上唔上到蒸氣平台?
又20年代美國黑幫,啱哂中共主旋律
仲搵埋中国人做宣傳,騰訊開始發功?
上左啦
你重新來過都唔會夠打
想買隻驚玩吓
EU4 定 Vic2 好
https://www.crusaderkings.com/en/news/dev-diary-50-poetry-to-my-ears
– You will no longer get stress from Parents or Siblings dying of old age when they’re 65 or older (if they’re friends or lovers you might still get stress, though)
佢哋真係好了解佢哋嘅玩家
冇玩ck3想八卦吓,其實近親通婚有咩著數
Pure-blooded +10% fertility -50% inbreeding chance +0.25 health 首先要唔中 inbreeding 先
太耐冇玩hearts of iron 4 有d野唔記得想問下

玩德國點先可以快d搶40年飛機? 成日用36年飛機搶唔到空優,明明數目仲多過盟軍。另外,想問下要搶空優應該用多d戰鬥機定密接攻擊機好,我宜家比例係一半一半

仲有,想問下打比荷盧係咪要儘早打最好?1937左右逐個宣? 我拖到38年未先打,成日盟軍派好多兵幫拖,荷蘭打到鹿特丹就開始卡,比利時都打得一半

我用40寛中坦師加20寛步兵師同少數40寛步炮師

係咪手控中坦師好過ai 控? 將中坦師放係一二格內集中攻一點,再搵機會包餃子?
同埋想問下集團軍群係咪一般放d步兵師/步炮師比電腦控就算? 因為ai 通常都係一字排開咁攻? 同埋係咪只要集團軍群個主帥有order,下面嗰d就唔洗再比order? 定可以同時比?

麻煩各位巴打
你飛機搶得贏有橡膠嘅英國?你種咗好多橡膠廠?
你睇下啲20寬 40寬個兵力值(黃條)係咪滿嘅?唔滿戰鬥力扣好多。

你早戰要直接登陸英國,唔可以拖太耐,因為你一開戰無咗個梅福券buff,起廠慢25%。

有幾種思路,一係就直接宣荷蘭,用輕坦切開佢,佢未點國策無得用洪水守你,37年就傀儡荷屬東印度,買傀儡橡膠。再手造宣稱宣法國,法國會加入同盟國,你召喚意大利,佢會係地中海吸引皇家海軍注意力,然後你北海全部艦隊集中,用快速反應艦隊嘅指令,搶一下北海嘅制海權,直接輕坦登陸英國,搶到港口運24隊20寬佔地。踩到英國投降再係英國登陸法國,入到巴黎結束戰鬥。

想39年開戰,一定要先國策吞捷克,因為你宣戰打佢的話,佢有7級堡壘輕鬆守住你。
https://youtu.be/S0uSZen_shA

New DLCs:
Europa Universalos IV: Leviathan
Stellaris: Nemesis
Crusader Kings III: Northern Lords

重點:7:50
咩game 先得架
希望係Victoria III
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞